На този ден си отиват и двете деца на бившия

...
На този ден си отиват и двете деца на бившия
Коментари Харесай

Тази дата е прокълната за фамилията на Тодор Живков

На този ден си отиват и двете деца на някогашния Първи 

Черен е 21 юли за фамилията на Тодор Живков. На тази дата тъкмо през 40 години си отиват и двете му деца. Дъщеря му Людмила умира мистериозно на 21 юли 1981 година, а четири десетилетия след нея на 21 юли 2021 година почива и по-малкият ѝ брат Владимир, написа вестник Ретро.

От Община Правец, където има подложен монумент на Людмила Живкова в родната къща на татко ѝ, превърната в музей, уведомиха „ Ретро “, че специфични възпоменателни събития за нея тази година не са проведени. По всяка възможност паметта на Людмила и Владимир ще бъде почетена от техните родственици в най-тесен кръг.

И двамата са заровени на Централните софийски гробища. За гроба на Людмила се грижат нейните деца Жени Живкова и Тодор Славков, както и трите ѝ внучки Людмила, Андреа и Катерина. Вечният дом на брат ѝ Владимир се поддържа от вдовицата му Валентина. Неговите две деца живеят от дълго време в чужбина. Синът му Тодор Живков-младши от първия му брак с плевенчанката Маруся Мирчевска е от две десетилетия в Америка, където е женен за рускиня и има две деца от нея. Сестра му Елизабет от втория брак на Владимир Живков с Валентина пък живее в Италия, сгодена е за италианец и има фешън бизнес на Ботуша. И двамата рядко се прибират у нас, само че бяха на погребението на татко си през 2021 година макар извънредно комплицираните фамилни връзки в рода им.

Синът на Тодор Живков бе тежко болен в последните години от живота си. Той бе в сериозно положение и прикрепен за леглото в наследствения си дом в квартал „ Бояна “, а в последните си дни бе настанен в столична болница, където умря на 69-годишна възраст. Усложненията, които го блъснали в сърцето и краката, пристигнали от мощната форма на диабет, от която страдал дълго време преди кончината си. След 10 ноември синът на някогашния Първи се бе скрил от обществото и не се появяваше обществено съвсем на никое място. През 90-те години развиваше частен бизнес, който след това банкрутира.

Докато събитията към неговата кончина са изцяло ясни, гибелта на сестра му Людмила продължава да тъне в тайнственост и безспорна мъгла към този момент 42 години. Ранната ѝ кончина единствено на 39 година става мотив за разнообразни хипотези. Баща ѝ, въпреки да счита гибелта ѝ за резултат от тежкото ѝ положение от предходните месеци, в записките си не изключва да е имало и някакво „ външно вмешателство “. Руският журналист Аркадий Ваксберг смята, че Людмила може да е била убита от съветските тайни служби, базирайки се на недоверието, с което се отнасяли към нея в руското държавно управление, и опасенията, че в близко бъдеще тя можела да наследи татко си отпред на режима. Някои от околните ѝ, като Любомир Левчев, също подозират, че тя е отровена. Според друга догадка, поддържана от отявления критик на Живкови Петър Семерджиев, тя се самоубива след меланхолия.

Официалната версия за преждевременната ѝ кончина е инсулт. В заключението си лекарската комисия споделя: „ В последно време вследствие на огромно напрежение здравословното положение на други Людмила Живкова се утежни. Предприетите ограничения за възобновяване на здравето ѝ доведоха до бързо възстановяване. На 20 юли 1981 година обаче положението още веднъж внезапно се утежни вследствие на ненадейно настъпил мозъчен кръвоизлив и последвали тежки необратими разстройства на дишането и кръвообращението. Смъртта настъпи в 02 часа на 21 юли 1981 година “

В последните месеци преди гибелта си Людмила Живкова не се чувствала добре. Въпреки това тя потегля на обиколка – първо в Индия, а след това в Мексико. В Делхи припада. А на американския континент към този момент е толкоз зле, че изпращат държавния аероплан да я върне в София. Самият Тодор Живков прекарва съвсем цялостен месец с щерка си в резиденцията на Боровец с вяра, че там тя ще се почувства по-добре. Ден преди гибелта си обаче Людмила се завръща без предизвестие от курорта в София. Открита е мъртва от камериерка в резиденция „ Бояна “ в банята на покоите си там. Погребана е на 23 юли, а на траурната гала се стичат над 100 хиляди души от цялата страна. Осем години преди края на живота си Людмила Живкова претърпява тежка злополука. Тя трябвало да изпрати татко си на летището за публична аудиенция в Полша. На Околовръстното в София държавната кола се сблъсква с москвич. Дъщерята на Живков едвам оцелява, само че претърпяното я трансформира радикално.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР