На пръв поглед всичко им е наред. Румен Радев и

...
На пръв поглед всичко им е наред. Румен Радев и
Коментари Харесай

Облаците се сгъстяват над тандема Радев – Петков

На пръв взор всичко им е наред. Румен Радев и Кирил Петков - двама от най-рейтинговите политици сега, играят в тандем, устояват на всевъзможни стихии и всички предсказват светлото им бъдеще. Никой не слага под подозрение преизбирането на Радев, а прогнозите са, че когато и да се появи, партията на Петков ще преобърне политическия пейзаж. Петков, чиято кариера сега напълно се дължи на Радев, е тотална социална вяра - нещо като Иван Костов през онази студена зима, като Царя на Орлов мост, като Бойко по времето, когато показваше бицепса си. ГЕРБ не намира бронебойни патрони против него; Има Такъв Народ опитва да го спре, само че не съумя, а Българска социалистическа партия не смееше да го нападна до момента.

Тази свежа утринна картинка обаче скоро може да се скапе.

Дриймтимът Радев – Петков минава през тестване,

което може да не издържи.

Облаците надвиснаха преди дни, когато служебният министър председател Стефан Янев ни в чеп, ни в ръкав непосредствено съобщи, че би подкрепил партия на Кирил Петков, а малко по-късно от Българска социалистическа партия изплакаха, че новата партия освен се структурира, ами и интензивно краде фрагменти от социалистите. Партията на Кирил Петков и Асен Василев, за която до този миг се говореше под сурдинка, стартира да изплува от мъглата. Това, че Янев проговори, а десният Петков търси поддръжка в лявата партия, бе сигнал за паника в Българска социалистическа партия, тъй като “Стефан Янев няма да кихне без позволение от Румен Радев ", както загатна политологът Калоян Методиев, който по подигравка на ориста е и някогашен началник на кабинета на президента.
 

Всичко това може да преобърне колата

В момента Радев е в акция и има заявената поддръжка на три парламентарни групи - Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и ИБГНИ. " Демократична България "  още не се е ориентирала какво да прави, а главните му съперници - ГЕРБ и Движение за права и свободи, нямат претенденти. Сега Радев е подложен пред въпроса: “Ти подкрепяш ли партията на Кирил Петков? ”, и няма верен отговор на него. На процедура всеки отговор може да скапе магията и да коства преизбирането му. Още по-лошо е, че Радев не може и да избяга от отговора заради две аргументи - първо, статутът му на държавен глава не го лишава от правото му на политическа преценка, и второ, следва му да прави второ служебно държавно управление. 

Статутът на президента като обединител на нацията не е спънка той да заема политически позиции. Противно на общите приказки, че “президентът е надпартиен ”, българският държавен глава може да бъде член на партия. Президентът не може да взе участие в управлението на политическа партия, само че може да бъде член на партия или партийна коалиция. Нещо повече, конституцията дава право на президента да “проявява желанията си към една или друга политическа персона или политическа партия ”. Още през 1995 година 56 депутати от 37-ото Народно събрание зададоха на Конституционен съд тъкмо този въпрос и получиха тъкмо този отговор - може. И още нещо - българският президент може да се управлява и от своите политически убеждения, като тези по член 101, алинея 1 (мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново разискване по политически съображения) или член 99, алинея 5 (при избрани условия да назначи служебно държавно управление, което може да бъде формирано или доминирано от негови политически съмишленици).  

На Радев следва да подпише декрет за назначението на ново служебно държавно управление и от това

дали Кирил Петков ще бъде в новото служебно правителство,

ще разберем дали той към момента има президентската поддръжка. Рейтингът на Кирил Петков в огромна степен се дължи на институционалната му позиция - той е харесван, тъй като хората утвърждават дейностите му като министър. Ако той не е министър, хората няма да има какво да утвърждават, Петков ще изпадне от полезрението и бързо ще се трансформира от самоуверен герой против неправдата в партиен строител, който подлага на критика в профил и дава обещание ярко бъдеще - като всички останали. Петков ще продължи да има своята фенска маса, бъдещата му партия ще бъде сериозен претендент за някой идващ парламент, само че полетът му ще бъде спрян. 

Ако Радев не уточни Петков за министър,

а за какво не и за длъжностен министър председател, това ще бъде кол в колелото на новия политик и президентски боязън от огромните партии. Радев, който отбрани Петков даже и при очевидния проблем с канадското му поданство, ще съобщи своите хора. И това ще се случи тъкмо преди изборите. Подкрепата за Радев внезапно ще намалее в най-неподходящия миг - хилядите почитатели на Кирил Петков ще премислят поддръжката си за Радев.
Не са малко негативите и

ако Радев поддържа Петков сега 

Това автоматизирано ще докара до няколко бързи отговора. Българска социалистическа партия ще смъкна поддръжката си от този, който е основан, стартиран, определен и подсилен от нея, тъй като той залага на своя партия. Не е ясно по какъв начин Нинова ще артикулира това, дали ще търси бързо собствен кандидат-президент, само че е ясно каква позивна ще даде на структурите си - никаква поддръжка за Радев и Кирил Петков. Първите признаци на яд не пристигнаха от Георги Свиленски, Стоян Мирчев, Атанас Зафиров, а от Корнелия Нинова - в мига, в който партийната поръчка стана ясна, тя редуцира внезапно връщането на третия изследователски мандат - от 15 на 7 септември, с което пообърка проектите на Радев за датата на парламентарните и президентските избори. 

От лоното на президента още по-бързо ще се отдръпна Слави Трифонов. В момента той поддържа Радев тъкмо поради надпартийната му, обединителна тактика, а когато Радев заложи на Кирил Петков, този аргумент отпада. И без това Кирил Петков за Има Такъв Народ е въплъщение на неконституционността. 

Зад Радев ще останат някогашните “мутри ”, сегашни ИБГНИ. Всъщност и още някой - съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, видя в служебните министри Кирил Петков и Асен Василев съидейници и е положително надъхан към техен политически план. Т.е. Христо Иванов поддържа леко натирения преди години от Демократична България Кирил Петков, чиято кариера бе рестартирана от " левия " президент Радев и който в този момент " краде " хора из структурите на Българска социалистическа партия.  

Като партийна поддръжка това е извънредно незадоволително

ИБГНИ няма съществени структури, а Демократична България още не е узряла и надали ще узрее някой ден, с цел да припознае Радев и Кирил Петков като свои хора. 

Разбира се, Радев може да кажа баста на партиите, да заложи на “своя “ партия с Кирил Петков отпред и да продължи самоуверено напред. И тогава президентските избори през ноември ще покажат дали не е надценил личната си известност.

Има и различен миг. В момента политическата система у нас е зациклила - вървим на избори, получаваме едни и същи резултати, Народното събрание не може да излъчи държавно управление, пак вървим на избори и отново нищо... Ако Радев победи и Петков успее да влезе в Народно събрание още през ноември, ще имаме безусловно нова обстановка - разновидностите за решение на пъзела на властта ще се трансформират. Това обаче напълно не значи, че пъзелът ще бъде подреден по-лесно, тъй като сега не знаем какво преразпределение на силите биха донесли есенните избори. Но едно знаем сигурно - с настоящите парламентарни партии стигнахме до под кривата круша.

Автор: Петьо Цеков

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР