На пръв поглед тази територия на края на Земята няма

...
На пръв поглед тази територия на края на Земята няма
Коментари Харесай

Защо този, който владее Аляска, владее света?

На пръв взор тази територия на края на Земята няма каквато и да е геополитическа значимост. Лед и скали. Как може да са потребни?
Навярно по този начин мислят и нашите императори, продали тези съветски земи на Америка. Но не всичко с Аляска е по този начин просто. Има мнение, че това е едно от стратегически най-важните места на планетата.

Например, вижте смелия военачалник Били Мичъл. Той е основоположник на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

През 1935 г (годинапреди гибелта си на 56-годишна възраст) той изнася тирада пред Конгреса на Съединени американски щати, където около другото декларира:

“Вярвам, че този, който владее Аляска, ще владее света. Мисля, че това е най-важното стратегическо място на света.

След четири годинизапочва Вторатасветовна война, а след още четири (през 1943 г.) американците обезверено се борят за Аляска с японците. Впрочем, те побеждават в тази битка. Японците са разгромени и деморализирани.

Но за какво Аляска се смята от американците (и, очевидно от японците)за по този начин значимо място?

Не единствено запаси.

Разбира се, първата мисъл, която ни хрумва, са невероятните запаси на Аляска. Там има и скъпоценни метали (особено злато), и диаманти, и въглеводороди (нефт, газ, въглища), и биологични запаси (риба, миди, гори и други).

Да, всичко това е несметно в Аляска (навремето четох, че в този момент Аляска на ден носи повече облаги, в сравнение с Русия получава в границите на договорката за продажба).

Но естествените запаси в огромни количества се срещат на доста места.Например в Якутия и Централна Африка. Но за американците тази територия е значима от позиция на контрола на най-важните морскипътища.

От Азия към Съединени американски щати

Ако погледнем глобуса, то ще забележим, че точно край Аляскапреминават доста значими морски пътища.

Например, точно край Алеутските острови (Аляска) минава пътят към Съединени американски щати от Китай, Япония, Корея, Русия, Виетнам, Индонезия, Малайзия, Филипините. Заедно тези три страни основават надали не половината от морскиястокооборот. Но това не е всичко. Именно край Аляска лежи най-краткият път от Малакския проток до Съединени американски щати.

Вижте картата: в резюме, всичко което минава през Малакския проток и желае по-нататък да отиде към Съединени американски щати, би трябвало да поеме към Аляска. Например корабите от Индия (третата стопанска система на света), Страните от Персийския залив (на-по-лесно им е да попаднат през Малакския проток до западното крайбрежие на САЩ), Бангладеш, Мианмар и впрочем страни, които също возят стоките си в Съединени американски щати (например, Бангладеш е един из главните центрове на света поушиване на дрехи).

Всички тези съдове пресичат Тихия океан, неизбежно преминавайки край Аляска. Затова военните бази в този район са способни да управляват забележителна част от международната търговия. Понеже Аляска през днешния ден принадлежи на самите Съединени американски щати,то те могат да се усещат в сигурност.

Но в случай че Аляска беше окупирана от японците, то доставките на артикули в Съединени американски щати щяха да са доста усложнени. Същото се отнася и до Русия. Ако тя владееше през днешния ден Аляска, това щеше да е сериозен коз за напън по отношение на Америка.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР