На общо събрание за декан на Физическия факултет на Софийския

...
На общо събрание за декан на Физическия факултет на Софийския
Коментари Харесай

Проф. Георги Райновски е новият декан на Физическия факултет на СУ

На общо заседание за декан на Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски " беше определен проф. Георги Райновски. Това заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.
Кандидатурите за поста са били две - на проф. Георги Райновски, и на доцент доктор Николай Рачев. Проф. Георги Райновски е определен със 73 гласа "за ".

Той е роден през 1970 година в Ботевград. Завършва специалността "Физика на атомното ядро и обикновените частици " през 1996 година От 2000 година работи като помощник в катедрата "Атомна физика ". През 2007 година е определен за доцент по нуклеарна физика, а през 2012 година пази дисертация за лекар на физическите науки. През 2015 година е определен за професор по нуклеарна физика.

Научните ползи на проф. Георги Райновски са в региона на пробната нуклеарна физика и са свързани най-вече с пробни проучвания на структурата на атомното ядро.

Научната кариера на проф. Райновски е минала през голям брой дълготрайни специализации в чужбина - в Научния център Росендорф, Германия /1999-2001 г./, в Университета на Ливърпул, Англия /2002-2003 г./, в Щатския университет на Ню Йорк, Стони Брук, Съединени американски щати /2004-2006 г./. От 2010 до 2011 година е гостуващ академик със стипендия на фондацията "Александър декор Хумболт " за опитни откриватели в Института по нуклеарна физика, в Технологичния университет на Дармщат, Германия, а през 2016 година е бил асоцииран откривател в Европейския център за нуклеарни проучвания ЦЕРН, в Швейцария.

Проф. Георги Райновски е съавтор на повече от 120 изявления в научни списания, които са представени повече от 1000 пъти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР