На специално построена сцена в спортната зала на Прищина –

...
На специално построена сцена в спортната зала на Прищина –
Коментари Харесай

Българска „Травиата“ става първият оперен спектакъл в Косово

На особено издигната сцена в спортната зала на Прищина – столицата на Република Косово, на следващия ден от 19.00 ч. ще се състои историческа премиера: на операта „ Травиата ” от Джузепе Верди. Това е първият повсеместен оперен театър, който ще бъде показан в страната, а постановката е на Държавна опера – Стара Загора. Режисьор е Огнян Драганов, диригент е маестро Найден Тодоров, асистент-диригент – КрисМакКракън от Англия. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов, а особено за косовското сопрано Беса Лугичи, която ще бъде в ролята на Виолета Валери, в ателието на Старозагорската опера са ушити костюми по план на италианския художник Салваторе Русо. Второто зрелище ще е на 17 декември.

В основните функции в историческото за културния живот на Косово събитие, което се реализира в съдействие с Държавна опера – СтараЗагора (България), Театъра за опера и балет в Тирана (Албания) и Косовската филхармония, феновете ще видят още италианския тенор Емануеле Даугано като Алфред Жермон и именития албански баритон Гезим Мишкета като неговия татко Жорж Жермон.

Билетите за първото зрелище от дълго време са изкупени, Косово чака трепетно своя първи оперен театър и е на прага да реализира лелеяната фантазия на своите музиканти и артисти да има собствен оперен спектакъл. „ Чудо! В свят, в който се закриват театри, откриваме нов оперен спектакъл в Косово! ”, написа в своята Фейсбук-страница баритонът Гезим Мишкета.

Драматичните обрати в историята на Косово неведнъж са отлагали основаването на оперен спектакъл, само че не са угасили ентусиазма на артистите и дейния музикален и танцов живот в страната. Косово основава и поддържа своята музикална просвета посредством музикалните учебни заведения, които даже след възбраната им през 90-те години не престават своята активност като частни школи. Тази година Националният балет на Косово отпразнува своята 50-а годишнина, а Косовската филхармония и хор са част от музикалната традиция на Косово.

На 3 август 2021 година Народното събрание на Косово гласоподава предложението-решение на държавното управление за основаване на Опера като институция. Меритон Феризи е назначен за изпълняващ длъжността шеф на Косовската опера. Решението е приветствано от експертите, само че те си дават сметка, че до завършването на плана би трябвало да се извърви дълъг път. Първата крачка към този момент е направена и на 15 декември Косово ще отпразнува премиерата на своето първо оперно зрелище.

„ Да бъда първият режисьор, който слага оперен театър тук, както и дружно със Старозагорската опера да сме партньорина прохождащата Опера в Косово, за мен е доста специфичен миг. Още през 2016 година, когато поех ръководството на Старозагорската опера, на първия Фестивал на оперното и балетното изкуство, който осъществихме с моя екип в Стара Загора, създадохме Балканската оперна мрежа. Идеята беше тъкмо тази: да обединим напъните си на Балканите, с цел да можем дружно да сътворяваме продукции, да обменяме гении и опит и да разпространяваме достиженията на оперното и балетното изкуство в района “, съобщи Огнян Драганов, шеф на Старозагорската опера и режисьор на спектакъла.

Той показа, че е впечатлен от изключителните дарования на Косово, измежду които блестящо свети Беса Лугичи, на чийто гений години наред се радваме в България. На сцената в Стара Загора Лугичи е построила забележителни функции като Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Мими от „ Бохеми ” на Пучини, Виолета от „ Травиата ” на Верди, Инес от първата за България и района режисура на операта „ Африканката ” от Майербер, а преди по-малко от месец тя беше Маргарита в премиерата на операта с кукли „ Фауст ” от Гуно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР