На снимката: космическият телескоп “TESS по време на предстартовата подготовка

...
На снимката: космическият телескоп “TESS по време на предстартовата подготовка
Коментари Харесай

НАСА потвърди, че космическият телескоп TESS е готов за изстрелване през април!

На фотографията: галактическият телескоп “TESS ” по време на предстартовата подготовка на космодрума Кенеди. Photo credit: NASA’s Kennedy Space Center

Макар че през днешния ден мнозина представители на астрономическата общественост тъгуват заради отлагането на изстрелването на телескопа “Джеймс Уеб ” от 2019 за 2020 година, не всичко е трагично във връзка с галактическата астрономия. Днес НАСА удостовери, че един от най-интересните галактически телескопи е в подготвеност за старт идващия месец. Телескопът “TESS ” (на британски: Transiting Exoplanet Survey Satellite) може да излети с ракета “Фолкън 9 ” още на 16-ти април. 

“Един от най-големите въпроси при проучването на екзопланетите е: в случай че даден астроном открие планета в обитаемата зона към своята звезда, дали тя би била забавна от гледната точка на биолог? ”, разяснява Джордж Рикър, началник на задачата и академик от Масачузетския софтуерен институт. “Очакваме TESS да открие голям брой планети, чиито атмосферни характерности, които имат евентуални следи за наличието на живот, биха могли да бъдат измерени точно от бъдещи наблюдаващи ”.

Напомням на читателите, че така наречен “обитаема зона ” на дадена планета значи това разстояние от звездата, което би разрешило наличието на вода в течно агрегатно положение на повърхността на въпросната планета.

След като “TESS ” бъде изстрелян, галактическият телескоп ще се насочи към Луната за изпълняването на гравитационна маневра. Ако тя е сполучлива, телескопът ще се нарежда в 13.7-дневна орбита към Земята. Шестдесет дни след старта ще стартира главната научна задача.

“TESS ” е снабден с четири широкоъгълни камери, които ще следят 85% от цялото небе. На базата на директния способ телескопът ще търси планети към близки до нас звезди – т.е. звезди, намиращи се на по-малко от 300 светлинни години от Слънцето. Според учените данните от телескопа ще бъдат оценени в продължение на дълги години.

“Започва нова ера в екзопланетните изследвания ”, счита Стивън Райнхарт, академик от плана.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР