На срещата на експертните работни групи към министерствата на външните

...
На срещата на експертните работни групи към министерствата на външните
Коментари Харесай

Буяр Османи: Прави се опит да се нормализира комуникацията между София и Скопие

На срещата на експертните работни групи към министерствата на външните работи на България и Северна Македония е била направена оценка на равнището на връзките сред двете страни с фокус върху секторното съдействие и Договорът за добросъседство и другарство, и европейският път на Северна Македония, сподели в изявление за телевизия Телма министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му " случилото се към сдруженията на българите в Северна Македония " е провокирало рецесия в връзките сред двете страни и връзката е била най-вече по консулски въпроси, само че в този момент се прави опит да се възстановява и политическата връзка.

„ Вярвам в тезата, че в случай че ние не поддържаме връзка, някой различен ще влезе в тази връзка и ще я отклони по друга пътека. Прессъобщенията на двете министерства на външните работи бяха идентични, само че от време на време взаимните известия считаме за триумф. Това взаимно известие споделя, че това е била градивна, постоянна среща. В рецесията към обстановката със сдруженията ние нямахме политическа връзка, а в случай че имаше срещи мъчно можехме да стигнем до взаимно прессъобщение. За това споделям, че имахме нежни връзки, към момента построяваме доверие след тази рецесия в връзките. Качеството беше във обстоятелството, че имаше среща, че се говореше намерено за проблемите на двете страни, размениха се отзиви, нямаше изводи, също така, че би трябвало да бъдат продължени тези срещи и мисля, че те са значими ”, уточни Османи.

По думите му нищо не може да понижи значимостта и неотложността на конституционните промени, които страната би трябвало да направи, с цел да употребява „ отворената врата на Европейски Съюз поради геополитическото развиване на европейския континент, тъй като в противоположен случай Северна Македония може да чака нов сходен късмет с десетилетия ”.

Според Османи дебатът, който се води от опозицията в Северна Македония във връзка измененията в главния закон на страната, е несъизмерим, самата съпротива няма поредна позиция, а всички представители на европейските страни с които е разговарял „ се чудят на несериозността на опозицията, която или не схваща момента, или е заслепена от идните избори ”.

„ Сега имаме късмет (за договаряния с ЕС), а приказваме за това кой ще е министър председател, министър, приказваме за избори. Ако погледнете на процеса в профил, ще видите какъв брой тривиално и несериозно наподобява това. Да рушите е по-лесно в сравнение с да градите. Опозицията желае единствено да разрушава ”, уточни Османи.

„ Знам, че непрестанно го споделяме и силата му към този момент отслабва, само че в действителност след Втората международна война и образуването на Европейски Съюз не е имало подобен геополитически подтик за разширение, поради съветската експанзия в Украйна. От тук е и спешността да не изпуснем момента. Често споделям, че Европейски Съюз се уголемява на два правилото – меритократичен и геополитически. Какво значи това? Тази огромна желязна врата на Европейски Съюз се отваря от време на време при избрани геополитически импулси и тези, които са подготвени, влизат през този интервал, когато вратата е отворена ”, сподели Османи.

Той повтори тезата си, че точно Северна Македония е изместила тежестта на „ дискурса с България ” от историческите въпроси в тези за правата на малцинствата, поле, на което Северна Македония „ е най-хубава ”, а измененията в конституцията са в неин интерес.

Попитан за обяснение на казаното от него в изявление за „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ”, че ще има нови претенции от страна на България, само че той се интересува от европейския дневен ред, което опозицията в Северна Македония одобри като удостоверение на личната си теза, Османи съобщи, че „ преговорната рамка е стена за българските претенции ”, а осъществяването на Договора за другарство и добросъседство е въпрос на двустранни връзки.

„ За провеждането на втората междуправителствена конференция (за Северна Македония) има единствено едно изискване и това са конституционните промени. За отварянето на главите остават единствено тематиките за върховенството на закона и обществената администрация. Нищо от протокола (с България) не е изискване за провеждането ѝ ”, уточни Османи.

По думите му Северна Македония е готова за осъществяване на уговорките в подписаните с България протоколи, само че се изчакват дали Народното събрание на Северна Македония ще гласоподава измененията в конституцията и готовността на България, с цел да бъдат изпълнени те и от двете страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР