На тържествена церемония в Доходното здание тази вечер бяха обявени

...
На тържествена церемония в Доходното здание тази вечер бяха обявени
Коментари Харесай

Отличиха носителите на Награда „Русе“ и „Млад творец“ 2022

На тържествена гала в Доходното здание довечера бяха оповестени носителите на Награда „ Русе “ и „ Млад създател “ 2022

Със статуетките, дело на Георги Радулов, всяка година се удостояват създатели, дейци, креативен екипи и организации, работещи в областта на изкуството, културата, образованието и науката за забележителен принос и дейна активност за издигане престижа на Русе.

Отличията бяха връчени от кмета на ОбщинаРусе Пенчо Милков и ръководителя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В Област „ Образование и просвета “ имаше 6 номинации. В категория „ Предучилищно и начално обучение “ премията получи Елена Славчева-Трифонова, шеф на детска градина „ Детелина “. За „ Основно и приблизително обучение “ беше отличена Нели Праматарова, старши преподавател по немски език в СУПНЕ „ Фридрих Шилер “.

Наградата „ За повсеместен принос в региона на предучилищното, началното, главното и междинното обучение “ получи Емил Тюлеков, шеф на ОУ „ Никола Обретенов “. В категория „ Висше обучение и просвета “ бе отличена доцент доктор инж. Цветелина Георгиева, учител в Русенския университет „ Ангел Кънчев “, а колежката й проф. дн Диана Антонова получи наградата в категория „ За повсеместен принос и дългогодишна активност в региона на висшето обучение и просвета “.

Научен екип от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ получи премията в категория „ За просветителна институция, теоретичен или училищен екип “ с активността си по „ Разработване и приложение на новаторски нисковъглеродни транспортни технологии в областта на образованието, науката и спорта “.

В област „ Култура и изкуство “ бяха номинирани създатели в 4 категории. Георги Великов, учител в НУИ по изкуства „ Проф. В. Стоянов “, беше отличен в категория „ Сценични изкуства “, подкатегория „ Музика и танц “. Призът в категория „ Изобразителни и образни изкуства “ получи Николай Колев, художник и ръководител на Дружеството на художниците в Русе. Огнян Стамболиев - критик, публицист и преводач, завоюва премията в категорията „ За извънреден принос и дългогодишна активност в региона на изкуството и културата “. За „ Творчески екип в региона на културата и изкуството “ оценката сграбчи екипът на Международно сдружение „ Елиас Канети.

Тази година бе връчена и Награда „ Млад създател “ 2022 на името на актьорите Яна и Георги Стефанови. Отличието отиде при младия русенски пианист и композитор Николай Димитров, студент в Грьонинген, Нидерландия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР