На места искат по 120 евро за шезлонгПравителството веднага започна

...
На места искат по 120 евро за шезлонгПравителството веднага започна
Коментари Харесай

Протести срещу скъпи организирани плажове в Гърция

На места желаят по 120 евро за шезлонг
Правителството незабавно стартира инспекции, които откриват нарушавания

Частници заграбват елементи от свободните линии

Бодигардове по плажовете, липса на надзор и доста скъпи шезлонги, чиято цена доближава до 120 евро, взривиха неодобрение измежду гърците, които се подвигнаха на протест за унищожаване на високите такси.

Правят се записи на плажове, отдадени на частни притежатели, като концепцията е да се сравнят със отговорностите по концесиите и да се види дали се съблюдава законът.

Правителството неотложно започва инспекции, при които се оказа, че огромна част от свободните плажни линии са заграбени от частници, без да имат това право и лиценз.

Катализатор на митингите на “Движението на кърпите ” е локалното гражданско съдружие на остров Парос, където към този момент стартираха постоянни демонстрации. Реакцията се подема верижно и от други острови.

Нови начинания против злоупотребата с плажове към този момент са основани в Родос, Наксос, Серифос и друти. От вторник, 2 август 2023 година, “Движението на кърпите ” от остров Парос може да се гордее, че реализира своя първи и съдбоносен успех над произвола, откакто плажът на Микри Санта Мария бе освободен от шезлонги, чадъри и други сходни уреди.

Още през юни висшата прокуратура прикани прокурорите в цялата страна да дадат приоритет на обезпечаването на безконтролен достъп до плажовете на жителите, базирайки се на законодателство от 1940 година, което пази морския бряг като “обща благосъстоятелност ”.

“С нашия прокурорски пестник би трябвало да покажем, даже и със наказания и актове на процесуална насила, че главната цел на публичната благосъстоятелност е свободният и безконтролен достъп на популацията до плажовете ”, обявиха от прокуратурата и приканиха чиновниците си в цялата страна да бъдат изключително прецизни в случаите на “присвояване ” на плажове от компании или физически лица.

Свободният достъп до морския бряг и плажа е предпазен от конституцията, а разпоредбите за прилагане на морския бряг са избрани със закон. Той не разрешава слагане на озвучителни системи, както и активността на плажните питейни заведения, защото “характерът им не е съгласуван с публичния темперамент на плажовете ”. Държавата има задължението да опазва екосистемата на зоните, избрани като такива за свободен и безконтролен достъп до тях от жителите.

Трябва да подчертаем, че има разлика сред скъпите проведени плажове на концесия и плажове, които се поддържат от заведения с общинско присъединяване, защото общините получават налози от тези обекти. Такива се срещат главно в северна Гърция, където всеобщо почиват българи.

Гърция има брегова линия от 13 676 км - най-дългата в басейна на Средиземно море.

От 1 април 2024 година
Ограничения за гости на музеи
Програмата започва пилотно в Акропола



От 4 септември зоналната стратегия стартира да се ползва в Акропола.

Във всички археологически обекти, които издават електронен билет, от 1 април 2024 година ще бъде приложена зоналната стратегия на гости. От 4 септември тя ще стартира да се ползва пилотно в Акропола в Атина.

Тази стратегия ще способства за сигурността на паметника и чиновниците, както и на посетителите.

Според изследване, оптималният дневен брой гости на Акропола не може да надвишава 20 000, по тази причина ще бъде разграничен на часови зони през целия работен ден от 08,00 до 20,00 часа и ще важи за всички гости, без значение дали са самостоятелни или групи.

50% от посетителите желаят да посетят обекта сред 8,00 и 12,00 часа, което основава безпорядък, както за туристите, по този начин и за личния състав.

Според зоналната стратегия от 8,00 до 9,00 сутринта Акрополът ще приема до 3000 гости. В идващия час - до 2000 души, а в идващите часови зони броят на посетителите се усилва и понижава в упоменатите към този момент граници.

Към момента за посетителите Акрополът е отворен всеки ден, от 8,00 до 18,30 часа. На посетителите е неразрешено да носят раници и чанти.

Най-лесният метод да стигнете до Акропола от всяка точка на Атина е с метро.

От сряда температурите падат
Нов температурен пъкъл до неделя, след това захладнява
Премиерът прати коли за спешна помощ и пожарни на острови и в села



Нова гореща вълна следва в Гърция, температурите ще надвишават 40 градуса.

Нова гореща вълна в Гърция предвиждат метеоролозите, като се чака температурите да надвишават 39 градуса, а в затворените равнини и над 40 градуса.

От неделя до сряда се чака намаление на температурите до 35-36 градуса.

Предстоящата гореща вълна обаче няма да е толкоз тежка, колкото миналия топлинен фронт “Клеон ”, който удари Гърция предишния месец, който бе най-топлият за централната и южната част на страната от 2010 година, а за множеството останали региони на Гърция - най-топлият юли през последните 14 години.

Властите напомнят, че жегите са доста рискови за възрастните хора и децата и предлагат се да се заобикаля дълготрайно стоене на слънце.

Силният туристически сезон, неналичието на задоволително личен състав в екипите за незабавни случаи, както и развалени коли за спешна помощ са причина за чести закъснения на извикани по неотложност медицински екипи, които от време на време са съдбовни за болните, разясняват локалните хора.

По разпореждане на премиера Кириакос Мицотакис на островите и в отдалечените села в страната са изпратени медицински екипи и коли за спешна помощ от пожарната и армията, които ще останат там до края на сезона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР