На снимката Румен Радев и Марк РютеРумен Радев е разговарял

...
На снимката Румен Радев и Марк РютеРумен Радев е разговарял
Коментари Харесай

Радев за Шенген: България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия

На фотографията Румен Радев и Марк Рюте
Румен Радев е разговарял с няколко водачи на европейски страни и е убеден, че само Нидерландия не поддържа влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това сподели президентът в петък по време на Европейския съвет в Брюксел.

Всички страни членки би трябвало да поддържат единомислещо приемането на нови страни в Шенгенското пространство, тъй че решението на Хага е от огромно значение за София и Букурещ.

„ България и Румъния стават пленник на вътрешната политика в Нидерландия, където предстоят избори “, сподели Радев.

Президентът обаче беше позитивно надъхан към напредъка на страната по пътя към Шенген. Той сподели, че още веднъж е провел „ изчерпателен диалог “ с холандския министър председател Марк Рюте по въпроса за присъединението на страната ни към Шенген, само че не даде повече детайлности.

В четвъртък Народното събрание в Хага одобри резолюция България и Румъния да не бъдат допускани в Шенген. В нея се желае от нидерландското държавно управление „ да не подхваща необратими стъпки “ за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, до момента в който не извърши „ по-нататъшни следствия на наблюдението на границите и намаляването на корупцията и проведената престъпност в и двете страни “, написа Капитал.

По-рано този месец обаче Европейският парламент одобри с огромно болшинство незаконодателна резолюция, в която приканва Съвета на Европейския съюз до края на 2022 година да предприеме всички нужни ограничения за приемане на решението за влизане на Румъния и България в Шенгенското пространство. На това гласоподаване 21 от общо 29 нидерландски евродепутати поддържат резолюцията.

В петък Радев увери, че макар Нидерландия в Европейски Съюз има огромна поддръжка за приемането на двете страни в Шенген. По думите му чешкият министър председател Петър Фиала се е заел изрично през декември чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз да работи по всички процедурни механизми, тъй че да се търси решение на настояванията на Нидерландия.

Според българския президент България има позитивен резултат от последната ревизия на европейската задача в страната и „ всички страни към този момент застават зад България “.

По неговите думи е належащо в допълнение обяснение какво значи във времена на икономическа рецесия България да стои с блокирани граници. „ Когато за нашата стопанска система, за стопанската система на Европа, е значимо бързото придвижване на хора, артикули, услуги и капитали – сега срещаме излишно затормозяване “, сподели президентът.

Румънският министър председател Николае Чука също изрази умерена угриженост за гласуването в нидерландския парламент, заяви Дневник. Той припомня, че румънските управляващи са поканили нидерландски специалисти да извършат следствия на място по аспектите, които считат за проблематични. По думите му са изпълнени всички условия за участие в Шенген. Резултатът от неотдавнашното посещаване на Европейската задача в Румъния е позитивен, акцентира Чука.

През последните години точно Нидерландия се явява една от главните пречки за присъединението на България и Румъния към Шенген, напомня Капитал.

„ В продължение на доста години нидерландското държавно управление гласоподава срещу влизането на Румъния и България в шенгенското пространство заради непрекъснатата корупция и непрекъснатите проблеми с проведената престъпност в двете страни “, написа в признатата в Хага в сряда резолюция.

Според холандските депутатите към момента не престават следствия с стеснен обсег и задачи за определяне на обстоятелства по отношение на действието на правилата на правовата страна, корупцията и проведената престъпност в Румъния и България. Затова те желаят Нидерландия сама да организира изследвания и наблюдения на границите на България и Румъния.

В момента от страните в Европейски Съюз България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство. То включва и страни, които не са членки на Европейски Съюз (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

Текстът е оповестен в, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!259 предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 21.10.2022, 16:23
21.10.2022, 14:42
21.10.2022, 13:16
21.10.2022, 12:58
Последни публикации-21.10.2022, 17:14-21.10.2022, 16:23-21.10.2022, 14:42Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР