На Никулден десетки вярващи се събраха за тържествената литургия в

...
На Никулден десетки вярващи се събраха за тържествената литургия в
Коментари Харесай

Граничари осветиха водите на Дунав с иконата на свети Николай

На Никулден десетки вярващи се събраха за тържествената литургия в църквата „ Свети Николай “ във Видин, на която денят е и храмов празник. За поклонение в храма са частици от мощите на светеца, съхранявани в Чипровския манастир.Традиционно беше разпален и сребърният светилник под формата на транспортен съд, дарен от фамилии на риболовци през 1827 година и символизиращ почитта на видинчани към свети Николай. Църковната работа бе водена от архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия.
"Ето, че още веднъж, водени от силата на нашата религия сме тук, в обятията на храма на свети Николай, с цел да прославим с песенни молебствия и славословия великия светец на православието, чудотвореца на Мирликийската черква, свети Николай. Тук сме, с цел да почетем и частицата от мощите на свети Николай, която в ранната заран бе принесена тук от сестрите монахини от Клисурския манастир, а тази частичка се съхранява в реликвариума на античната Чипровска света обител, която е в рамките на Видинската епархия. Нека през днешния ден, когато небесата са разтворени, за нашата молитва и респект към свети Николая, да му се помолим, светителю Господен, бъди постоянно с нас, закриляй ни, благославяй нашите домове и рожби и ни съпътствай в живота. Амин! ", сподели архимандрит Антим.
Частицата от мощите на свети Николай беше оставена в храма до 14 часа. Видинчани споделиха, че ходенето на черква на този ден им дава мощ. и светлина.
След литургията литийно шествие се насочи към понтона на река Дунав. В него за поредна година се включи и Патриотичен клуб "Бдинци ". Ивайло Иванов от родолюбивата организация насочи пожелания по случай празника.
"Стана традиция Света Митрополия- Видин да кани нашия клуб на този ярък празник. Честит Никулден на всички българи! Както Николай Чудотворец покровителства и бди над всички риболовци, моряци и банкери, дано да бди и над всяко българско семейство. Просперитет, благодат, усмивки и здраве на всички българи! ", съобщи Иванов.
На понтона на река Дунав архимандрит Антим отслужи молитва за мир, правдивост, религия и любов.
Във водите на Дунав бяха хвърлени венци, а от катер на Гранична полиция в реката бе потопена икона на свети Николай от 19 век. По традиция, след честването, за присъстващите бе квалифициран и празничен курбан за здраве и благодат.
За пръв път в Белоградчик денят, в който се уважава паметта на свети Николай Мирликийски, се провежда празненство на площад „ Възраждане ". Свещеноиконом Рафаил благослови събралите се жители. Проповедта си за светеца той стартира с някои малко познати сведения за него.
Отец Рафаил честити празника на всички именници и на тези, които означават през днешния ден професионалния си празник. В края той насочи благодарности и към община Белоградчик, която бе основател и спонсор на тържеството. Рибената супа бе сготвена в кухнята на домашния обществен патронаж, по тази причина и занаятчия – готвачът беше персонално блажен от отец Рафаил, преди да стартира да раздава храната. А рибата за курбана е дарена от локална компания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР