На редовното си съвещание на 19 и 20 март паричните

...
На редовното си съвещание на 19 и 20 март паричните
Коментари Харесай

Сделките carry trades се възраждат

На постоянното си заседание на 19 и 20 март паричните стратези на Федералния запас оставиха без смяна щатските лихви - в диапазона от 2.25 до 2.5%, и сведоха до нула шанса за нарастването им през 2019-а. Те потвърдиха решението си от януари да държат под око лихвите - доказателство за опасенията им, че икономическият напредък се забавя, по-ниските цени на силата лимитират растежа на инфлацията, а задграничните опасности заоблачават стопанската вероятност. Централните банкери оповестиха още, че ще стартират да забавят свиването на банковия баланс през май, като в началото ще сведат месечните дългови редукции от сегашните 30 милиарда на 15 милиарда щ. $ и ще ги прекратят напълно през септември.

На конференцията, която даде след края на съвещанието на 20 март, ръководителят на Федералния запас Джеръм Пауъл изясни на публицистите, че не е нужно да се прибързва и ще е належащо известно време преди процесите на пазара на труда и инфлацията да наложат безапелационна смяна на политиката на институцията.

Новите предвиждания на щатските парични стратези са, че ще се наложи едно лихвено покачване през 2020-а (до 2.6%) и никаква смяна през 2021-ва. Инфлацията ще бъде 1.8% през 2019-а, растежът на цените (както на общия, по този начин и на базовия индекс) - 2% през идващите две години. Безработицата се чака да доближи 3.7% до края на 2019-а, а в дълготраен аспект да се увеличи до 4.3 %.

Реакцията на пазарите на тази внимателна политика на щатската централна банка беше повече от предстояща - щатският $ изгуби съвсем един цент към еврото (до 1.1430 щ. долара), а десетгодишните американски облигации нарастнаха, изпращайки доходността до най-ниското ниво за последната повече от година.

Междувременно валутни специалисти настояват, че затихването на съмненията на цените на активите трансформира комерсиалните покупко-продажби саrry trades в една от елитните игри на 2019-а. Да напомним, че при тази тактика вложителите теглят заеми във валути с ниски лихвени проценти и влагат получените средства в страни с висока рентабилност на активите, каквито са разрастващите се стопанства. Разликата (саrry) отива в джоба на вложителите.

По предписание, с цел да е сполучлива комерсиалната тактичност, е нужна изобилна ликвидност, удобна вероятност за международната стопанска система и - изключително значимо, непосредствен до нулата обсег на валутните съмнения. Като цяло всички тези условия сега са налице.

Колебанията започнаха да се успокояват от началото на годината поради решението на централните банки да се откажат краткотрайно от покачване на лихвите. Поради което, съгласно анализатори на "Сосиете Женерал ", тазгодишните пазари са "откровена досада " - съвършената рецепта за триумф на саrry trades. В резултат този тип покупко-продажби са донесли 5.5% приход от началото на 2019-а, измерен посредством показателя на "Ейч Ес Би Си " - Global FX Carry Index. Това е благополучен поврат след изгубените 1.4% през 2018-а, когато лихвените нараствания на Щатите провокираха отлив на вложения от разрастващите се пазари - обичаната дестинация за облаги на търговците.

Шефът на валутната търговия на "Амунди асет мениджмънт " - Андреас Кьониг, дефинира сегашните условия като "учебник " за саrry trades. Той залага на турската лира и на бразилския реал, тъй като и двете валути оферират двуцифрена рентабилност. Инвеститорите в десетгодишни съветски облигации пък могат да получат 8.5%, а в мексикански бумаги - осем %. Тази възвръщаемост се подслажда в допълнение от повишаването на валутите. Например рублата е добавила 6% към пазарната си оценка към щатския $ и към еврото от началото на 2019-а.

От другата страна - японската йена, швейцарският франк и еврото, са пожеланият избор за "финансиращи " валути, тъй като пренебрежимо ниските им лихвени проценти ги вършат атрактивни за продажба. Доходността на базовите швейцарски държавни бумаги е 0.35%, а на немските - едвам 0.07 %.

Разбира се, положителните времена не могат да продължат постоянно. Защото саrry trades са печеливши, до момента в който лихвените проценти са ниски, а икономическите индикатори - мощни. Освен това историята демонстрира, че въпросните покупко-продажби носят риск. Ако щатският напредък се забави, в случай че интернационалните спорове ескалират или възходящият тренд на търговия спре, ще последва скок на съмненията и повишаване на "спасителните " валути като йена, евро и швейцарски франк. Всъщност даже при удобна среда някои високодоходни интервенции може да не проработят. Например показателят на валутите на разрастващите се пазари MSCI се е повишил с 1.6% от началото на 2019-а след 3.8% спад през 2018-а, само че тези облаги маскират загубите на самостоятелните участници в показателя.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 3234 млн. евро (6325 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.85% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР