На небето предстои една от най-зашеметяващите гледки на нашата планета

...
На небето предстои една от най-зашеметяващите гледки на нашата планета
Коментари Харесай

Наблюдаваме кървава Луна призори в понеделник |

На небето следва една от най-зашеметяващите гледки на нашата планета - кървава Луна. По време на единственото за годината цялостно лунно затъмнение Земята ще се окаже сред Слънцето и Луната. Попадайки напълно в сянката на Земята, Луната постепенно ще потъмнее, след което ще стане тъмночервена.

" Зрелището ще бъде очевидно с невъоръжено око преди зазоряване в понеделник в по-голямата част от Европа. В Северна и Южна Америка ще има чудесна панорама в неделя вечерта. От България ще следим единствено началните частични етапи на явлението ”, сподели Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките пред Българска телеграфна агенция.

Лунно затъмнение е астрономическо събитие, при което Луната изцяло или отчасти от сянката на Земята. То настава, когато Луната навлезе в сянката на Земята, т.е. Слънцето, Земята и Луната би трябвало да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще стартира в 04:32:06 ч. българско време, само че тогава към момента няма да се вижда основна смяна в нормалният тип на цялостния лунен диск. Просто яркостта в неговият ляв горен край ще стартира леко да спада.

Началото на затъмнението от сянката на Земята ще бъде в 05:27:54 ч. и то ще бъде към този момент ясно видимо. Пълната фаза ще настъпи в 06:29:05 ч., само че при към този момент настъпил ден за нашите географски дължини. Максимална фаза ще могат да следят от по-западните дължини в 07:11:31 ч. Краят на цялостната фаза ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката ще настъпи в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката – в 09:50:53 ч., посочи Маркишки.

В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София близо половината от нейния диск ще бъде затрупан от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина, затъмнената част на лунния диск няма да се следи добре до залеза на Луната, разясни той.

За Източна България изискванията ще са по-неблагоприятни, тъй като да вземем за пример за Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – единствено 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди.

Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди.

Само цялостната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди.

Луната ще наподобява по-голяма от нормално, тъй като ще бъде в най-близката до Земята точка от своята орбита, което ѝ дава името супер Луна, написа Би Би Си. Тя е наричана още суперцветна кървава Луна. В Северното полукълбо пълнолунието през май постоянно се назовава Луна на цветята, тъй като съответствува с пролетните цветя.

Единствената слънчева светлина, която ще доближава до Луната по време на цялостното затъмнение, ще минава през земната атмосфера. Светлината ще бъде кървавочервена - от всички земни изгреви и залези, отразени върху повърхността на Луната, изяснява доктор Грегъри Браун, астроном от Кралската обсерватория в Гринуич, Лондон.

" Всъщност ще виждате по едно и също време всички изгреви и залези, които се случват към Земята. Цялата тази светлина ще се проектира върху Луната ", споделя той.

Американският континент ще може да се наслаждения на цялостния театър, който ще продължи 84 минути. Ако се намирате в западната част на Съединени американски щати и Канада, времето за наблюдаване на хоризонта е в неделя вечерта, когато Луната изгрява.

Разбира се, най-хубавата наблюдателна точка за наблюдаване на това затъмнение е място, което доста малко хора са имали шанса да посетят - самата Луна. " Ако бяхте астронавт, застанал на Луната и гледащ обратно към Земята, щяхте да видите червен пръстен, който обикаля от външната страна на нашата планета ", изяснява доктор Браун.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР