На Световния ден без автомобили ново проучване, стартирано от Кампанията

...
На Световния ден без автомобили ново проучване, стартирано от Кампанията
Коментари Харесай

22 септември е и Световен ден без автомобили

На Световния ден без коли ново изследване, стартирано от Кампанията за чисти градове (Clean Cities Campaign), демонстрира, че 62% от хората в 5 огромни европейски града поддържат концепцията за един ден без коли в седмицата. Резултатите от социологически изследвания в Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж показват солидно болшинство за отварянето на улиците на техните градове за вървене, колоездене и чист въздух един път седмично, оповестяват от съдружие " За Земята " . Идеята е най-популярна във Варшава, където 65% от респондентите в изследването или " мощно поддържат “ или " ненапълно поддържат “ един ден без коли в седмицата.

Градовете извършват основна роля в постигането на климатична индиферентност до 2050 година Те заемат единствено 4% от площта на Европейски Съюз, само че са дом за 75% от жителите на съюза. Поради това превозът в градовете на Европейски Съюз е с голям принос в консумация на горива и замърсяването на въздуха – той отделя около 23% от всички парникови емисии от страните от съюза.

Денят без коли е концепция, употребена за първи път през 70-те години на XX век, когато петролното ембарго на страните от OPEC също накараха цените на горивата да набъбнат. В отговор 10 европейски страни вкарват " Недели без коли “. Днес се борим по едно и също време с две комбинирани закани – едната е за здравето, качеството ни на живот в градовете и бъдещето на планетата, а другата е петролното изнудване от страна на Русия вследствие на военния спор в Украйна. Заради това Европа се нуждае от незабавни ограничения за понижаване на своята взаимозависимост от изкопаемите горива.

В нов разбор Кампанията за чисти градове откри, че един ден без коли, въведен в огромните европейски градове, може да спести между 541 и 945 хиляди барела нефт. Ако се откажем един път седмично от колите във всички огромни градове на Европейски Съюз и Англия, годишното ползване на нефт от в Европа ще спадне с към 3 до 5%. Това е еквивалентно на потреблението за 12 месеца на Естония, Латвия и Литва. Изследването демонстрира, че сходна мярка може да има по-голям резултат от работата от у дома 3 дни в седмицата.

" Това проучване ясно демонстрира, че дните без коли са сигурен метод за бързо освобождение на градовете от петрола без комплицирана инфраструктура или смяна на политикат “, посочва Барбара Стол, шеф на Кампанията за чисти градове.

" Те са измежду най-хубавите краткосрочни ограничения, които са неотложно налични, евтини и лесни за осъществяване. Градовете би трябвало да обмислят дните без коли като мярка за неотложно ограничение на потреблението на нефт, само че също по този начин с тях могат да обезпечат бързо понижаване на токсичното замърсяване на въздуха, което убива хиляди европейци годишно. Освен това те са превъзходен метод да демонстрирате на обществеността какъв може да бъде животът в градовете, когато пътищата не са доминирани от коли “, споделя още Стол, представена от " За Земята ".

Какво се прави в България?

Преосмислянето на градското напредване и в частност ограничението на колите, движещи се с изкопаеми горива в огромните градове, е " гореща “ тематика и в България. От сдружението напомнят, че Столична община е в развой на приемане на първите си Зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) от превоза. Планът за деяние, който се чака да одобри от общината тази година, ще предопредели по избран метод бъдещето на града като качество на въздуха и качество на живот като цяло. Скорошно изследване на Economist Intelligent Unit сложи София измежду последните 5 града в ранглиста за най-хубавите места за живеене в Европа. Затова от " За Земята “, както и доста други цивилен деятели, чакат добре премислена разпоредба. Такава, която взима под внимание точни данни за замърсяването в града, отчита добрите практики от стотиците ЗНЕ в Европа и си поставя задоволително амбициозни цели, а не просто поредното отблъскване на номера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР