На тази дата през 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова

...
На тази дата през 1792 г. е създадена Нюйоркската фондова
Коментари Харесай

Денят 17 май в световната история

На тази дата през 1792 година е основана Нюйоркската фондова борса.
Император Наполеон издава указ, с който лишава папата като глава на католическата черква от световна власт, а Рим и всички папски владения причислява към Френската империя, през 1809 година
Белгийският занаятчия Адолф Сакс патентова саксофона през 1846 година
През 1865 година е учреден Международният телеграфен съюз.
През 1973 година стартират съвещанията на сенатската комисия в Белия дом по случая “Уотъргейт ”.

2015 година

Броят на жертвите от земетресенията в Непал доближава 8400 души.

2015 година

Саудитска Арабия купува нуклеарно оръжие от Пакистан.

2014 година

При наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина умират над 40 индивида, а десетки хиляди са евакуирани.

2012 година

В Папуа Нова Гвинея се образуват две нови провинции Хела и Дживака. Те се отделят надлежно от провинциите Саутерн Хайлендс и Уестерн Хайлендс.

2006 година

Новоизбраният италиански министър председател Романо Проди афишира състава на сформирането от него държавно управление, след среща с президента Джорджо Наполитано в Рим. Кабинетът е в състав от 25 министри, шестима от които са дами.

2005 година

Парламентът в Букурещ ратифицира с единогласие Договора за присъединение на Румъния и България към Европейски Съюз. Присъединителният контракт за Европейския съюз е подсилен единомислещо от 434 депутати, присъстващи на общото съвещание на долната и горната камара на румънския парламент.

2005 година

Във Върховния съд на Северна Осетия стартира правосъдният развой против Нурпаша Кулаев, единственият оживял терорист след терористичната офанзива в Беслан.
На 1 септември 2004 година към 9:00 сутринта (московско време) въоръжена група терористи облечени в черни облекла, с шахидски пояси и маски прониква в учебно заведение в северноосетинския гр. Беслан и открива надзор върху постройката. Всички намиращи се в постройката деца и възрастни са взети за заложници. Децата са сложени по прозорците, с цел да няма взлом. Броят на заложниците в началото е избран на 354, от които 123 деца - доста от тях от първи и втори клас, само че след това цифрата непрестанно пораства.
През нощта на 1 против 2 септември е сбъднат контакт с терористите чрез лекар Леонид Рошал. Терористите декларират, че ще санкционират и ще убия по 50 заложника за всеки погубен техен и по 20 за всеки ранен.
На 2-ти терористите предават към едноминутен видеозапис от физкултурния салон на учебното заведение, където са множеството заложници. Исканията на похитителите са за неотложно евакуиране на съветските сили от Чечения. В случай, че то стартира, дават обещание да освободят 10 деца-заложници, а когато военните изоставен част от регионите, да пуснат децата до 10 години, а след цялостното евакуиране - всички заложници. Ако Путин не одобри предложенията, настояванията са той да подаде оставка - тогава всички заложници ще бъдат освободени, а похитителите ще се върнат в Чечения.
Посредством единственият задържан Нур Паши Кулаев, след акцията на съветските спецчасти по освобождение на заложниците, е открита самоличността на лидера на терористичната акция в Беслан. Това е чеченецът Руслан Хучбаров, по прякор Полковника. Тялото му не е намерено измежду убитите терористи и той евентуално е съумял да избяга. Нур Паши Кулаев твърди, че бандата е работила по заповед на чеченския пълководец Шамил Басаев.
На 17 септември чеченският размирен водач Шамил Басаев публично поема отговорност за вземането на заложниците в Беслан. Той направи това в писмо, оповестено в близкия до сепаратистите интернет уебсайт кavkazcenter.com. В изказването той упреква за нещастието съветския президент Владимир Путин и изяснява, че в случай че настояванията на похитителите за евакуиране на съветските сили са били изпълнени, то те щели да дадат на заложниците вода.
По публични данни в учебното заведение умират 330 души, от които 172 деца, и 11 бойци от антитерористичния отряд " Алфа ".

1999 година

Ехуд Барак е определен за министър-председател на Израел. Той печели изборите с 59% против противника си Бенямин Нетаняху.

1997 година

Лидерът на бунтовниците Лоран Дезире Кабила отстранява диктатора Мобуту Сесе Секо и се афишира за президент на Демократична Република Конго, някогашен Заир. Преди това той води 30-годишна партизанска война против Мобуту.
На 16 януари 2001 година Кабила е погубен при опит за прелом.

1992 година

Започват протести против военната тирания в Тайланд, известни като “Черният май ”. Протестиращите жители в Банкок влизат в конфликт с полицията. Към среднощ против стачкуващите са изпратени тежко въоръжени бойци, които откриват огън против тях. Точният брой на жертвите не е прочут.

1987 година

Иракски изтребител поразява с ракета транспортен съд на Американските военноморски сили в Персийския залив и предизвиква гибелта на 37 моряци. И двете страни дефинират случилото се като неточност.

1973 година

Започват съвещанията на сенатската комисия в Белия дом по случая “Уотъргейт ”. “Уотъргейт ” е следствие на събитията, свързани с противозаконните дейности на Комитета на Републиканската партия за избор на президент при изборната акция през 1972 година Конкретно става дума за опит да се инсталира подслушвателно устройство в щабквартирата на Демократическата партия в хотела “Уотъргейт ” във Вашингтон. Ричард Никсън не съумява да потвърди безапелационно, че няма нищо общо с аферата “Уотъргейт ”, и подава оставка като президент през август 1974 година Конгресът на Съединени американски щати приема закон, с който се приключва следствието на делото и се не разрешава Ричард Никсън да бъде обект на следствие.
Ричард Милхаус Никсън е 37-мият президент на Съединени американски щати, претендент от Републиканска партия. През 1934 година той приключва " Уайтър Колидж ". Служи във Военноморските сили на Съединени американски щати от 1942 до 1945 година От 1950 година е в Сената, а от 1952 до 1960 година е вицепрезидент на Д. Айзенхауер. През 1960 година Никсън се включва в предизборната битка с президента Джон Ф. Кенеди и губи. Избран е за президент през 1969 година По време на президентския му мандат Нийл Армстронг стъпва на Луната, водят се военни дейности в Камбоджа и Виетнам и се подписва кротичък контракт с Виетнам. Сменен е от вицепрезидента Джералд Форд.

1970 година

Започва плаването на Тур Хейердал с неговата лодка “Ра-2 ” от Африка до Америка. Норвежкият учен-етнограф, странник и публицист е роден през 1914 година Завършва Естествено-географски факултет на университета в Осло (1933-1938 г.). По време на Втората международна война взе участие в норвежката Съпротива. Изучава приемствеността на културата и опцията за транс океански миграции на народите сред Стария и Новия свят. През 1947 година за 101 дни той преплава със сала “Кон-Тики ” Тихия океан от Перу до архипелага Туамоту, с цел да потвърди опцията за заселване на Полинезия от Америка. През 1953 година Хейердал открива останки на селища от доинкския интервал на Галапагоските острови. В интервала 1955-1956 година прави археологически проучвания на островите Пасха, Рапа-Ити и Маркизкия архипелаг и дефинира времето на заселването им (IV в. прочие Хр.). През 1969 година и 1970 година откривателят провежда експедиции на папирусните лодки “Ра ” и “Ра-2 ” от западните крайбрежия на Мароко до крайбрежията на Америка. Особено известни са неговите научно-художествени книги, като има над 10 почетни докторски трофеи от международни университети. От 1972 година Хейердал е лауреат на Българското географско сдружение. Той е народен воин на Норвегия. Умира през 2002 година и е заровен в Осло.

1940 година

Германските войски окупират Брюксел. На 28 май белгийската войска капитулира.
През април и май 1940 година Германия превзема Норвегия и Дания, окупира Белгия, Холандия и Люксембург и до 22 юни 1940 година завзема Франция. На 10 юни 1940 година във войната се намесва Италия.

1875 година

За пръв път се организират годишните конни надбягвания известни като “Кентъки Дерби ”. По традиция то се организира през първата събота на май в Луисвил, щата Кентъки и слага края на двуседмичен фестивал.

1865 година

Основан е Международният телеграфен съюз, наименуван през 1934 година Международен съюз по далекосъобщенията. От 1969 година с решение на Административния съвет на съюза денят се отбелязва като Световен ден на телекомуникациите.
Международният телеграфен съюз е профилирана организация при Организация на обединените нации. Поддържа и уголемява интернационално съдействие посредством рационализиране и рационално потребление на далекосъобщенията. Към 2000 година в него членуват 189 страни, като България е член от 1880 година

1846 година

Белгийският занаятчия Адолф Сакс патентова саксофона. Адолф Сакс е роден на 6 ноември 1814 година в Динам, Белгия. Той работи в Брюксел и Париж. Усъвършенства редица духови принадлежности и с изключение на саксофона, основава семейство духови принадлежности - саксхорни (патентовани през 1845 година в Париж).
Саксофонът е духов музикален инструмент, употребен най-вече в джазовата музика.

1809 година

Император Наполеон издава указ, с който лишава папата като глава на католическата черква от световна власт, а Рим и всички папски владения причислява към Френската империя.
През 1808-1811 година Бонапарт подхваща поход за завоюване и окупиране на Испания, а през 1809 година побеждава Австрия, без да я обезвреди изцяло. През 1812 година Наполеон подхваща неудачен поход в Русия, заставен е да отстъпи и потегля назад за Франция. Основната му неточност в съветския поход е не толкоз военна, колкото политическа. Вместо да даде независимост на съветския народ, като унищожи феодално-крепостническата система, отстрани самодържавието и вкара конституционно ръководство, той окупира Русия. Това разрешава на Александър I да го разгласят за зложелател на Русия и на православната религия. Целият съветски народ се подвига на война и печели Отечествената война (1812-1813 г.). През 1813 година на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля изискванията за мир, препоръчани от Русия. След провалянето на Франция в борбата при Лайпциг през 1813 година съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на о-в Елба. През пролетта на 1815 година напуща о-в Елба и се завръща във Франция. Настъпва интервалът на така наречен " 100 дни ". Реставрацията на монархията във Франция е отстранена. След загубата в борбата при Ватерло през 1815 година Наполеон още веднъж е заточен, този път на о-в Св. Елена, където е подложен под най-строг режим и защита от британските войски. Той умира на 5 май 1821 година След гибелта му са оповестени неговите " Мемоари от о-в Света Елена " и " Мемоари ", подбудени по време на заточението.

1792 година

Създадена е Нюйоркската фондова борса, когато 24 брокери подписват съглашение на Уолстрийт. Обособява се като борса през 1793 година, а настоящето си име носи от 1863 година Всяка търгувана на борсата акция е прикрепена към избран експерт, който извършва и функционалността на брокер.

1395 година

В борбата при Ровине Султан Баязид І разрушава войските на влашкия воевода Мирчо Стари и утвърждава своето владичество на левия бряг на р. Дунав. В тази борба намират гибелта си владетелите на Прилеп крал Марко и на Велбъжд диктатор Константин Драгаш, които водят война в армията на Баязид І като негови васали.

На тази дата са родени:

1949 година

Роден е Иржи Корн-чешки естраден реализатор. Той стартира да свири като бас китарист в група “Рибълс ” в средата на 60-те години, а по-късно е бас китарист и вокалист в група “Олимпия ”. Изявява се като солист в оркестъра на Франтишек Чех. Работи известно време в Германска демократична република - във “Фридрихщадтпалас ”. Корн печели награди за занимателна ария в Готвалдов, Чехия ( “Интерталант ”, през 1971 г.), в Дрезден ( “Шлагерфестивал ”, 1972 г.) и на състезанието за занимателна ария в Париж през 1979 година Издава плочи в Чехия, Германия (ГДР) и Франция. Изнася рецитал и на “Златен Орфей ” през 1975 година

1936 година

Роден е Денис Хопър- американски артист, сценарист и режисьор. През 1956 година учи в нюйоркското Актърс студио. От средата на 50-те год. на ХХ в. се снима за малкия екран. През 1969 година написва сюжета, режисира и извършва основната роля във “Волният моторист ”. Филмография: “Бунтовник без идея ” (1955 г.), “Гигантът ” (1956 г.), “Синовете на Кети Елдърн ” (1965 г.), “Хладнокръвният Люк ” (1967 г.), “Последната кинопрожекция ” (1971 г.), “Американският другар ” (1977 г.), “Апокалипсис в този момент ” (1979 г.), “Уикендът на Остърмен ” (1983 г.), “Синьо кадифе ” (1986 г.), “Горещо място ” (1990 г.), “Индианският бегач ” (1991 г.), “Нокти ” (1992 г.), “Супер Марио ” (1993 г.), “Точка на шупване ” (1993 г.), “Ред Рок Уест ” (1993 г.), “Истински романс ” (1994 г.), “Да откриеш и унищожиш ” (1995 г.), “Воден свят ” (1995 г.), “Ед ТВ ” (1999 г.), “Откуп ” (2000 г.), “Безмълвно ” (2001 г.), “Лео ” (2002 г.), “Пианистът ” (2002 г.), “Нощта, която нарекохме ден ” (2003 г.).

1906 година

Роден е Тадеуш Милевски- полски лингвист. Завършва Лвовския университет (1929 г.). Преподавател е в Ягелонския университет в Краков (професор от 1954 г.), член-кореспондент на Полския АН (1949 г.). Изследванията му са съсредоточени в региона на славистиката, полската ономастика, индоевропейската филология, фонологията и стилистиката. Умира на 5 март 1966 година в Краков.

1873 година

Роден е Анри Барбюс-писател и държавник. Член е на Френската комунистическа партия, последовател е на войнстващия интернационализъм и е създател на няколко романа, от които най-известен е " Огънят ". Написва също по този начин " Палачът на Балканите " - пасквил, в който са изложени на рецензия политическите режими на балканските страни след Първата Световна война. Умира на 30 август 1935 година в Москва.

1860 година

Роден е Мартин Кукучин (псевдоним на Матей Бенщур)- публицист. Автор е на романите “Селски разказ ” (1891 г.), “Дом на ската ” (1904 г.), петтомния “Майката зове ” (1907 г.), отдаден на славяните-емигранти в Америка. Умира на 25 май 1928 година, в Липик, Хърватия.

1836 година

Роден е сър Джоузеф Норман Локиър – британски астроном и физик. Открива съществуването на хелий на Слънцето. Умира на 16 август 1920 година в Сълкомб-Риджис, графство Девоншир.

На тази дата умират:

2009 г

Умира уругвайският публицист и стихотворец Марио Бенедети (пълно име Марио Орландо Хамлет Харди Брено Бенедети Фаруджа).
Той е създател на над 80 книги: лирика, разкази, разказ, есета. Последното му произведение е стихосбирката „ Свидетел на самия себе си “ (2008 г.).
Бенедети е притежател на интернационалните награди „ Кралица София “ за ибероамериканска лирика (1999 г.), „ Хосе Марти “ за ибероамериканска лирика (2001 г.), „ Менендес Пелайо “ (2005 г.) и ред други.

1986 година

Умира Дийн Рийд-американски артист, кино артист и държавник. Той е роден на 22 септември 1938 година в Денвър, Колорадо, Съединени американски щати. Член е на Световния съвет на мира. Започва креативния си път като реализатор на рокендрол ( " Вашият летен романс ", 1962 г.) и артист в уестърни. Американският режисьор и артист Патън Прайс, при който Рийд учи при започване на 60-те години, оказва огромно въздействие върху неговия светоглед. След концертно турне в Латинска Америка се открива в Аржентина, където печели огромна известност. Участва в благотворителни начинания, постоянно дава хонорарите си от концерти и плочи на Световното придвижване за мир. След Световния конгрес на мира през 1965 година в Хелзинки, на който Рийд е представител на прогресивните аржентински актьори, държавното управление в Буенос Айрес го принуждава да емигрира в Италия. През 1970 година взе участие в предизборното придвижване в поддръжка на С. Алиенде в Чили, където се сближава с Виктор Хара (по-късно снима в негова памет кино лентата " Певецът ", 1979 г.). Заради убежденията си е задържан няколко пъти в Съединени американски щати и Италия. От 1973 година живее в Германска демократична република. Участва в програмата на международните фестивали на младежта и студентите в Берлин, Хавана и Москва, на доста фестивали на политическата ария ( " Червени песни ", " Ален мак " ). От 1979 година има лична телевизионна шоу стратегия " Човекът от Колорадо ". В Германия снима по собствен сюжет няколко кино лентата, в които извършва основната роля ( " Кръвни братя ", " Негодникът ", " Кет и Ко " ). Има издадени албуми в Германска демократична република, Съюз на съветските социалистически републики, Чехословашка социалистическа република, Аржентина, Чили, Венецуела и други страни. Загива при автомобилна злополука.

1949 година

Умира Бела Балаш Балаж - маджарски публицист, сценарист, критик, кино теоретик и възпитател. Теоретичните си възгледи за киноизкуството обобщава в книгата " Киноизкуството " (1945 г.). Той написа сюжети от края на 20-те години - " Грандхотел " (1926 г.), " Наркоза " (1929 г.), " Опера за три гроша " (1931 г.), " Карл Брунер " (1936 г.). По негов сюжети са филмите: " Песен за нивите " (1947 г.), " Някъде в Европа " (1948 г.).

1935 година

Умира Пол Дюка-френски композитор.Той е роден на 1 октомври 1865 година в Париж. В интервала 1882-1888 година учи в Парижката консерватория в класа по комбинация на Е. Гиро. Професор е в Парижката консерватория, през 1910-1912 година - в оркестровия клас, а от 1913 година – комбинация. Едновременно с това управлява класа по комбинация в Музикалното учебно заведение. Той е един от ярките представители на импресионизма в музиката. Творческата характерност на Дюка се разкрива най-пълно в региона на симфоничната музика. Известни негови произведения са операта " Ариана и Синята брада " (1907 година, Париж), поемата балет " Пери " (1912 г.), симфонии, пиеси за пиано и други Редактира творби на Бетховен, Ж. Рамо, Д. Скарлати.

1838 година

Умира Шарл Морис дьо Талейран-Перигор-френски политик и посланик. Роден е на 13 февруари 1754 година От 1788 година до 1792 година е Отенски свещеник. Като представител на духовенството в Генералните щати през 1789 година при започване на революцията се причислява към третото съсловие; взе участие в изработването на революционно законодателство. Заподозрян в роялизъм, през 1792 година емигрира (до 1796 година в Съединени американски щати и Англия). През 1797-1807 година (периода на Директорията, Консулството и империята на Наполеон I) е министър на външните работи. Активно взе участие в преврата на 18 брюмер. Съдейства за реставрацията на Бурбоните, министър-председател и министър на външните работи от 1814 година до 1815 година Като френски представител на Виенския конгрес от 1814 година до 1815 година извоюва преференциални за Франция решения. Посланик е в Лондон от 1830 година до 1835 година и е един от най-видните представители на френската дипломация. Издава “Мемоари ”.

1727 година

Умира съветската императрица Екатерина І Алексеевна (Марта Скавронска). Тя е родена на 15 април 1684 година в Литва. По време на Северната война (1700-1721 г.), на 23 август 1702 година, попада в съветски плен при обсадата на крепостта Мариенбург. Отначало я взема за своя любовница граф Б. П. Шереметиев, а по-късно я взема княз А. Д. Меншиков. От него я взема Петър I и тя става негова любимка и наложница. През 1712 година Екатерина І става законна брачна половинка на Петър I, а по-късно през 1724 година е коронована за императрица. След гибелта на императора е сложена на престола от армията, командвана от княз А. Д. Меншиков. Като императрица основава консултативен орган през 1726 година - Върховен скришен съвет, който е най-висшето държавно институция и се управлява от императрицата. Тя продължава промените, стартирани от Петър I и организира преобразования в правосъдната система, търговията, финансите, градското ръководство и други Съкращава щатовете на държавната администрация. Екатерина І заболява тежко и няколко дни преди гибелта си сформира наследство от 15 точки, в което за собствен правоприемник назначава внука на Петър - великият княз Петър Алексеевич, който става император, под името Петър II.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР