На снимката: Христо ГрозевБългарският журналист Христо Грозев няма представа на

...
На снимката: Христо ГрозевБългарският журналист Христо Грозев няма представа на
Коментари Харесай

Руската мишена Грозев: Спорят как да ме убият. С чук е модерно

На фотографията: Христо Грозев
Българският публицист Христо Грозев няма визия на какво съображение Кремъл го търси. По-рано през днешния ден стана ясно, че

Малко по-късно коментар пристигна и от самия Грозев в Туитър. Той написа следното: 

„ Нямам визия на какво съображение Кремъл ме е присъединил в листата си за търсене, тъй че не мога да дам никакви мнения сега. В прочут смисъл това няма и никакво значение – от години те дават да се разбере, че се опасяват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, с цел да ни спрат. “

„ Коментаторите под историята, че съм разгласен за търсене, спорят кой е най-хубавият метод да ме убият: дали с чук („ както е съвременно в този момент “), или с токсичен чадър, или
просто да ме гръмнат,
„ този български ром “, който „ евентуално е румънски “. О, фашистката сган, която процъфтява в Русия “, добави той в нова обява малко по-късно.

Commenters under story about me being on Wanted List debate what the best way to kill me is: whether by sledgehammer („ as is now fashionable “), or by poison umbrella, or just shoot me, „ that Bulgarian gypsy “ who is „ probably Romanian “. Oh, the fascist scum that thrives in Russia.

— Christo Grozev (@christogrozev)

Депутатът от „ Демократична България “ Божидар Божанов е изпратил парламентарен въпрос до Министерството на външните работи дали ще привика посланикът Елеонора Митрофанова за пояснение за какво Руската федерация търси българския публицист Христо Грозев.
Кой е Христо Грозев?
Христо Грозев е роден на 20 май 1969 година Живее и работи във Виена. Той работи върху заканите за сигурността, трансграничните секрети интервенции и информацията, употребена като оръжие. Работи за уеб страницата Bellingcat.

Русия към този момент е зачеркнала Bellingcat , а активността ѝ е оповестена за „ нежелана “ от съветската основна прокуратура.

През септември Грозев съобщи в изявление за Агенция Франс Прес, че Bellingcat е „ най-страшният призрачен сън на Кремъл “.

Създаден през юли 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс, основаният в Нидерландия уебсайт е профилиран в публицистика, основаваща се на разбора на налични в интернет данни. Bellingcat проверява злополуката в Източна Украйна на самолета, правил полет МН17, при който починаха 298 души през 2014 година,
отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал
и на опозиционера Алексей Навални. В последно време уеб сайтът се концентрира върху съветската военна намеса в Украйна.

Журналистът е с премията на Европейската преса за проверяваща публицистика за следствията му за самоличността на обвинените за отравянето с химикала „ Новичок “ през 2018 година в Обединеното кралство.

В края на юли тази година представител на Федералната работа за сигурност на Русия съобщи в ефира на телевизионния канал „ Росия-24 “, че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му интервенцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея. Българинът отхвърли тази информация.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР