На първо четете парламентът одобри законови промени, с които се

...
На първо четете парламентът одобри законови промени, с които се
Коментари Харесай

На първо четене парламентът вдигна възрастта за постъпване в армията на 40 години

На първо четете Народното събрание утвърди законови промени, с които се усилва пределната възраст за влизане в армията - от 28 на 40 години. Промените са препоръчани от Министерския съвет и целят понижаване и превъзмогване нанедостига на хора в армията, така наречен некомплект. Към днешна дата към 5000 места в армията остават незаети.

Поправките бяха подкрепени от ръководещите партии ГЕРБ и " Обединени патриоти ", а по време на дебатите парламентарните групи на " Българска социалистическа партия за България " и Движение за права и свободи оповестиха, че ще се въздържат.

Освен това на първо четене бяха признати промени, съгласно които при придобиване на правото на пенсия военните, които не са се възползвали от него, ще могат да останат в системата до три години, а хабилитираните - до пет. Така бойците и матросите ще могат да служат, до момента в който навършат 49 години, а генералите и адмиралите - до 65 години.

По предложение на министъра пенсионерите ще могат да останат в системата до три години. По данни на Министерството на защитата сега в армията има към 1500 души, които са се пенсионирали, само че не престават да служат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР