На снимката: Никола СтърджънНикола Стърджън се очаква по-късно днес да

...
На снимката: Никола СтърджънНикола Стърджън се очаква по-късно днес да
Коментари Харесай

Дългогодишният премиер на Шотландия Стърджън подава оставка

На фотографията: Никола Стърджън
Никола Стърджън се чака по-късно през днешния ден да подаде оставка като първи министър на Шотландия след осем години на поста, съобщи „ Ройтерс “, като се базира на Би Би Си.

Би Би Си цитира непосредствен до Стърджън източник, който споделил: „ Достатъчно ѝ беше “.

Като политик Стърджън е радетелка за самостоятелност на Шотландия и отделянето ѝ от Англия.

Тя стана водач на ръководещата Шотландска национална партия (ШНП) през 2014 година, директно след творби същата година референдум за самостоятелност на Шотландия, на който болшинството от гласоподавателите (55 процента) гласоподаваха за оставането в Обединеното кралство, до момента в който независимостта поддържаха 45 на 100.

През ноември предходната година Стърджън понесе удар, откакто най-висшата правосъдна инстанция в Обединеното кралство постанови, че шотландското държавно управление не може да провежда втори референдум без утвърждението на английския парламент. В отговор тя съобщи, че ще трансформира идващите общи избори във Англия на процедура в референдум, с цел да ускори натиска върху Уестминстър да позволи ново допитване до популацията.

В последно време 52-годишната Стърджън се оказа забъркана в скандал към политиката към транссексуалните, откакто Шотландия одобри законопроект, улесняващ промяната на пола. Британският министър председател Риши Сунак съобщи, че ще блокира законопроекта (позовавайки се за пръв път на правото на несъгласие над шотландското законодателство), защото той би имал последици за Обединеното кралство като цяло.

Шотландското държавно управление отхвърли да разяснява информацията за допустима оставка на първия министър.

Ройтерс отбелязва, че за момента няма явен правоприемник за поста на Стърджън, а също, че след възможната й оставка въпросът за независимостта остава неуреден.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР