На снимката: Володимир ЗеленскиОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в

...
На снимката: Володимир ЗеленскиОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в
Коментари Харесай

МААЕ пристига днес в АЕЦ „Запорожие“, Зеленски призова ЕС да забрани руските държавни медии

На фотографията: Володимир Зеленски
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Очаква се задачата на МААЕ да пресече фронтовата линия край Запорожката АЕЦ
Мисията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Украйна се чака да дойде през днешния ден в Запорожката атомна електроцентрала. За да стигне до нея, интернационалният екип би трябвало да премине през фронтовата линия, само че генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че инспекторите са получили гаранции за сигурност и от двете страни.

От украинското военно разузнаване обявиха, че маршрутът се съгласува, като се подчертава на обектите, развалени вследствие на обстрел. В изказването се показва още, че опциите за прекосяването на задачата непрекъснато се утежняват поради деструктивните дейности от страна на окупационната администрация на близкия град Енергодар.

В телевизионно изявление украинският министър на енергетиката Герман Галушченко уточни, че въпросът за физическото допускане на задачата до обекта би трябвало да бъде решен през днешния ден, само че посочи, че не е нужен специфичен пропуск, както настояват съветските медии, а единственият легален метод за достигането ѝ е през територията на Украйна.
Зеленски прикани Европейски Съюз да забрани всички съветски държавни медии на територията на съюза
Украинският президент Володимир Зеленски прикани Европейския съюз да забрани всички съветски държавни телевизионни канали и „ пропагандисти “, с явна отпратка към чиновниците в съветските държавни медии, съобщи Ройтерс. Той насочи апелите, говорейки посредством видеовръзка, по време на конференцията „ Форум 2000 “ в Прага.

„ Не би трябвало нито един съветски агитационен пропагандатор да остава на територията на Европейския съюз. Не би трябвало нито един съветски държавен ефирен канал да бъде допускан да работи на територията на Европейския съюз “, съобщи Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в Донбас не престават тежките сражения и подлага на критика решението на Европейския съюз да не наложи обща възбрана за издаване на визи за съветските жители.

Според него Европа е територия на полезностите, а не на „ примитивното ползване “.

„ Целта на обединяването на Европа беше поддържането на мира на континента, работа за спокойното и демократично развиване на европейските страни. Европа не може да стане нравствено глуха и никой от европейските водачи няма да означи като следствие от ковида това, че парите не им миришат. Ако има такава глухота и загуба на способността да се разграничи миризмата на кръв по купюрите, то няма да има Европа, мирна Европа. “

Външните министри на Евросъюза се споразумяха да преустановят действието на съглашението за облекчение на визовия режим с Русия от 2007 година само че не реализираха единогласие за обща възбрана за издаване на съветски визи. Руският заместител външен министър Александър Грушко сподели, че решението няма да остане без последици.
Съединени американски щати ще разгласят през идващите дни отпущането на нова военна помощ за Украйна
Съединени американски щати ще разгласят през идващите дни даването на нова военна помощ за Украйна, заяви Белият дом, представен от Франс прес.

„ Водени от желанието да осигурим (на украинците) средствата, нужни за победа на бойното поле, ние към този момент обещахме повече от 13 милиарда $ военна помощ за украинските сили. Ще продължим с поддръжката си и през идващите дни ще обявим нова помощ “, съобщи Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом – органът, който дава отговор за въпросите на защитата и дипломацията в американското президентство.

Той се въздържа от коментар по тематиката за контранастъплението на украинската войска в южните елементи на страната и най-много в региона на Херсон, един от дребното огромни градове под контрола на Москва.

„ Ще оставим украинците сами да разясняват военните си интервенции и своите триумфи, без значение дали са нападателни или отбранителни “, разяснява още Кърби по време на конференция.

На 24 август – денят, когато Украйна празнува своята самостоятелност, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че на страната ще бъде отпусната американска помощ в размер на съвсем три милиарда $.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР