На среднощното си заседание (петък-събота) Народното събрание прие Закон за

...
На среднощното си заседание (петък-събота) Народното събрание прие Закон за
Коментари Харесай

Най-накрая! Парламентът криминализира хомофобията

На среднощното си съвещание (петък-събота) Народното събрание одобри Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се плануват по-тежки санкции за закононарушения, осъществени с претекст половата ориентировка на потърпевшото лице.

Сред закононарушенията, които ще се санкционират по-тежко са:
Убийство (чл. 116, алинея 1, т. 11)Телесна щета (чл. 131, алинея 1, т. 12)Отвличане (чл. 142, алинея 2, т. 9)Противозаконно отнемане от независимост (чл. 142а, алинея 3, т. 3)Проповядване или подбудителство към дискриминация, принуждение или ненавист посредством средствата за всеобща информация (чл. 162, алинея 1)Употреба на принуждение против другиго или щета на парцела му (чл. 162, алинея 2)Участие в навалица, събрана за нахлуване на групи от популацията, обособени жители или техни парцели (чл. 163, алинея 1)Съзнателно предотвратяване на някого да постъпи на работа или насила да напусне работа (чл. 172, алинея 1)Противозаконно заличаване на непозната движима или недвижима движимост (чл. 216, алинея 5, т. 4)Явно подбудителство към осъществяване на закононарушение посредством проповед пред голям брой хора посредством разпространение на печатни творби или по различен сходен метод (чл. 320, алинея 3).
Това е първата значима законодателна смяна в интерес на ЛГБТ хората в България след приемането на Закона за отбрана от дискриминация през 2004 година. Освен него, след рухването на комунистическия режим, на процедура единствените други промени са изравняването на възрастта за единодушие (за секс) през 2002 година и прибавянето на „ промяна на пола “ в предпазените признаци в ЗЗДискр. през 2015 година



Законът към този момент ще санкционира по-сурово за сходни прояви

Добавянето на половата ориентировка като предпазен симптом в Наказателен кодекс стана допустимо след доста години работа и публичен напън от страна на гей организациите в България, интернационалните и европейски институции и голям брой деятели и общественици. За тази смяна настояваше и София Прайд още от първото си издание през 2008 година – годината, в която в Борисовата градина с искрено хомофобски претекстове е убит студентът Михайл Стоянов.

Това е най-трагичният случай на закононарушение от ненавист на основата на хипотетична полова ориентировка.

Разследването му и присъдите биха били разнообразни при съществуването на признатите през днешния ден промени. По-ефективно следствие щеше да има и на побоя над Галя Петкова в София през 2019 година, нападението и унищоженото имущество на Рейнбоу хъб през 2021 година, както и нападението и осуетяването на прожекциите на кино лентата „ Близо “ в София и Варна.

За първи път предложение за по-тежки санкции за ликвидиране и тежка телесна повреда  с подбуди, учредени на половата ориентировка, имаше в предходния парламент тази година. Тогава вносители бяха Министерство на Правосъдието, както и група народни представители от Политическа партия и Демократична България, само че времето и политическата воля не стигнаха за тяхното приемане.

За разлика от тях, последните промени включват доста повече закононарушения и бяха признати с гласовете на Продължаваме промяната-Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР