На съвместна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

...
На съвместна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Сърбия трябва да бъде наказана, за да спре с терористичните си атаки в Северно Косово

На взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг президентът на Косово Османи съобщи, че двамата разискали нападението от 24 септември в Банска, при което беше погубен сержантът, към този момент разгласен за воин на Косово, Африм Буняку, заяви " Албениън пост ".

" Вместо да екстрадира терористите, Сърбия продължава да ги поддържа в планирането на нови набези против Косово и против районната непоклатимост ". Според нея, в случай че Сърбия работи по този метод, без да бъде осъдена, тя ще продължи с сходни терористични офанзиви.

" Ако против Сърбия не бъдат подхванати никакви ограничения за тези набези, това ще бъде нов тласък за нея да нападне още веднъж Косово и да дестабилизира района. В този подтекст ролята на НАТО и КФОР е от решаващо значение, защото Сърбия остава непрекъсната опасност за мира и стабилността в целия ни район ". " Косово и НАТО са от едната страна, а терористите са от другата ", съобщи президентът.

Въпреки че Косово е свободна и демократична страна към този момент 24 години, президентът акцентира, че в последно време мирът в страната е нарушен от страна на Сърбия. " Този мир обаче наскоро беше съществено нарушен и продължава да бъде съществено нарушаван от Сърбия. Както знаем, на 24 септември беше погубен Африм Буняку, който към този момент е воин на нашата страна, а няколко други бяха ранени. Това беше чист акт на експанзия от страна на Сърбия против нашата страна ".

Държавният глава съобщи, че данните от формалното следствие удостоверяват, че Сърбия стои зад нападението на 24 септември. " Данните от формалните следствия удостоверяват, че Сърбия стои зад това нахлуване, както във връзка с организацията му, по този начин и във връзка с доставката на оръжия и съоръжение, както и на финансирането и обезпечаването на образование във военни бази в Сърбия ".

" Народът и институциите на Косово са признателни за приноса на НАТО за нашата независимост, в това време сме признателни на бойците на НАТО, които способстват за мира и стабилността ", добави тя.

Османи съобщи, че косовската полиция е мултиетническа и е подготвена да продължи съдействието си с КФОР.

" Членството в НАТО е цел на Косово. Включването в партньорството за мир, а по-късно и участието в НАТО, е гаранция за района. Удължаването на този развой води до последици ", акцентира президентът.

Посещението на Столтенберг в Косово е значима аудиенция в един нов геополитически миг, изключително след неотдавнашните събития, които потвърдиха, че мирът на Западните Балкани е към момента нежен, и изключително след засилените старания на Русия да разшири въздействието си посредством Сърбия в този изпълнен напрегнато район. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР