На прага на учебната година все повече училища изпитват затруднения

...
На прага на учебната година все повече училища изпитват затруднения
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Намирането на на учител по информатика e шестица от тотото

На прага на образователната година от ден на ден учебни заведения изпитват усложнения в намирането на учители по български език, математика и информатика, сигнализират шефове. И това при изискване, че стартовата заплата за учител е 1500 лева. 

Председателят на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119-о учебно заведение в София Диян Стаматов разяснява, че е най-трудно да се намерят учители по информатика, тъй като стартовата заплата в IT бранша е 2-3 пъти по-висока от учителската.

" Учителите по информатика са най-търсени. Невероятен шанс е да се попадне на един претендент, а на шестица от тотото се равнява да се откри доста добър претендент. След като няма кой да приготвя учениците по информатика, след 2-3 години при тях ще пристигна същият проблем. Подкрепа от IT бранша е доста добра опция. Трябва да има еластичност на нормативната база за назначение на учители по дефицитни специалности ", разяснява Стаматов по Bulgaria ON AIR.

По думите му в София се въртят към 20 претенденти за всички позиции по български език и математика в 200 учебни заведения. Според Стаматов доста учители са се пенсионирали, а на доста места спомагателните часове по БЕЛ и математика са довели до дефицит на преподаватели.

" Ако не се създаде национална стратегия, която би подкрепила студентите, искащи да учат БЕЛ и математика, този проблем ще стане народен проблем. В сходна обстановка бяхме преди години по съвсем всички предмети. В момента дефицитът е леко наваксан. Стартовата заплата даде своето положително отражение ", акцентира учебният шеф.

С новата разпоредба учениците в 5, 6 и 7 клас с още един спомагателен час дневно ще се прибират по-късно и натовареността им ще стане още по-голяма. Проблеми в образователното наличие няма да има, стана ясно още от думите му.

" Дребни опити за промени като броя и продължителността на часовете са единствената промяна, която беше направена през последните 12 месеца. Тя няма да се отрази върху по-доброто учене. Учебното наличие би трябвало да се осъвремени и олекоти. Трябва да се остави повече време за преговор и решение на разнообразни проблеми ", безапелационен е Стаматов.

Той е на мнение, че би трябвало да има смяна в метода, по който се избират учебните шефове, а предлагането му е в процеса да влязат учителите и родителите. " Ако те избират, това би отстранило детайла, че назначеният шеф е наш човек ", означи Стаматов.

Директорът няма терзание във връзка с възможна Ковид вълна с началото на образователната година. Притесненията му са свързани с отопляването на учебните заведения, с доставките на газ и цената на тока.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР