На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне

...
На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне
Коментари Харесай

Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

На този стадий не се чакат спомагателни ограничавания и затваряне на бизнеси поради възходящите случаи на COVID-19. Това разгласи служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов. Той акцентира, че страната напълно скоро е влезнала в жълтата зона по заболеваемост и в Европа сме на 20 място. По думите на Златанов няма разнопосочни отзиви в екипа на здравните управляващи за това по какъв начин би трябвало да се подхожда в битката с пандемията. " Екипът има доста явен проект, който е рамката, само че се издават и съответни заповеди. Няма неизясненост ", сподели той пред БНР.

Според зам.-министъра по-скоро е било неточност или комплициране на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев оповестеното пред дни пред bTV идно въвеждане на по-строги противоепидемични ограничения в София.

Златанов призова още веднъж за самодисциплина и съблюдаване на противоепидемичните ограничения: " Спазването на ограниченията в този момент е доста по-важно, с цел да не попаднем в алената зона. Или да достигнем до алената зона доста по-късно, когато повече хора ще са добили цялостен имунитет след имунизацията, а не да добиват имунитет посредством боледуване. Не е персонален избор носенето на маска, персонален избор е решението на индивида какво ще направи със себе си. Когато това визира обществото, това към този момент не е персонален избор, а обвързване - предвид на здравето на обществото. "

Заместник- министърът уточни, че има повишен интерес към имунизацията: " Когато българинът види, че заплахата е непосредствена, подхваща някакви ограничения. Разполагаме с запаси - има задоволително типове ваксини, има разкрити доста пунктове. "  По думите му, в случай че едно заведение е с ваксиниран личен състав 100%, те могат да работят без риск, в случай че са организирали добре и клиентите им да са имунизирани, няма да се постанова да бъдат затваряни.

" Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лекуване на леките случаи на COVID-19 отвън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари ", заяви Златанов и посочи, че евентуално още идната седмица пакетът ще е приключен, а Здравната каса ще може да го финансира.

Методиката за погашение на 1000 лв. за медиците, работещи с коронавирус пациенти, е водила до демотивация, а новата методика на здравното министерство е обективна: " Нека разходваме рационално средствата и да има разлика сред тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко ".

Зам.-министърът удостовери, че без актуализация на бюджета системата на опазването на здравето няма да може да работи спокойно и личният състав да бъде обезщетен със средства за риска, който поема.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР