На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия

...
На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия
Коментари Харесай

Откриха руини на богат римски град под строеж в Средна Англия

На територията на графство Нортхемптъншир, което се намира в самия център на Англия, на половин метър под повърхността са открити руините на богат римски търговски град, чиито поданици се кичели с бижута, хранели се от фина керамика, употребявали необикновена козметика и имали плебеи.

На площадка покрай градчето Чипинг Уордън за една година работа 80 археолози разкопали многолентов римски път с широчина 10 м, жилищни и промишлени здания, повече от 300 монети и най-малко четири кладенеца, написа The Guardian.
Кост и дъска със скандинавски и латински руни са открити в Осло
При разкопки в Средновековния парк в Осло, където неотдавна е открита дрънкулка на соколар, са открити още два редки артефакта. Според порт...
Прочети повече
Полето, където се правят разкопките, се намира на границата на Нортхемптъншир и Оксфордшир - на това място се възнамерява прокарването на високоскоростната железопътна мрежа High Speed 2 сред Лондон и Бирмингам, по тази причина от 2018 година цялата тази територия съгласно признатите правила се изследва от археолози.

Те към този момент са съумели да открият над 100 нови археологически обекта по този маршрут, само че римският град може да се смята за една от най-значимите находки, направени досега. Мястото покрай Чипинг Уордън е наречено Блекграундс поради плътната черна почва, която също по този начин помогнала за запазването на римските артефакти.

„ Този сектор преди този момент е бил употребен за паша и почвата дейно е запазила това, което е останало изпод “, изяснява Джеймс Уест от Mola Headland Infrastructure, който управлява разкопките. Наличието на археологически антики в този регион е известно още от XVIII век, само че находките, направени при актуалните разкопки, надминали всички упования на експертите - те безусловно обърнали визиите на историците за римската ера.
Рогати „ викингски “ шлемове в действителност са от друга цивилизация
Два грандиозни бронзови шлема, украсени с извити рога, сходни на бик, може да са въодушевили концепцията, съгласно която повече от 1500 години...
Прочети повече
„ Това несъмнено е едно от най-впечатляващите места, които открихме по маршрута HS2 - споделя Уест. - Откриването на толкоз добре непокътнат сектор от римски път и доста други неща е извънредно събитие и може да ни опише доста за хората, които са живели тук. Това място фактически може да промени нашата визия за римския ландшафт в района и отвън него. "

Селото от желязната ера с повече от 30 кръгли къщи е било ситуирано на това място по време на римското настъпление от 43 година През интервала на римското господство, траяло до 410 година, селището се разширило и станало още по-проспериращо. По времето на най-големия му напредък стотици хора са живели в този град, което е доста съгласно античните стандарти.

„ Романизирането “ на жителите е включвало адаптиране към римските традиции, артикули и строителни способи. За повишеното им благосъстояние свидетелства броят открити римски монети и теглилки, което се смята за симптом на необятна комерсиална активност. Една от тежестите е украсена с изображението на женско провидение, което приказва за високия статус на нейния притежател.

В чернозема са открити и бижута с фини орнаменти, стъклени съдове и изящна керамика, донесена от Галия. Доказателство за дейното потребление на римска козметика от жителите е получено след откриването на следи от минерала галенит, оловния искра – оловен сулфид, който се смила и смесва с масло за нанасяне на грим. Открити са и окови, което допуска или потребление на рабски труд, или държане на пандизчии.
Норвежки археолози приключиха разкопки на викингски траурен транспортен съд
Норвежки археолози са приключили разкопките на корабно заравяне от епохата на викингите, намерено през 2018 година Общо в ръцете на учените...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР