На тази дата през 1945 година започва Нюрнбергският процес, в

...
На тази дата през 1945 година започва Нюрнбергският процес, в
Коментари Харесай

Денят 20 ноември в световната история

На тази дата през 1945 година стартира Нюрнбергският развой, в който на подсъдимата пейка сядат причинителите на изключително тежки военни закононарушения през нацисткия режим. Организация на обединените нации приема Декларация за правата на детето.
В далечната 1541 година швейцарецът Жан Калвин, афишира своята доктрина за реформиране на църквата. Поставено е началото на богословската система “калвинизъм ”, едно от направленията на Протестантството по време на Реформацията (ХVІ век). В 284 година Диоклециан, тогава пълководец на императорската стража, е разгласен от бойците си за император на Римската империя.
Създаден е Футболният клуб “Барселона ” - 16-кратен първенец на Испания. През 1805 година се състои премиерата на единствената опера на Лудвиг Ван Бетовен - “Фиделио ”. В Русия е арестуван серийният палач Андрей Чикатило, упрекнат за убийството и изнасилването на 52 души в интервала 1978 - 1990 година

2016 година
Загиват 142 души, а над 200 са ранени откакто трен дерайлира в региона на Пухрайан в индийски щат Утар Прадеш.

2014 година
Президентът на Шри Ланка Махинда Раджапакса взема решение да се бори на изборите за трети президентски мандат.

2013 година
Синодът на Англиканската черква позволява ръкополагането на дами в епископски ранг.

2012 година
Загребският съд осъжда някогашният министър-председател на Хърватия Иво Санадер на 10 години затвор за корупция.

2011 година
Консерваторът Мариано Рахой от Народната партия завоюва безусловно болшинство на предварителните парламентарни избори в Испания.

2011 година
В резултат от сблъскване сред стачкуващи и полицията, в Кайро пострадват 928 индивида, има и двама убити. Площадът Тахрир е изцяло блокиран от стачкуващите, които издигат лозунги против армията и ръководителя на Висшия съвет на въоръжените сили маршал Мохамед Хюсеин Тантави.

2006 година
Неизвестен маскиран и въоръжен мъж прониква в постройката на учебно заведение в немския град Емсдетен, северозападна Германия и се пробва да вземе заложници. В резултат на намесата на управляващите похитените са освободени по-късно денем. По последни данни нападателят е мъртъв. Полицията в Емсдетен оповестява, че осем души от взетите за заложници са потърпевши.

2003 година
В Истанбул избухват няколко бомби като атентат против английски институции, при което умират 27 души.

2003 година
В Москва е учредено интернационално евразийско придвижване. Неправителствената организация има представителства в 29 страни, в това число всички страни от ОНД; в страните от Европейски Съюз (Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство); в Америка (САЩ, Венецуела, Чили); в мюсюлманските страни (Ливан, Сирия, Египет, Турция, Иран, Пакистан); в Индия; в Далечния изток (Япония, Виетнам) и така нататък В Русия интернационалното евразийско придвижване има 36 районни офиса.

1998 година
Русия изстрелва в космоса модула “Заря ”. Той е предопределен да служи като интернационална галактическа станция.

1995 година
В телевизионно предаване по Би Би Си Принцеса Даяна за първи път намерено приказва за разграничаването сред нея и принц Чарлз. Даяна Спенсър е принцеса на Уелс. Родена е в аристократично семейство на 1 юли 1961 година Баща й е осмият лорд Спенсър и след неговата гибел през 1975 година тя наследява купата лейди Даяна Спенсър. След развода на родителите си през 1969 година Даяна остава да живее при татко си в фамилната къща в региона Сандрингам, където се среща с кралското семейство. Даяна и Чарлз стартират да излизат дружно през 1980 година Принц Чарлз й предлага брак през февруари 1981 година Сватбата им се състои на 29 юли 1981 година От брака си двамата имат двама сина принц Уилям Артур Филип Луис (1982 г.) и принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид (1984 г.). През юли 1996 година Чарлз и Даяна оповестяват решението си да се разведат. Разводът става факт на 28 август 1996 година В течение на години принцеса Даяна развива голяма благотворителна активност. Лейди Даяна умира на 31 август 1997 година при автомобилна злополука във Франция.

1990 година
Задържан е серийният палач Андрей Чикатило. Андрей Романович Чикатило е роден на 16 октомври 1936 година в украинското село Яблочное.
След като приключва военна работа през 1960 година, той се реалокира в Родионово-Несветаевски и работи там като телефонен инженер. През 1971 година получава научна степен в региона на литературата чрез задочни курсове, и става преподавател в Новошахтинск. Чикатило остава на тази служба, местейки се от учебно заведение в учебно заведение, защото непрекъснато постъпват недоволства за неприлични опити за физическо принуждение.
Чикатило основава собствен личен жанр за асортимент на жертви, като приказва на автобусни спирки и ЖП гари с избягали от вкъщи деца или млади скитници, примамвайки ги да дойдат с него в близката гора, където нормално жертвите намират гибелта си.
През 1984 година те наброяват 15. Властите вземат решението да се усилят ограниченията - да се усили броя на патрулите и да се разположат цивилни служители на реда на доста публични транспортни спирки.
Чикатило е разпознат, тъй като се държи съмнително на автобусна спирка в Ростов. Арестуван е и арестуван. Признат е за отговорен и наказан на една година. Освободен е през декември 1984 година откакто прекарва три месеца в пандиза.
На 6 ноември 1990 година Чикатило убива и осакатява Света Коростик. Когато се връща от гората, той е спрян от полицията, само че в следствие пуснат на независимост. На 20 ноември 1990 година той е задържан. Между 30 ноември и 5 декември Чикатило се признава за отговорен и разказва петдесет и три изнасилвания и убийства, осъществени от него. Той признава, че е пил от кръвта на жертвите си и е изяждал елементи от тях.
Съдебният развой против него се състои на 14 април 1992 година Въпреки неговото необичайно и смущаващо държание, съдът намира, че той е в положение да издържи процеса, който завършва през юли и присъдата е отсрочена за 15 октомври, когато той е открит за отговорен за осъществяването на 52 от 53-те убийства, и е наказан на гибел за всяко едно закононарушение. Чикатило е разстрелян на 14 февруари 1994 година

1979 година
500 арабски екстремисти завладяват мюсюлманския храм в Мека. По този метод се афишира началото на ислямската гражданска война в Саудитска Арабия.

1977 година
Президентът на Египет Ануар Садат става първият арабски водач, който влиза в израелския Кнесет – висш законодателен орган на властта в страната.
Мохамед Ануар ел-Садат е египетски политик и президент на страната (1970-1981 г.). Член на организацията " Свободни офицери ", взе участие в Юлската гражданска война в Египет. Влиза в състава на Революционния съвет. Председател на Националното заседание (1960-1969 г.), вицепрезидент на Обединената арабска република (1964-1968 година и 1969-1970 г.). През 1979 година подписва във Вашингтон сепаративен кротичък контракт с Израел в границите на Кемпдейвидските съглашения (1978 г.).
Носител на Нобелова премия за мир за 1978 година На 6 октомври 1981 година е погубен в столицата Кайро от ислямисти по време на боен церемониал.

1962 година
Президентът на Съединени американски щати Джон Кенеди смъква блокадата на Куба. Джон Фицджералд Кенеди е американски политик, президент на Съединени американски щати от 1961 година до 1963 година Кенеди приключва стопанска система в Харвардския университет. През 1941-1945 година служи във военноморския флот на Съединени американски щати в Тихия океан. По-късно – през 1945 година се занимава с публицистика. В годините сред 1947 и 1953 година е член на Палатата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати от щата Масачусетс (от листата на Демократическата партия). От 1953 до 1961 година е сенатор. През 1960 година той побеждава на изборите претендента на Републиканската партия Р. Никсън. На 20 януари 1961 година встъпва в служба президент на Съединени американски щати. Вътрешната стратегия на президента е обвързвана с ускорение на темповете на стопански напредък, ограничение на расовата дискриминация и прочие Във външната политика администрацията му сменя доктрината за “масираното отмъщение ” с доктрината за “гъвкавото реагиране ”. Призовава за подсилване на военните блокове и за повишаване на военната мощност на Съединени американски щати, намесва се в решаването на противоречиви интернационалните проблеми по пътя на договарянията, афишира се за по-реалистичен метод в връзките със Съюз на съветските социалистически републики. През 1963 година кабинетът на Кенеди подписва Московския контракт за възбрана на тестванията с нуклеарно оръжие в трите сфери. Политическият курс на Кенеди провокира нападки от страна на извънредно реакционните кръгове на Съединени американски щати. Убит е на 22 ноември 1963 година в Далас, щат Тексас. Погребан е в Арлингтънското национално гробище.

1959 година
Генералната асамблея на Организация на обединените нации приема Декларация за правата на детето, която прогласява равни права на децата в региона на възпитанието, образованието, обществената отбрана, физическото и духовното развиване без значение от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото положение и други Декларацията приканва родителите, публичните организации, държавните управления да признаят правата на децата и да спомагат за тяхното реализиране.

1945 година
В Нюрнберг стартира интернационален правосъден развой против причинители на изключително жестоки нацистки военни закононарушения.
Международният боен арбитражен съд е основан според Декларацията за отговорността на нацистите за осъществяваните зверства, призната на Московската конференция /30 октомври 1943 г./, и Договора сред държавните управления на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция за правосъдно гонене и наказване на основните военни нарушители от европейските страни на Оста /08 август 1945 г./.
Пред Трибунала са привлечени 24 нацистки ръководители. Проведени са 403 открити правосъдни съвещания, на които с изключение на подсъдимите са разпитани 116 очевидци, прегледани са десетки хиляди писмени свидетелски показания и повече от 4 000 документални доказателства.
На 30 юли 1946 година приключват изявленията на основните обвинители, а на 30 септември 1946 година е оповестена присъдата. Трибуналът осъжда Гьоринг, Рибентроп, Кайтел, Калтенбрунер, Розенберг, Франк, Фрик, Щрайхер, Заукел, Йодал, Цайс-Инкварт и Борман /задочно/ на гибел посредством обесване; Хес, Функ и Редер на пожизнен затвор; Ширах и Шпеер – на 20 години; Нойрат – на 15 години и Дьониц на 10 години непоколебим тъмничен затвор. Делото против парализирания Круп е прекъснато, а Лай се самоубива в Нюрнбергския затвор. Фрич, Папен и Шахт са оправдани. Смъртните присъди са изпълнени през нощта на 16 октомври 1946 година в Нюрнбергския затвор. Няколко часа преди този момент Гьоринг се самоубива в килията си.

1940 година
Унгария се причислява към Тристранния пакт. Тристранният пакт е подписан на 27 септември 1940 година за период от 10 години сред Германия, Италия и Япония. Той планува делене на света на зони на въздействие. Държавите, които са го подписали, се задължават да си оказват поддръжка с всевъзможни политически, стопански и военни средства, в случай че някоя от страните бъде нападната от друга страна, която “в днешно време не взе участие в европейската война и в китайско-японския спор ”. Договорът не визира политическото състояние, “съществуващо в днешно време сред всяка от трите договарящи се страни и Съветска Русия ”. Към пакта се причисляват Румъния, Словакия, България, Финландия, Испания, Тайланд, Хърватско, Манчжоу-Го, китайското държавно управление на Ван Цзинвей.
1926 година
Британия дава на Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР опцията да се самоуправляват.

1922 година
Поставя се началото на първия стадий на Лозанската конференция за Тракия и режима на Проливите. Целта на конференцията е споразумяване на близкоизточната рецесия след неуспеха на гръцката намеса против Турция (1919–1922 г.). В работата й вземат участие делегации на Англия, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния, Сърбо-хърватско-словенското кралство и Турция. Съединени американски щати изпращат собствен наблюдаващ. На конференцията са поканени Съветска Русия и България, при дебатирането на въпроси, отнасящи се до бъдещето на Проливите. Ръководителят на българската делегация Александър Стамболийски се пробва да притегли вниманието на конференцията и към най-важните за страната ни въпроси: покровителството на българските малцинства, останали след края на Първата международна война в рамките на прилежащите балкански страни, излазът на България на Егейско море в духа на постановката на член 48. от Ньойския контракт, ориста на Западна Тракия и така нататък Конференцията приключва работата си към края на юли 1923 година с подписването на контракт сред някогашните съглашенски страни и техните съдружници и Турция, с който се денонсира Севърският кротичък контракт от 1920 година Отправените от България претенции остават неразгледани на конференцията.

1917 година
Провъзгласява се основаването на Украинска национална република.

1917 година
В хода на Първата международна война в региона на Камбре (Северна Франция) британската войска стартира нахлуване против две немски дивизии, в хода на което за първи път в света са употребявани в пердах огромни танкови бойни единици.

1910 година
В Мексико избухва гражданска война. Мексиканската гражданска война от 1910 – 1917 година е предшествана от 30-годишна тирания на Порфирио Диас, който се крепи на мощна войска, полицейски уред, висше духовенство. Те владеят земята, а 90% от селяните са безимотни. През 1910 година избухва въстание, ръководено на север от Ф. Виля и П. Оронсо и на юг - от Е. Сапата. През май 1911 година П. Диас е свален от власт и Ф. Мадеро става президент; Е. Сапата и П. Оронсо не престават битката. Февруари - 1913 година военачалник В. Хуерта провежда боен преврат; Ф. Мадеро е погубен. През юли 1914 година ген. В. Хуерта заобикаля. Ф. Виля благодарение на Е. Сапата окупира столицата, само че армията му е разрушена от войските на В. Каранса, командвани от А. Обрегон. Установен е боен режим на В. Каранса. Провежда се земеделска промяна. Революцията приключва през 1917 година, когато е призната нова конституция. Властта е в ръцете на военните, осъществили революцията.

1805 година
За първи път е изпълнена единствената опера на Лудвиг ван Бетовен - “Фиделио ”.Лудвиг ван Бетовен (на немски: Ludwig van Beethoven) е немски типичен композитор, представител на Виенската школа, значима фигура в преходния интервал сред класицизма и романтизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката.
Роден е на 16 декември 1770 година в град Бон, Германия. На 26 март 1778 година, едвам осемгодишен, изнася първия си концерт пред аудитория в Кьолн. През юни 1784 година е назначен за органист в Курфюрската шапка. През 1792 година Бетовен се реалокира да живее във Виена, където взима уроци от Йозеф Хайдн, Албрехтсбергер и Салиери. Все още не е прочут като композитор. Във Виена концертира като пианист и написа музика до утежняването на слуха си. Освен от прогресиван загуба на слуха композиторът страда и от остра форма на тинитус. Автор на 9 симфонии (последната с хор във финала, по Ф. Шилер), 5 концерта за пиано и оркестър, Концерт за цигулка и оркестър, операта " Фиделио ", увертюри " Леонора " № 1, 2, 3, " Егмонт ", " Кориолан ", Тържествена меса (Missa solemnis), 32 сонати за пиано, 10 сонати за цигулка, 16 струнни квартета, вокални пиеси и доста други Умира във Виена на 26 март 1827 година

1710 година
Турция афишира война на Русия. Руско-турската война от 1710-1713 година е в резултат от разгрома на шведските войски (съюзници на Турция) в Полтавската борба (1709 г.) по време на Великата северна война (1699-1721 г.). След бягството на шведският крал Карл ХII в Турция през 1710 година в ултимативна форма Русия желае предаването му. В отговор султанът изпраща царските пратеници и съветския дипломат П.Толстой в пандиза на Седемкуловия замък в Истанбул, а на съвещание на Дивана (парламента) е решено да се стартира война с Русия. През май-юни 1711 година съветската войска под командването на Петър I, в съюз с молдовския държател Кантемир, навлиза в Молдова (Прутския поход), само че покрай гр. Яс е обкръжена от превъзхождащите ги турски сили и пониса огромни загуби. Петър I съумява да подписа Прутското помирение (подписано на 12 юли 1711 г.), съгласно което Русия връща на Турция Азов, задължава се да събори крепостта в Таганрог и така нататък Турция пък се задължава да отпрати Карл ХII. С по-слаби дейности войната продължава до 1713 година с подписването на Адрианополския (Одринския) мир, който удостоверява изискванията на Прутското помирение.

1541 година
Жан Калвин създава своя самостоятелна доктрина за реформиране на църквата. Жан Калвин е роден на 10 юли 1509 година в Ноайон, Франция. Той е представител на християнската Реформация, създател на калвинизма.
Калвин получава богословско и юридическо обучение. Под въздействие на Мартин Лутер се причислява към протестантството и се отхвърля от Католическата черква през 1533 година Поради преследванията на протестантите във Франция, Калвин заобикаля в Швейцария през 1534 година През 1536 година издава в Базел съчинението “Наставление за християнската религия ”, в което излага новото вероучение. През същата година се реалокира в Женева, където към този момент се е утвърдила Реформацията. През 1538 година е изпъден от Женева и отпътува за Страсбург. Три години по-късно още веднъж се завръща в Женева и остава там до края на живота си като оглавява новото направление на протестантството - калвинизма. Под въздействието на Калвин женевската градска администрация приема нова форма на църковната организация, която с някои промени е призната от калвинистките общини и в други страни. Назначен за консултант на държавното управление, Калвин оказва влияние върху гражданския живот, успявайки да наложи непоколебим контрол с въвеждане на наложително наличие на църковните служби, запрещение на развлеченията, танците, ярките облекла и други
Заедно с това се постанова последна непоносимост към католицизма и към други реформационни течения - изключително към анабаптизма, а почитателите им са упреквани в безбожие. Тези ограничения доближават прекаленост, като съперниците на учението на Калвин са преследвани и наказвани даже със гибел.
Жак Калвин умира в Женева на 27 май 1564 година

1531 година
На кантоните в Швейцария е позволено сами да дефинират своето изповедание.

284 година
Командирът на императорската стража – Диоклециан е разгласен от бойците си за император на Римската империя.
Диоклециан (пълно име Гай Аврелий Валерий Диоклециан) е римски император от 20 ноември 284 година до 1 май 305 година Роден е към 245 година в Далмация. Установява домината, реализира административните промени за стабилизиране на империята, ускорява армията. Успешно води война с алеманите, сарматите, персите (завладява Армения и Месопотамия). Преследва грубо християните. Умира в Салона през 316 година

На тази дата са родени :

1927 година
Роден е Михаил Улянов – съветски артист, режисьор и държавник. От 1950 година, след довеждане докрай на Шчукиновото театрално учебно заведение, е в спектакъл “Вахтангов ”. В киното е от 1956 година Работи в радиото и малкия екран. Снима се в: “Домът, в който пребивавам ” (1957 г.), “Битка по пътя ” (1961 г.), “Живи и мъртви ” (1964 г.), “Председателят ” (1965 г.), “Замръзналите светкавици ” (1967 г.), “Възмездие ” (1969 г.), “Братя Карамазови ” (1969 г.), “Освобождение ” (1970 г.), “Бяг ” (1971 г.), “Егор Буличов и другите ” (1973 г.), “Блокада ” (1975 г.), “Войници на свободата ” (1977 г.), “Легенда за Тил ” (1977 г.), “Обратна връзка ” (1977 г.), “Позови ме в далечните простори светли ” (1978 г.), “Факти от миналия ден ” (1981 г.), “Последното бягство ” (1981 г.), “Частен живот ” (1982 г.), “Без очевидци ” (1983 г.), “Победа ” (1985 г.), “Битката за Москва ” (1985 г.), “Бряг ” (1988 г.), “Бащи ‘66 ” (1989 г.), “Дом под звездите ” (1991 г.), “Майстора и Маргарита ” (1993 г.), “Ворошиловският стрелец ” (1999 г.), “Досието на детектив Дубровски ” (тв, 199 г.9), “Антикилър ” (2002 г.). Режисира “Братя Карамазови ” (1968 г.) и “Най-последният ден ” (1973 г.), в който извършва и основната роля.

1925 година
Родена е Мая Плисецкая - съветска балерина. Тя е солистка в Болшой спектакъл (1943-1988 г.). Една от най-значителните й функции е Кармен ( " Кармен сюита ", балетмайстор А. Алонсо). Сред соловите й осъществявания са това в " Айседора " и " Болеро " с балетмайстор М. Бежар. Съвместно с други балетмайстори слага " Ана Каренина ", " Чайка " и други по музика на брачна половинка си Р. Шчедрин, в които извършва основните функции.

1925 година
Роден е Робърт Франсис Кенеди - американски общественик, брат на президента Джон Кенеди. Завършва право. От 1957 година заема виновни длъжности в държавния уред на Съединени американски щати. През 1961 година става министър на правораздаването на Съединени американски щати в администрацията на Джон Фицджералд Кенеди. Известно време е на този пост и в администрацията на Л. Б. Джонсън / до 1964 г./. От 1965 година е сенатор от щата Ню Йорк. Робърт Кенеди е един от водачите на демократичното крило на Демократическата партия. Той се афишира срещу виетнамската политика на държавното управление на Джонсън. През 1968 година оповестява желанието си да се кандидатира за поста президент на Съединени американски щати от Демократическата партия. Убит е в разгара на предизборната акция в Лос Анджелис.

1915 година
Роден е Кон Ичикава - японски режисьор. В киното се изявява от 1933 година Той е един от уредниците на компания " Синтохо ", която слага неговото ревю " 1001 нощ в Тохо " (1937 г.). Сред ранните му произведения са комедиите и мелодрамите: " 365 нощи " (1948 г.), " Сансиро от Гиндза " (1950 г.), " Любовниците " (1951 г.), " Влюбеният " (1953 г.), " Препълненият трамвай " (1957 г.). Произведение на актуалното японското кино става " Вратата на насилието " (1956 г.). Филмите му са разнообразни по род - от комедии до психическа драма. Кон Ичикава е режисьор и на филмите " Сърце " (1955 г.), " Големият пожар " (1958 г.), " Ключът " (1959 г.). На антивоенната тематика са отдадени филмите: " Бирманската арфа " (1957 г.), " Полеви светлини " (1959 г.), " По-малкият брат " (1960 г.), " Аз съм на 2 години " (1961 г.). Автор и на " Отмъщението на артиста " и " Сам през Тихия океан " (1963 г.), " Младост " (1968 г.), " Да обичаш още веднъж " (1971 г.), " Странници " (1973 г.), " Семейство Инугами " (1976 г.), " Островът затвор " (1977 г.), " Кралицата на пчелите " (1978 г.), " Котко " (1980 г.), " Висшето общество на Мейджи " (1986 г.), " Убийци без маски " (1991 г.), " 47-те ронина " (1994 г.), " Дорахейга " (1999), " Голямата мама " (2001 г.). През 1965 година снима документален филм " Олимпиадата в Токио ".

1889 година
Роден е Едуин Хъбъл - американски астроном, който въз основа на аленото отместване на галактиките открива, че Вселената се уголемява (закон на Хъбъл).
Умира на 28 септември 1953 година в Сан Марино, Съединени американски щати.

1858 година
Родена е Селма Лагерльоф - шведска писателка от неоромантическото направление. От 1914 година е член на Шведската академия. Публикува първото си огромно произведение " Йоста Берлинг " през 1891 година Следват: романът " Чудесата на антихриста " (1897 г.), повестта " Йерусалим " (1902 г.), " Пътешествието на Нилс Холгерсон през Швеция " (1907 г.), новелистичният цикъл " Гноми и хора " (1915 г.) и други През 1909 година получава Нобелова премия за литература.
Умира на 16 март 1940 година в Морбака.

1813 година
Роден е Франц Миклошич (Франьо) – словашки и австрийски лингвист. Академик във Виенската Академия на науките от 1851 година Завършва университета в Грац. Той е един от най-бележитите филолози на ХIХ в. Професор е по философия в гр. Грац (1837 г.). Завършва право във Виена, само че под въздействието на Копитар стартира да учи славянска лингвистика. През 1848 година става професор по славянска лингвистика във Виенския университет; управлява катедрата до 1885 година Автор е на доста съчинения, писани на латински и немски език. Основен труд - “Сравнителна граматика на славянските езици ” (т. 1-4, 1852-1875 г.). Умира на 7 март 1891 година във Виена.
На тази дата умират :

1976 година
Умира Трофим Денисович Лисенко - съветски агроном и биолог. Той е член на Академията на науките на Съюз на съветските социалистически републики (1939 г.), член на Академията на селскостопанските науки (1935 г.) и нейн ръководител (1938-1956 година, 1961-1962 г.). Роден е на 29 септември 1898 година в с. Карловка, Полтавска област. Работи в региона на генетиката, селекцията, биологията на развиването, физиологията и храненето на растенията. Неговите изказвания в региона на наследствеността, изменчивостта и образуването на типовете не са доказани на процедура. Проявява се като извънреден консерватор, преследва даже своя преподавател и сътрудник Н. И. Вавилов. Диктатор в региона на биологическите науки по времето на Сталин. След гибелта на Сталин е неодобрен персонално от Н. С. Хрушчов. През 1954 година е освободен от поста президент на Академията на селско-стопанските науки. Впоследствие е потвърдено, че нерядко е фалшифицирал резултатите от опитите, с цел да поддържа своите теории.

1975 година
Умира Франциско ( Франко) Баамонде - испански генералисимус. Роден е на 4 декември 1892 година в Ферол. Управлява Испания като деспот от 1939 година до 1975 година Завършва пехотна академия. Участва в колониалните войни на Испания в Африка. През 1921 година е пълководец на Чуждестранния легион. Началник е на основния щаб на сухопътните войски през 1934 година и пълководец на испански корпус в Африка (Мароко). Организира и управлява въоръженото въстание на испанските демократически сили против комунистическата тирания, вследствие на което избухва Испанската революция (1936-1939 г.). След успеха на патриотичните сили ръководи посредством тирания. Провъзгласен е за доживотен държавен глава ( “каудилио ”) на Испания. Създава тоталитарна система в Испания. Става водач на Испанската фаланга (организация на националистическите сили). Председател е на министерски съвет (до 1973 г.) и висш главнокомандващ на страната. Прокарва закон за наследството на престола (1947 г.), според който Испания “в сходство с традицията ” е провъзгласена за кралство. На 22 юли 1969 година за предстоящ крал на Испания е разгласен Хуан Карлос Бурбон.

1947 година
Умира Гьорг Колбе – немски ваятел. Той е роден на 15 април 1877 година В интервала 1895-1897 година учи в Мюнхенската художествена академия, след което до 1901 година живее в Париж и Рим. Влияние върху него оказва О. Роден. Гьорг Колбе е прочут е със статуите на юноши и девойки ( “Танцьорка ”, бронз, 1911-1912 година, Националната изложба, Берлин). Автор е на паметника на Л. В. Бетховен във Франкфурт на Майн (1927-1947 г.), на план за монумент на жертвите на фашизма (1946 г.).

1945 година
Умира Френсис Уилям Аштън– британски физик, член на Лондонско кралско сдружение (1921 г.). Той е лауреат на Нобелова премия за физика през 1922 година Роден е на 1 септември 1877 година Завършва Бирмингамския и Кеймбриджкия университети. От 1909 година преподава в Бирмингамския университет, а от 1920 година е член на " Тринити Колидж " в Дъблин. С Дж. Дж. Томбън първи потвърждава съществуването на постоянни изотопи на неона (1913 г.). Конструира мас-спектрометър, благодарение на който открива 213 устойчиви изотопа на химически детайли и дефинира относителната им разпространеност. През 1925 година основава мас-спектрограф, с чиято помощ възпроизвежда точната маса и дефектите в масата на редица изотопи.

1935 година
Умира Сър Джон Ръшуърд Джелико – британски адмирал. Той е главнокомандващ на английските флоти през Първата международна война. Участва в морската борба при Ютланд през май 1919 година Назован е виконт де Скапа, по името на Скапа Флоу.

1925 година
Умира Стефан Жеромски - полски романист и драматург. Първият му разказ е " Гарвани ще ви раздерат ". Основната му творба е " Пепелища " (1902-1903 г.) - лирико-епична история на Наполеоновите войни. Жеромски е създател на романите: " История на прегрешението " (1908 г.), " Красотата на живота " (1912 г.), " Вярната река " (1912 г.), " Борбата против Сатаната " (трилогия; 1916-1919 г.), " В началото на пролетта " (1924 г.) и др.; повести: " Доктор Пьотр " (1894 г.), " Сизифов труд " (1897 г.), " Лъч " (1897 г.); разкази; драми: " Роза " (1909 г.), " Сулковски " (1910 г.) и др.; художествена журналистика.

1910 година
Умира Лев Толстой - съветски публицист, един от най-великите писатели и хуманисти. Роден е на 9 септември 1828 година През 1844 година постъпва в Казанския университет, изначало във Факултета по източни езици и просвета, а по-късно - в Юридическия факултет. Напуска университета през 1847 година Известно време учителства в Ясна поляна. Заминава за Кавказ през 1851 година и постъпва на военна работа. По това време основава повестите “Детство ” (1852 г.), “Юношество ” (1854 г.), разказите “Набет ” (1853 г.) и “Записки на маркировчика ” (1855 г.); стартира повестта “Казаци ”. Участва в Кримската война (1853-1856 г.). След края на войната напуща армията и пътува из Европа. Посещава Франция, Швейцария, Северна Италия, Германия. Публикува в сп. “Съвременник ” (до 1859 г.); помощник е на сп. “Руски вестник ”. Пътува в Западна Европа (1860 г.), с цел да изучи организацията на образованието в селските учебни заведения. Лев Толстой е създател на романите “Декабристи ” (1860-1961 година, оповестен 1884 г.), “Война и мир ” (1863-1869 година, началото на публикуването му е сложено през 1865 г.). През 70-те години основава романа “Ана Каренина ” (1879-1880 година, публикуван през 1884 г.). Автор е повестите: “Смъртта на Иван Илич ” (1884-1886 г.), “Кройцерова соната ” (1887-1889 г.), “Дявол ” (1889-1890 г.), и драмите: “Силата на мрака ” (1886 г.) и “Плодовете на просвещението ” (1886-1890 г.). Главно произведение на Лев Толстой през 90-те години е романът “Възкресение ” (1889-1899 г.), който провокира публичен скандал. Лев Толстой е отстранен от Православната черква през 1901 година

1867 година
Умира Пьотр Карлович Клодт (Клодт декор Юргенсбург) – съветски ваятел и леяр. Той е роден на 5 юни 1805 година в Санкт Петербург. От 1829 година посещава Петербургската художествена академия, където от 1838 година е професор и завежда леярната работилница. В творбите на анималистичната монументална статуя и дребната пластика не скъсва до дъно с класическите обичаи. Сред известните му творби са: 4-те групи укротители на коне на Аничковия мост (бронз, 30-те год. на ХIХ в.), паметниците на И. А. Крилов в Лятната градина (бронз, гранит, 1848-1855 г.) и на Николай I (бронз, 1856-1859 година, взаимно със скулптурите Н. А. Рамазанов и Р. К. Залеман) в Санкт Петербург и други

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР