На пазара има стотици модели климатици за дома на цени

...
На пазара има стотици модели климатици за дома на цени
Коментари Харесай

Скъп или евтин климатик - какви са разликите?

На пазара има стотици модели климатици за дома на цени от 600 до над 5000 лева Цената зависи от доста фактори – мощ, енергийна успеваемост, вложени материали и спомагателни екстри. Но даже цените на модели от еднакъв клас, предопределени за подобен вид пространства, могат да варират в необятни граници. По какво се разграничават?

 

Енергийната успеваемост – най-важното за един климатик

Почти всички модерни климатици на пазара са от вида инверторни или тяхната по-високотехнологична вариация, хиперинверторни климатици. И двата разновидността са неведнъж по-ефективни и икономични от старите стандартни устройства. Инверторните климатици от най-ниския ценови клас (800-900 лв- за модел с мощ 12 000 BTU) всекидневно доближават енергиен клас до A++ за изстудяване и A+ за отопление. Коефициентите на сезонна успеваемост доближават до 4 за отопление и 6 за изстудяване. В същото време високите класове хиперинверторни климатици със същата мощ могат да доближат клас A+++ и за отопление, и за изстудяване, и да имат коефициенти на сезонна успеваемост над 5 за отопление и до 9 в режим изстудяване. А това значи, че разликата в употребяваната сила за поддържане на едно и също помещение може да доближи 30-40%.

 

Работа при рискови температури

Базовите модели климатици работят дейно при температури до -10 градуса (в режим отопление) и до към 40-43 градуса (в режим охлаждане). Ако живеете в регион с мек климат и умерени температурни амплитуди през годината, съвсем всички климатици на пазара могат да се оправят. Но в случай че се намирате в планински регион, място със леден и мокър въздух и чести мъгли, наложително обърнете внимание до каква температура климатикът е ефикасен. Могат да се намерят бюджетни модели, работещи добре при температури до -15 градуса, а най-високите класове хиперинверторни климатици оферират икономично отопление и до -25 градуса.

 

Допълнителните екстри

Една климатична система би трябвало не просто да отоплява и да охлажда, а да се грижи за непрекъснатия комфорт и здравословната среда в помещението. За задачата извънредно доста оказват помощ спомагателните системи за ръководство на въздушния поток, за филтриране на въздуха, за смарт ръководство. Моделите от по-висок клас автоматично разпознават наличието на хора в стаята и насочват струята по този начин, че да не духа непосредствено в тях. Освен това провеждат циркулацията на въздуха по този начин, че помещението да е отмерено затоплено по всички ъгли.

Въздушните филтри са част от всеки климатик, само че още веднъж климатиците от по-висок клас са оборудвани с повече и по-високотехнологични филтри и системи за филтриране и ободряване на въздуха. Някои от тях обезвреждат фини прахови частици, алергени и други вредители.

Защита на дома при ниски градуси е функция, която към този момент е стандарт и за междинния клас климатици, а може да бъде открита и в някои бюджетни модели. Дава опция за поддържане на ниска температура от 8 или 10 градуса, когато отсъствате от вкъщи си за да се предотврати заледяване на уредите и инсталациите. Полезно е за интервалите, в които оставяте дома си безлюден.

Управлението на климатика от разстояние посредством wi-fi навлиза все по-широко в новите модели. Така,  до момента в който сте още в офиса, може да зададете по кое време устройството да се пусне, с цел да е прелестно топло, когато се приберете. Или пък да го изключите или намалите от отдалеченост, в случай че сте пропуснали да го извършите, до момента в който сте у дома. Алтернативата при по-евтините модели е седмичният таймер за нагласяне на часове на стартиране и прекъсване - той също пести енергия, до момента в който сте на открито.

Ако търсите климатик за вила, ваканционен дом или друго място, където уредът няма да работи непрестанно, можете да заложите и на по-бюджетен клас. Ако обаче ни е необходим уред, който ще се употребява всекидневно изключително през отоплителния сезон, е добре да се спрете на най-малко междинен клас инверторен климатик, който ще ви обезпечи надеждна работа и добра спестовност на сила. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР