Академичната общност излиза на протест на 20 май пред Министерството

...
Академичната общност излиза на протест на 20 май пред Министерството
Коментари Харесай

Академичната общност ще протестира на 20 май заради недостатъчно средства за заплати

Академичната общественост излиза на митинг на 20 май пред Министерството на финансите макар обещаните и заложени в бюджета 39 милиона лв. за нарастване на заплатите във висшето обучение. На среща във финансовото ведомство през днешния ден от Съвета на ректорите и КНСБ не съумяха да реализират единодушие по въпроса с финансовия и с просветителния министър. Университетите ще вземат решение на следващия ден на изключително съвещание дали да се включат в митингите.

Увеличение на заплатите със 180 % в бранша бе гласувано и признато от 49-ото Народното събрание, само че нужните 184 милиона не са заложени в държавния бюджет. 

„ Ние още след гласуването на тези промени, тъй като имахме едномесечен период да подготвим подзаконовите нормативни документи и съответните постановления, направихме плановете взаимно с университетите, подготвихме постановления на Министерски съвет, тъй че заплатата на най-ниската академична служба, обвързана със междинната брутна заплата за предходната година – 125% от нея да бъде 2516 лева и надлежно да се обвържат заплатите на специалистите и експертите с висше и приблизително обучение отново с брутната работна заплата за предходната година ", изясни министърът на образованието Галин Цоков.

МОН е алармирало за пропуща министрите на финансите от кабинета „ Денков “, както и служебното държавно управление, а с цел да бъдат обезпечени парите незабавно е нужна актуализация на държавния бюджет.

Цоков разясни, че измененията в закона и неналичието на тези пари са за смяна на заплатите от 1 април 2024 година „ Търсим опция за преструктуриране на бюджета, тъй че тези средства за бъдат обезпечени оптимално бързо ", акцентира той.

Ректори, преподаватели и синдикати упорстват за съглашение с политическите партии, които да подсигуряват, че пари ще бъдат обезпечени.

В тези условия университетите работят на ръба, акцентира ректорът на Националната музикална академия проф. Сава Димитров.

 

Още по тематиката вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР