На повечето от нас ни трябва доста самоусъвършенстване, за да

...
На повечето от нас ни трябва доста самоусъвършенстване, за да
Коментари Харесай

Ето как да развием силна воля според психолозите

На множеството от нас ни би трябвало много самоусъвършенстване, с цел да бъдем ефикасни. Имаме страхотни хрумвания, положителни планове, вълнуващи фантазии и проекти, само че ни липсва воля, с цел да ги превърнем в действителност. Можем ли да преодолеем този проблем?

Какво е волята и по какъв начин работи

Д-р Кели Макгонигъл, създател на книгата " Инстинктът за самоконтрол ", споделя, че волята е реакция на вътрешен спор.

Искате да извършите нещо, да вземем за пример да изпушите една цигара или да преядете на обяд, само че знаете, че не би трябвало. Или знаете, че би трябвало да извършите нещо, като платите налозите си или да отидете на фитнес, само че предпочитате да не вършиме нищо.

Префронталният кортекс (тази част от мозъка тъкмо зад челото) е зоната, която дава отговор за вземането на решения и регулирането на държанието ни. Самоконтролът, или волята, влизат включително.

За да бъде ефикасен в управлението на нашите желания и взимане на обосновани решения, мозъкът има потребност от грижи – качествена храна, която обезпечава задоволително сила, и задоволително сън.

Как се изчерпва самоконтролът с напредването на деня

Макгонигъл показва, че едно от най-широко споделяните разбирания по отношение на волята е, че тя е стеснен запас.

Стремежът да направляваме гнева си, да не се разсейваме или да устояваме на дребните изкушения – всички те черпят от един източник.

Можем да гледаме на волята като на мускул – той се изтощава от прекомерната приложимост, само че съгласно някои откриватели, също като физическите мускули, тя може да се тренира.

Как да увеличим силата на волята си

Знаем, че имаме лимитирани ресурси от воля и в течение на деня стресът и нужната доза самоконтрол последователно изчерпват ресурсите ни. Нека забележим какво можем да създадем за увеличението им.

1. Увеличаване на потенциала за понасяне на напрежение. Научете се да се справяте със напрежението. Като начало, би трябвало да управляваме равнищата на стрес, споделя Макгонигъл. Когато сме под мощен стрес, силата на тялото ни се употребява за инстинктивни дейности и взимане на решения въз основа на краткосрочни резултати. Префронталният кортекс губи в борбата за сила.

Да спрем за няколко дълбоки вдишвания, когато се усещаме претрупани или сложени пред прелъщение, може да бъде отлично начало в ръководството на напрежението и подобряването на нашата воля.

2. Насърчайте се да се придържате към проектите си . За да стане още по-лесно, се оказва, че самоутвърждаването оказва помощ да увеличите самоконтрола, когато „ запасите ” ви се изчерпват, потвърждава иазследване, оповестено в Journal of Personality and Social Psychology. Един добър образец за това е разликата сред изказванията: „ Не мога да го направя ” и „ Не го върша ”. Последната фраза оказва помощ да си върнем контрола над обстановката. Всеки път, когато си казвате „ не мога ”, вие си създавате ограничавания. Вместо това е потребно да си казвайте по какъв начин към този момент не вършиме това, което сте си забранили.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР