На първата си сесия за тази година местните депутати гласуваха

...
На първата си сесия за тази година местните депутати гласуваха
Коментари Харесай

Рекордно висок бюджет на община Варна за 2019 година

На първата си сесия за тази година локалните депутати гласоподаваха бюджета на Община Варна в размер на 497 625 000лв. Рекордната сума за морската ни столица бе утвърдена от 36 съветници, 6 гласоподаваха " срещу " и един се въздържа.
Общинският консултант доктор Ивайло Митковски изрази мнение, че се поемат задължения за милиони, които след време ще заплащат децата ни.
" Рекордни са разноските за прехрана на разрастващата се администрация. В бюджета обаче няма пари за инфраструктурата на квартал „ Изгрев “, за извеждане на тежките камиони, които ще продължат да минават край кабинета на кмета, няма пари за публични паркинги “, разяснява още той.
Кметът Иван Портних от своя страна благодари на съветниците, че са подкрепили бюджета: " Уважаеми общински съветници, дами и господа, преди всичко бих желал да благодаря за това, че след градивен спор, след доста комисии, стигнахме до една макрорамка на бюджета, за която няма кой да отхвърли, че е рекордна за града ни. Спомнете си през 2013 година, когато говорихме, че 200 млн.лв. са фантастика за Варна. И тогава с голям възторг се разказваше по какъв начин това е непостижимо, никой не си го представяше. Само че, към днешна дата виждаме, че бюджетът на Варна е половин милиард. Това е посредством напъните на всички нас. Сами да се хулим, да злословим...не бива. Варна не е град, който поради политически търкания и прочие може да цикли и съм извънредно признателен на целия Общински съвет за днешната градивна работа. В момента уважаеми дами и господа ние гласуваме всеки един дълг с съответната цел, обект и стойност. Всичко се обобщи в спортни, учебни бази, детски градини, улична инфраструктура. По отношение на рехабилитация на уличната мрежа бюджета е ориентиран напълно към дребните улички. "
Параметри
Над една трета от средствата в бюджета, или 35,1%, ще бъдат изразходвани за обучение. Парите по това перо възлизат на 142,7 млн. лв. и са с към 20% повече по отношение на първичния бюджет за 2018 година. Предвидените средства са в размер на 13,7 млн. лв. – двойно повече от предходната година, част от които ще бъдат вложени в съществени поправки на спортни и детски площадки в редица учебни заведения и градини. Продължава работата по европроекта за рационализация на просветителната инфраструктура, който обгръща 7 учебни заведения и 3 детски градини. През тази година в чисто нови здания ще влязат децата от ДГ „ Карамфилче “ и „ Иглика “ в кв. “Виница”.
Над 124 млн. лв. е бюджетът за жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда за 2019 година във Варна. От тази сума за създаване, ремонт и поддържане на уличната мрежа са планувани 67,5 млн. лв., от които близо 38,3 млн. лв. са за дотъкмяване на бул. „ Васил Левски “. Около 18 млн. лв. Община Варна ще вложи в главен ремонт на пътна мрежа, а малко над 7 млн. лв. ще коства настоящата рехабилитация на улици в града. От предпочитаните обекти, по които ще се работи тази година, е построяването на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „ Хемус “, с качване от бул. „ Ат. Москов “. Друг огромен обект е реконструкцията на улица от бул. „ Първи май “ към Рибарско пристанище „ Карантината “. Мащабно възобновяване на улици следва в с. Константиново, за което в бюджета на община Варна са заделени 2,5 млн. лв..
През тази година ще бъде уголемен обсегът на Синята зона и за това общината е отделила 3,8 млн. лв.. Съветниците утвърдиха също план-сметка „ Чистота “ в размер на 37,2 млн. лева, с към 4 млн. повече по отношение на предходната година.
С двойно повече средства ще разполага Варна за просвета и спорт през 2019 година 33,2 млн. лв. е бюджетът на общината във функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “. Спрямо миналогодишния бюджет има нарастване с 16,4 млн. лв., което се дължи главно на семейството на Варна за Европейски град на спорта. По този мотив общината ще влага над 14,3 млн. лв. в построяването на три нови спортни комплекса в кв. „ Владислав Варненчик”, кв. „ Виница “ и на ул. „ Студентска “, както и в реконструкцията на стадион „ Спартак “. Общинските съветници утвърдиха бюджета по стратегия „ Спорт “, при която също има нарастване на средствата. През тази година тя е в размер на 2 млн. и 135 хиляди лв., с 835 хиляди лв. повече по отношение на първичния бюджет за 2018 година “. Спортният календар по програмата за 2019 година планува провеждането на над 200 начинания, от които над 50 са интернационалните. Една от деянията са: влиятелната регата „ Tall ships”, интернационалният лекоатлетически маратон „ Варна 2019 “, Европейското състезание по хандбал за девойки до 19 година, 50-то юбилейно издание на автомобилното рали „ България “ и други
Бюджет 2019 обезпечава повече средства и за опазване на здравето. Финансовата рамка е в размер на 21,1 млн. лв., с близо 1,6 млн. лв. повече по отношение на бюджета за 2018 година Акцентът тази година е върху общинските здравни стратегии, чийто брой е двойно повишен. Със средства от локалната хазна ще се финансират общо 18 здравни стратегии, 9 от които са нови. Част от тях са: „ Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието”, „ Грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания”, “Зеленият двор на Варна”, „ Профилактика на диабетното ходило “. Други нови стратегии са за скрининг на болесттите на щитовидната жлеза, белия дроб, маточната шийка, простатната жлеза, рак на гърдата. Финансовото подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 година, като за общинската инвитро стратегия са заделени 283 хиляди лв.. Предстоят също огромни поправки на детските площадки в 7 от общо 12-те общински ясли във Варна, за които са планувани към 2 млн. лв..
С над 1 млн. лв. е повишен бюджетът за обществени действия по отношение на 2018 година и е в размер на 16,8 млн. лв.. Продължава надграждането на обществената стратегия, която тази година ще бъде допълнена с нови услуги. Предстои да отвори порти дневен център за деца с увреждания, в това число с аутизъм. През 2019 година ще започва работата по построяването на центровете за хора с деменция и с тежки множествени увреждания. Предвижда се също закупуване на нови микробуси за хора с увреждания и на товарни коли за потребностите на обществения патронаж.
В бюджета на Варна за превоза са отделени 8,4 млн. лв.. По това перо също има нарастване по отношение на миналата година, което се дължи главно на по-големия брой пенсионерски карти. Те ще костват на локалната хазна близо 6 млн. лв.. За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лв., като дофинансирането се резервира същото, като през 2018 година За пътуванията за хората с увреждания общината ще отдели към 140 хиляди лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР