На последната среща в Давос казах, че разделителната линия между

...
На последната среща в Давос казах, че разделителната линия между
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър: Има три изхода от войната

На последната среща в Давос споделих, че разграничителната линия сред Русия и Украйна би трябвало да се върне към предходното статукво, тъй като продължаването на войната оттатък тази точка може да я трансформира във война не за свободата на Украйна, а във война против Русия. За това бях подложен на много рецензии, не на последно място от господин Зеленски.

Има три вероятни изхода от тази война - и трите са към момента до известна степен отворени.

Ако Русия остане там, където е в този момент, тя ще е превзела 20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, главната промишлена и селскостопанска зона, както и линия земя около Черно море. Ако остане там, това ще бъде победа, макар всички неуспехи, които претърпяха първоначално.
Първата среща на двама " велики " политици - Михаил Горбачов, който ликвидира Съюз на съветските социалистически републики, и Хенри Кисинджър, който подписа два исторически мирни контракта (за края на Виетнамската война и за стратегическото американско партньорство с Китай по време на Студената война)
Вторият излаз е да бъде изработен опит за изтласкване на Русия от териториите, които е придобила още преди тази война, в това число от Крим, тогава ще възникне въпросът за война със самата Русия, в случай че войната продължи.

Третият излаз, който скицирах в Давос и който, по мое усещане, Зеленски към този момент е приел, е, че в случай че Свободният свят успее да попречи на Русия да реализира каквито и да било военни завоевания и в случай че бойната линия се върне в ситуацията, в което стартира войната, тогава актуалната експанзия ще бъде очевидно победена.
Среща, с която Кисинджър не се гордее - с чилийския деспот военачалник Пиночет, взел властта с боен прелом и след убийството на законния президент Салвадор Алиенде
Украйна ще бъде възобновена във типа, в който беше при започване на войната: бойната линия след 2014 година Тя ще бъде превъоръжена и тясно обвързвана с НАТО, в случай че не и част от него. Останалите въпроси ще могат да бъдат въпрос на договаряния.

Ако войната приключи по този начин, както я скицирах в Давос, мисля, че това ще бъде доста достижение за съдружниците. НАТО ще се укрепи с присъединението на Финландия и Швеция, което ще сътвори опция за отбрана на балтийските страни. Украйна ще разполага с най-големите стандартни сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР