На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Има играч, който разполага

...
На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Има играч, който разполага
Коментари Харесай

Васил Велев: Сезираме КЗК за злоупотреби на свободния енергиен пазар

На свободния енергиен пазар има злоупотреби. Има състезател, който разполага с количества, по-големи от АЕЦ „ Козлодуй “. Това става пред очите на министерството и способените органи. Ние ще внесем сигнал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Националната електрическа компания (НЕК) и Министерството на енергетиката за неприемлива пазарна централизация. Това разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в предаването "Лице в лице " по БТВ.

По думите му работодателските организации приготвят няколко сигнала до държавните органи за операции.

Председателят на АИКБ добави, че ще сезират и прокуратурата за занемареност от страна на Топлоелектрическа централа 2 и Министерството на енергетиката. „ Като прибавим към тези проблеми и рестриктивните мерки във вноса, тъй като ние сме едно леке на картата на Европа - заради пазарни операции, недобро предложение на количества, има деформиране на пазара - ние сме най-високата цена от началото на годината “, уточни представителят на бизнеса.

По думите на Велев, високата цена на тока за промишлеността трансформира страната ни в неконкурентоспособна на европейския пазар.

„ Повече пари за безценен ток, по-малко пари за заплати, ограничение на продажбите, по-малък растеж на Брутният вътрешен продукт - по-скъпи артикули и услуги за бита “, сподели още той.

Васил Велев съобщи, че в случай че не се вкарат междинни цени на електрическата енергия за промишлеността и няма резултат от техните сигнали - бизнесът може да излезе на митинг. Председателят на АИКБ прикани за либерализация на енергийния пазар посредством увеличение на цената на тока за бита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР