На опашка или в обществен транспорт, е по-добре да оставите

...
На опашка или в обществен транспорт, е по-добре да оставите
Коментари Харесай

Учени: „Убиването на времето“ с телефон или дори книга е вредно за мозъка

На опашка или в публичен превоз, е по-добре да оставите мобилния си телефон и да се потопите в мислите си без боязън, с цел да спасите мозъка си, твърди ново изследване на специалисти от университета в Киото, оповестено в научното списание „ Journal of Experimental Psychology: General “.

Хората имат неповторима дарба да се потапят в мислите си, само че както демонстрира новото изследване, те въобще не го правят оценка и не схващат какъв брой значимо, а и прелестно, може да бъде просто да мислиш, да мечтаеш, да фантазираш. Това изяснява за какво мнозина, попадайки в обстановка на изчакване и наложително безучастие, избират да се „ заровят “ в телефона, друго електронно устройство или по някакъв метод да се разсеят, вместо да се затворят в себе си “, споделя Ая Хатано от университета в Киото, водещ създател на проучването.

Хатано и нейните сътрудници организират серия от опити, включващи 259 доброволци. Целта на откривателите е да сравнят усещанията на участниците за това какъв брой дълго би им харесало просто да останат сами с мислите и прекарванията си.

По време на първия опит всеки от участниците прекарва 20 минути самичък. Забранено им е да вършат нещо разсейващо, като потребление на смарт телефон, четене или разходка из стаята. В хода на различен опит, изискванията за оставане уединено се трансформират - участниците могат да бъдат в огромна зала или малко мрачно пространство, продължителността също варира.

Въпреки това всякога се оказва, че хората получават доста повече наслаждение от потапянето в себе си, в сравнение с допускат.

Тези резултати са изключително значими в днешния свят, когато всички сме претрупани с информация и можем да бъдем разсеяни когато и да е, сподели Ку Мураяма, съавтор на Хатано.

„ В наши дни е необикновено елементарно да убиеш времето. В рейса на път за работа проверявате телефона си, вместо да се изгубите в блуждаещите си, прескачащи мисли. Избирате телефона, тъй като очаквате просто да бъде прекомерно скучно да мислите. Тази прогноза обаче може да е неверна и вие губите опцията да си прекарате добре без помощта на външни тласъци “, изясни Мураяма.

Тази пропусната опция може да ни коства скъпо, тъй като изследванията демонстрират, че точно по време на такова свободно потапяне в себе си можете да намерим смисъл и цел в живота си, в тези моменти се разсънва креативното мислене и на разум идват решения на остарели проблеми, добави Мураяма.

Иначе мозъкът ни се „ учи “ да мързелува. Без благоприятни условия за търсене на решения на разнообразни провокации, рискът от Алцхаймер също нараства, прибавят учените.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР