На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди

...
На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага по-висока цена на природния газ през април

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране разиска отчет по импортираното на 11.03.2024 година заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за месец април 2024 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. В сходство с условията за гласност и бистрота на институциите отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на Комисията. В съвещанието участваха представители на " Булгаргаз “.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации, в отчета на Комисията се предлага цената на природния газ през м. април да бъде 58.84 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Тази планирана цена е с към 2 % по-висока от одобрената цена за м. март.

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В заявката на „ Булгаргаз “ са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ. От тях публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от три разнообразни източника.

В ценовия микс за м. април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07 % от потреблението за месеца и имат значимо значение за реализиране на удобна цена на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за м. април контракт за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговец от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от ПГХ „ Чирен “.

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. април - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

На откритото съвещание представителите на " Булгаргаз “ ЕАД осведомиха, че след внасянето на първичното заявление на 11.03 т.г. за цена от 58.84 лева./MWh прогнозата на сдружението остава непроменена. Очакванията са дефинитивно препоръчаната контролирана цена да остане на същите равнища - с към 2% по-висока от одобрената за месец март. В ценообразуването са включени количества за рандеман от подземното газово вместилище в Чирен, при отчитане на обезщетителния механизъм, препоръчан от Министерство на енергетиката.

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов осведоми, че в най-скоро време се чака Европейска комисия да нотифицира към 220 млн.лв. за покриване на изключителните разноски на „ Булгаргаз “ при извънредно високите цени на природния газ през 2022 година „ Тази сума, както и преведените с решение на Министерския съвет близо 800 млн. лева за вдишване на отговорностите на „ Топлофикация София “ към „ Булгаргаз “ са значим фактор за финансовото стабилизиране на публичния газов снабдител “, акцентира той. Като спомагателен фактор за опазване на постоянни цени на газа ръководителят на регулатора уточни положителната запълняемост на газовите складове в цяла Европа, в това число и в ПГХ Чирен, където тя е 46%. „ Сегашните ниски цени на синьото гориво способстват за изцяло допустими цени и на електрическата сила, създавана от парогазовите централи в цяла Европа, което обезпечава постоянни цени за всички консуматори “, беше безапелационен доцент Иванов.

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.04.2024 година „ Булгаргаз “ ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за месец април. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс към 31 март т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на КЕВР. Видеозапис от съвещанието е разполагаем.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР