На срещата си с генералния секретар на НАТО в Брюксел

...
На срещата си с генералния секретар на НАТО в Брюксел
Коментари Харесай

Борисов се обяви за балансьор между НАТО и Русия


На срещата си с генералния секретар на НАТО в Брюксел министър председателят Бойко Борисов се съобщи като балансьор в отношението сред Алианса и Русия.
" В нашия район НАТО е единственият поръчител за сигурността. Защитаваме правилото " защита и въздържане ". Въоръжаваме се, с цел да сме мощни и да възпираме всевъзможен копнеж към нашата територия и съюз. Втора точка – разговор с Русия. Именно за това работя толкоз интензивно за взаимния план за АЕЦ " Белене " и за Балкански поток. Това го знаят в Белия дом, в НАТО и в Европейски Съюз ", похвали се Борисов. И добави, че " нищо скрито и прикрито не вършим ". Това бил салдото, който щял да даде опция на България да играе основна роля в Черно море и района.
След диалога си с Йенс Столтенберг Борисов държеше да подчертае, че България " не се натиска " за координационния център на НАТО във Варна, който бе разгласен като контрактуван след срещата му с президента Доналд Тръмп в Белия дом.
Премиерът сподели, че НАТО поддържа предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна, само че за следващ път се разгласи против разполагането на " флотилия " в Черно море.
" Не се натискаме за координационен център, ние и в този момент имаме координационни функционалности, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал срещу флотилия в Черно море. Това, което вършим, е възпиращата роля. Когато има две мощни страни, тогава си плуват платноходките умерено, а инфраструктурните планове си вървят ", разви тезата си българският министър председател.
Борисов не пропусна да се похвали по какъв начин страната ни усилва средствата си за защита.
" Изпълняваме уговорката за повишение на вложенията в защитата. Тази година отделяме над 3 % от Брутният вътрешен продукт за защита. Ако по този начин върви стопанската система и бюджетът продължава да е на остатък, ще продължим да модернизираме българската войска ", регистрира се министър председателят. Но пропусна да добави, че по-високият % за защита е единствено за тази година поради предплатеното заплащане на американските изтребители F-16. Следващата година бюджетът се обрисува да е към 1,6% от Брутният вътрешен продукт.
Столтенберг ни похвали: " България способства за алианса и за общата ни сигурност по доста способи. България е измежду деветте страни от алианса, които извършват задачата за нивото на отбранителните разноски. Тези старания укрепват НАТО и вършат България по-сигурна ".
" Докато има НАТО, ще съм сигурен в суверенитета на България ", отвърна Борисов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР