На тържествена церемония в Гербовата зала в президентството, държавният глава

...
На тържествена церемония в Гербовата зала в президентството, държавният глава
Коментари Харесай

Радев награди посланика на Израел с орден "Мадарски конник" първа степен

На тържествена гала в Гербовата зала в президентството, президентът Румен Радев награди посланика на Израел Йорам Елрон за неговите персонални заслуги, осведоми Българска национална телевизия. Посланикът бе почетен с медал " Мадарски конник " първа степен.

По думите на президента сред двата народа съществува същинско отношение на другарство и съгласие, учредено на дълбоки, културни и исторически връзки, на интензивно партньорство и взаимно доверие.

" Неразрушима остава връзката, изкована с напъните на българската държавна публичното преди 80 година в най-мрачния интервал на Втората международна война, когато България не разреши огромната еврейска диаспора да бъде изпратена в лагерите на гибелта ", уточни Радев.

Според него в последно време се надигат гласове, които се стремят да изместят фокуса върху други събития, върху които тогава българската страна и българският народ не са имали силите и опцията да се опълчват. В нас остава мощно безпокойствие, че тези опити за проверка на историята генерират ненавист и антисемитизъм, които в никакъв случай не са имали здрава почва за развиване в България, и аз имам вяра, че с общи старания ще намерим отговор на тази наклонност, добави той.

Радев означи, че се намираме в интервал, в който човечеството е изправени още веднъж пред редица тежки провокации - войната на Русия против Украйна, която заплашва с световен конфликт, растящите световни разделения, които раждат нов вид разделения, растящата терористична интензивност, климатичните промени които вървят ръка за ръка с продоволствената рецесия и прочие

Посланикът на Израел Йорам Елрон благодари за оценката, като акцентира, че връзките сред Израел и България са от особено естество, изключително в приноса на България по време на Втората международна война за спасяването на българските евреи. " Ние знаем историческата истина - смели българи от всички пластове на обществото защитаваха евреите с изключителна храброст. И множеството от избавените евреи пристигнаха в Израел и помогнаха на построяването на страната ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР