На президентските избори на 14 ноември искат да участват 12

...
На президентските избори на 14 ноември искат да участват 12
Коментари Харесай

Кандидатите са президентските избори: няколко известни имена и много желаещи

На президентските избори на 14 ноември желаят да вземат участие 12 кандидат-президентски двойки, издигнати от инициативни комитети, заяви представител на пресслужбата Централната изборна комисия (ЦИК) пред " Дневник ". Срокът за заявки за присъединяване в изборите от инициативни комитети изтече в понеделник (4 октомври) в 17 часа. До 12 октомври инициативните комитети би трябвало да внесат по 2500 подписа, с цел да бъдат кандидат-президентските двойки дефинитивно регистрирани.

, само че съответните им претенденти могат да бъдат публично препоръчани до 12 октомври. Затова въпреки и редица политически сили към този момент официално да са подали документи за присъединяване на президентските избори, в случай че до вторник идната седмица не посочат имена, на процедура няма да са се записали. Общо в изборите за президент желаят да вземат участие 12 партии и 5 обединения. По всяка възможност главните политически сили няма да имат свои претенденти, защото към този момент обществено са заявили поддръжка за някого от главните претенденти, издигнати от инициативни комитети.

Кандидати от инициативни комитети

От предприемчив комитет е издигната. Подкрепа за Радев са декларирали " Българска социалистическа партия за България " (макар и да е подала документи за независима регистрация), коалиция " Продължаваме промяната " на досегашните министри на стопанската система и финансите в първото служебно държавно управление Кирил Петков и Асен Василев, " ИТН ", както и групировката на Мая Манолова " Изправи се.БГ! ". Манолова ще се яви на парламентарните избори в коалиция с гражданското придвижване на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян " Ние идваме! ", само че.

В края на предходната седмица стана известно, предприемчив комитет за президент и вицепрезидент. Смята се (макар и да липсва дефинитивно решение), че те ще получат поддръжката на " Демократична България ". Обединението до момента не дава поръчки да има своя кандидат-президентска двойка, само че независима регистрация. В неделя (3 октомври) представител на инициативния комитет на Панов съобщи в изявление за " Нова телевизия ", че още не са водени диалози за поддръжка на кандидатурата му с политически обединения.

Отново в края на предходната седмица стана обществено известно и че. Тази кандидат-президентска двойка е подкрепена от ГЕРБ, въпреки партията на Бойко Борисов да е подала документи за независима регистрация.

В събота (2 октомври) в ефира на " Нова телевизия " Халил Летифов от Движение за права и свободи съобщи, че придвижването по-скоро ще има лична кандидатура за президент и вицепрезидент. " Имената на претендентите ни ще станат ясни до 10 дни ", уточни той. На въпрос какво ще прави Движение за права и свободи при възможен балотаж сред Радев и Герджиков, Летифов съобщи, че партията ще избере този, който може да сплоти нацията. " Мисля, че господин Румен Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител ", разясни Летифов.

Още претенденти от инициативни комитети

С от 1 октомври Централната изборна комисия е регистриран предприемчив комитет, който издига кандидатура за президент и вицепрезидент на Росен Миленов и Иван Иванов. Изданието " Медиапул ", че Миленов е някогашен чиновник на Държавната организация " Национална сигурност ", като твърди, че е напуснал, тъй като бил несъгласен с политиката на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Появата на Миленов е през 2011 година в " Шоуто на Слави ".

С от същата дата в ЦИК е регистриран предприемчив комитет, който издига кандидатура за президент и вицепрезидент на Венцислав Ангелов и Дарина Тодорова. Ангелов е прочут с прякора си " Чикагото ". Бил е претендент за народен представител от партия " Българско национално обединяване ". Преди това е излежавал присъда за наркотрафик. Във " Facebook " Ангелов популяризира тези против съществуването на ковид и се нарежда изключително интензивно като съперник на имунизациите против COVID-19.

С друго от 1 октомври в ЦИК е регистриран предприемчив комитет, който издига кандидатурата на Луна Йорданов и Иглена Илиева за президент и вицепрезидент. Йорданова е фолк певица.

Като кандидат-президентски двойки от инициативни комитети са издигнати още: Боян Расате и Елена Ваташка, Цвета Кирилова и Георги Татунов, Йордан Малджански и Илия Григоров, Марина Малчева и Савина Луканова, Йоло Денев и Марио Филев, Юрий Елисаветов и Иван Йорданов.

Участия от партии и обединения

В президентските избори коалиция " Патриотичен фронт ", в която с изключение на НФСБ влизат още две обединения - " Целокупна България " и " Български либерален съюз - Радикали ". Техен претендент е декларирано, че ще бъде Валери Симеонов.

За присъединяване в президентските избори документи са подали и Вътрешна македонска революционна организация, " Глас национален ", " Атака ", " Воля ", " Българска социалдемокрация - евролевица ", БНО, " Правото ", " Български съюз за директна народна власт ", " Национално обединяване на десницата " (коалиция сред някогашния здравен министър Петър Москов и някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов), " Русофили за възобновление на отечеството " и " Общество за нова България ".

Досега оповестени претенденти за президент са водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, водачът на " Българска социалдемокрация " проф. Александър Томов, водачът на " Атака " Волен Сидеров, водачът на " Глас национален " Светослав Витков, някогашният публицист от " Нова телевизия " Цвета Кирилова и упрекнатият в шпионаж в интерес на Русия Александър Малинов.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР