На нас ни трябва по-силен, по-жизнен и по-единен Европейски съюз.

...
На нас ни трябва по-силен, по-жизнен и по-единен Европейски съюз.
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Трябва ни по-силен, по-жизнен и по-единен ЕС

На нас ни би трябвало по-силен, по-жизнен и по-единен Европейски съюз. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред делегация на Асоциацията на някогашните членове на Европейския парламент, оповестиха от пресслужбата на Народно събрание.
 1_800x533  2_800x533  Цвета Караянчева  4_800x533  5_800x533  6_800x533  7_800x533
Председателят на Народното събрание посрещна гостите в пленарната зала и изясни, че в нея се водят като във всеки парламент доста разгорещени диспути. Цвета Караянчева уточни, че живеем във време с тежки проблеми, които би трябвало да се вземат решение в този момент и политиците са тези, които би трябвало да го създадат. Нужно е самоуверено политическо водачество, акцентира тя.
Председателят на Народното събрание напомни и главния приоритет на нашето председателство на Европейски Съюз – Западните Балкани и какъв брой значимо е в дневния ред на Съюза да бъде свързаността и инфраструктурата, които ще доведат до успокоение в района и в цяла Европа.

Цвета Караянчева осведоми, че идната година ще отбележим 140 години от първия български парламент, който е проправил пътя на страната ни към съвременна европейска държавност и е пример по какъв начин представители на българския народ, обединени дружно от общ блян, могат да работят за реализиране на общото богатство в името на хората. И през днешния ден българският парламент е институция, призвана да взима значими решения за развиването на страната, като в това време гласоподава качествени закони, които да подсигуряват по-добър живот на жителите, добави ръководителят на Народното събрание.

Членът на Борда на Асоциацията Бригит Лангенхаген, уточни, че задача на страната ни като ръководител на Европейски Съюз е да търси отговор какво желаеме на променим и какво да запазим в Съюза. Тя означи, че следващата година /2019/ ще се проведат избори за Европейския парламент и моментът е подобаващ да стартира дебатът по основни за Европа въпроси.
В началото на срещата на гостите бе показан видеоклипът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Асоциацията е основана преди повече от 10 години, от 2014 година е сложено началото на традиция представителите на организацията да посещават страните, председателстващи Съвета на Европейски Съюз.

Делегацията на Асоциацията на някогашните членове на Европейския парламент организира среща и с ръководителите на комисиите по външна политика и европейските въпроси Джема Грозданова и Кристиан Вигенин. По време на диалога бяха сложени и разисквани въпроси, свързани с приемането на България в Шенген и с финансовата рамка на Европейския съюз след Brexit. Бяха наранени и връзките на България и на европейската общественост с Русия и Турция.

Основният ни външнополитически приоритет сега са опциите за европейска вероятност на страните от Западните Балкани, акцентира ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и добави, че работата по тази тематика ще продължи и по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз от Австрия и Румъния. Ако Европейският съюз е в действителност световен политически фактор, няма по какъв начин да изпусне от погледа си Западните Балкани, означи тя.

Кристиан Вигенин срещна задграничните посетители с активността на ръководената от него Комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, както и с работата на законодателната институция за въвеждането на европейско право. Той добави, че парламентарната комисия следи за това дали новото законодателство, което се предлага, преценява правилата на пропорция и субсидиарност. По отношение на приемането на България в Шенгенското пространство Кристиан Вигенин регистрира, че страната ни от дълго време е изпълнила всички условия и това е прието от Европейската комисия, Европейския парламент и от съвсем всички страни-членки в Европейския съюз. В същото време България потвърди, че по един отличен метод управлява външната граница на Европейски Съюз и нашето присъединяване и цялостният достъп до механизмите на Шенген ще даде повече сигурност на пространството, добави той.

Народният представител и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и европейските фондове Петър Петров съобщи, че няма българин, който да не прави оценка ролята на средствата от общия европейския бюджет и кохезионните фондове, които след това посредством разнообразни механизми идват в България. По думите му солидарността е извънредно значима в Европейски Съюз и оставянето на страната ни отвън Шенген води до съществени загуби и вреди за българската стопанска система.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР