На снимката: Михаил ГорбачовВ съболезнователна телеграма, изпратена в сряда, руският

...
На снимката: Михаил ГорбачовВ съболезнователна телеграма, изпратена в сряда, руският
Коментари Харесай

Кремъл: Надеждите на Горбачов за романтика със Запада трябва да бъдат коригирани при Путин

На фотографията: Михаил Горбачов
В съболезнователна депеша, изпратена в сряда, съветският президент Владимир Путин съобщи, че някогашният руски водач Михаил Горбачов е оказал „ голямо въздействие върху хода на международната история “. Кремъл пък дефинира някогашния руски водач Горбачов като общественик, който е трансформирал международната история, само че съобщи, че неговият „ романтизъм “ във връзка с вероятностите за доближаване със Запада е бил неудобен, съобщи „ Ройтерс “.

Изявлението на Путин беше оповестено в писмена форма на уеб страницата на Кремъл. Отделно изказване направи и представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Михаил Горбачов беше политик и общественик, който оказа голямо въздействие върху хода на международната история. Той управлява страната ни в интервал на комплицирани, трагични промени, огромни външнополитически, стопански и обществени провокации. Той надълбоко разбираше нуждата от промени и се опитваше да предложи свои решения на належащите проблеми “, написа Путин в телеграмата. „ Бих желал също по този начин да отбележа огромната филантропична, благотворителна и просветителна активност, която Михаил Сергеевич Горбачов извърши през последните години “, добавя той.

В умозаключение съветският президент споделя, че още един път насочва „ откровени думи на състрадание и поддръжка “ за фамилията и околните на Горбачов по отношение на тяхната загуба.

Путин, който е служил в службата за сигурност Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съветския съюз по времето, когато Горбачов е бил на власт, съобщи, че някогашният водач е „ надълбоко разбирал “, че руската система би трябвало да бъде реформирана, и „ се е стремял да предложи свои решения на неотложните проблеми “.

Горбачов умря във вторник на 91-годишна възраст. Реформите му възвестиха края на Студената война, само че и форсираха разпадането на Съветския съюз след по-малко от седем години на власт.

Почитан на Запад, наследството му вкъщи е по-сложно, защото доста руснаци го упрекват за последвалите безредни стопански разтърсвания и спад в виталния стандарт.
Неоправдан романтизъм
По време на конгрес в Москва в сряда представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че очакванията на Горбачов за „ романтика “ със Запада са били неоправдани и би трябвало да бъдат поправени при Путин, съобщи „ Ройтерс “.

„ Той откровено искаше да има вяра, че Студената война ще завърши и че ще настъпи интервал на безконечна романтика сред новия Съветски съюз и света, Запада “, сподели Песков.

„ Този романтизъм не беше оневинен. Нямаше сантиментален интервал, меденият месец не се получи и се прояви кръвожадността на нашите съперници. Добре е, че осъзнахме това в точния момент и го разбрахме “, добави той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР