На моя наследник ще оставя прозрачно работещо министерство и ефективни

...
На моя наследник ще оставя прозрачно работещо министерство и ефективни
Коментари Харесай

Програмата за селските райони вече работи за малките и средни ферми

На моя правоприемник ще оставя транспарантно работещо министерство и ефикасни промени в управленията на структурите на Министерството на земеделието и храните, съобщи земеделският министър проф. доктор Христо Бозуков.

" Напоителни системи "  ЕАД се оказаха структурата, която ни изправи пред най-вече препъникамъни, тъй като очевидно в последните години беше работила не като ЕАД, а като Едноличен търговец, отбелязва той. 

За изостаналото асимилиране на средствата по Програмата за развиване на селските райони (ПРСР) той разяснява, че след промени в работата на Разплащателната организация от началото на мандата досега по нея са подписани 576 контракта с безплатна финансова помощ по тях за над 109 млн. лв.. Към 1 декември 2021 г. разплатените средства пък са 1,87 милиарда евро при контрактувани 2,35 милиарда евро.

На 19 ноември от Европейска комисия бе утвърдено най-голямото изменение в програмата, с което се прибавят към настоящите 2,9 милиарда евро нови 900 млн. евро, като общият бюджет на програмата се усилва до 3,8 милиарда евро.

По този метод тя стартира да действа в интерес на малките и междинни стопанства, както и на локалните инициативни групи, а не да обслужва единствено олигархични кръгове, разяснява той пред Българска телеграфна агенция.

Държавна фирма " Земеделие "  прави всичко допустимо до края на годината да приключи обработката на всички подадени планове, имам уверението, че целият развой би трябвало да завърши през януари, споделя земеделският министър.

Министърът регистрира, че при някои от случаите е имало забавяне с 3 години. Такава е била обстановката при 2166 плана за близо половин милиард лв..

Стратегическият проект за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е във заключителен стадий на подготовка и до края на годината ще бъде напълно подготвен, тъй че срокът за предаването му ще бъде спазен, увери проф. Бозуков. Следващата седмица стартира поредност от тематични работни групи за финално разискване на плана на Националния стратегически проект, след което той да бъде изпратен в Народното събрание. Това е документът, на основата на който в интервала 2023-2027 година България ще ползва ОСП на Европейски Съюз, прецизира в изявлението проф. Бозуков.

Той отбелязва, че е обезпокоен от изказванието, чуто по време на обществените съвещания за сформиране на държавно управление, че земеделието е капсулирано и никой няма информация.

Бозуков напомня, че зам.-министрите на финансите, стопанската система, околната среда, обществената политика, както и на районното развиване са част от Управителния съвет на Държавна фирма " Земеделие ".

Министерството беше отворено за разговор със земеделските стопани. Показахме, че няма нищо ужасно да се работи транспарантно. Оптимист съм, че моят правоприемник няма да завари " безгрижно безхаберие ", споделя той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР