На първо четене мнозинството в Народното събрание прокара промените в

...
На първо четене мнозинството в Народното събрание прокара промените в
Коментари Харесай

ДДС-то на първо четене: Без ставка за брашното, 9% за ресторантите и облагане на бакшишите

На първо четене болшинството в Народното събрание прокара измененията в закона за налога върху добавената стойност, импортирани от държавното управление. Остава нулевата ставка за хляба и брашното доникъде на идната година. Ниската ставка от 9 % се удължава за ресторантьорите до края на 2024 година. На първо четене минаха противоречивите ограничения за облагане на бакшишите и опцията стока да се заплаща единствено против публикуван касов бон, съобщи БНР.

 

В пленарната зала измененията минаха с гласовете на некоалицията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, само че със поръчката за значителен ремонт сред двете четения. От ПП-ДБ опазиха измененията в закона за Данък добавена стойност, като акцентираха, че те са превантивна мярка против злоупотреби. Председателят на Бюджетната комисия и народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев обаче окачестви част от ограниченията като екзотични.

 

" Кои са тези екзотични ограничения, ще видите преди второ четене, когато ние ще предложим да отпаднат. Част от тях са неприемливи за съвсем цялото Народно заседание ", акцентира той.

 

ГЕРБ също се разгласи за ограничения, с които да се изсветли стопанската система, само че даде ясно да се разбере, че предлагането за неплащане на стока, в случай че не бъде публикуван касов бон, няма да откри поддръжката им.

 

" Подобна мярка считаме, че няма да проработи ", сподели Теменужка Петкова. 

 

Опозицията всеобщо се опълчи на промените. Оспориха нулевото Данък добавена стойност за хбява и брашното да е единствено доникъде на идната година. Оспориха отнемането на ниската 9-процентна ставка за туризма. Категорично се оповестиха против облагане на бакшишите и предлагането за касовия бон. 

 

" Залагат се едни кухи доходи, които няма да ги има, само че за сметка на това ще излезете и ще теглите нови заеми ", каза Цончо Ганев от " Възраждане ".

 

На първо четене болшинството прокара още всички заплати да се изплащат по банков път, да се употребяват пост-терминали в заведенията за хранене и развлечения, повишение на минималните осигурителни прагове, въвеждане на патентен налог за юридически лица и програмен продукт, утвърден от Национална агенция за приходите, за който Людмила Петкова - шеф на Дирекция " Данъчна политика " в Министерството на финансите, изясни: 

 

" Това както споделих, е програмен продукт, който е създаден, и концепцията е Националната организация за приходите да има достъп до цялото счетоводство на данъчно задълженото лице ".

 

За да бъдат прокарани измененията в закона за Данък добавена стойност, би трябвало да бъдат подкрепени и на второ четене в пленарната зала.

 

" Възраждане " упрекна ръководещите, че ще покачат всички налози.

 

Депутатът Цончо Ганев разяснява оферти от държавното управление пакет от данъчни закони: 

 

" В общи линии, това, което се предлага от държавното управление, е назад на това, с което влязоха в Народното събрание. Вдигане на налози - с това стартират и с това свършват. Като стартираме с повдигане на налози във връзка с най-големите компании в България, и минем през това, че с повдигането на данъчната оценка на парцелите, всеки един от нас ще стартира да заплаща сензитивно по-голяма такса " боклук ", и несъмнено, годишния налог за съответния парцел ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР