На извънредно заседание в парламента депутатите гласуваха с мнозинство и

...
На извънредно заседание в парламента депутатите гласуваха с мнозинство и
Коментари Харесай

Депутатите избраха Димитър Радев за управител на БНБ

На изключително съвещание в Народното събрание депутатите гласоподаваха с болшинство и избраха Димитър Радев за шеф на Българската национална банка (БНБ). Той е номинация на ГЕРБ-СДС. Подкрепиха го също " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. " За " бяха 155 депутати, " срещу " - 67 - от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " (ИТН).

За другия претендент - Любомир Христов, препоръчан от " Възраждане ", гласоподаваха 221 депутати - 39 " за ", 135 " срещу " и 47 " въздържали се ".

Новоизбраният шеф постави клетва пред Народното събрание. Мандатът на гуверньора на Българска народна банка е 6 години.
След като бе определен, Радев съобщи на брифинг в коридорите на Народното събрание, че ще номинира за подуправители на Българска народна банка Андрей Гюров от Политическа партия и Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

„ Едно от най-важните условия, които сложих, когато одобрих да бъда номиниран за шеф, беше, че управлението на Българска народна банка би трябвало да бъде определено с необятна политическа поддръжка. Широката политическа поддръжка е мощен фактор за независимостта на централната банка “, уточни той.

" Моята цел е присъединение към Еврозоната оптимално бързо. Българска народна банка работи по националния проект за приемане на еврото. Единствената институция, която се движи компактно по него е Българска народна банка, в този момент би трябвало с МФ и останалите да работим за задачата страната да се причисли към Еврото ”, акцентира още Димитър Радев.
Депутатите се събраха тъкмо в 13:00 ч. за изключително съвещание, с цел да изберат шеф на Българската национална банка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков откри съвещанието с тържествено обръщение към народните представители за 186 години от рождението на Васил Левски. Последваха и заявления от парламентарно показаните групи. След това стартира всъщност и процедурата по желание на шеф на Българска народна банка.

След като Българска социалистическа партия отдръпна своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които разискаха народните представители бяха две - на Димитър Радев, повдигнат от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, и претендента на „ Възраждане “ Любомир Христов. Те бяха поканени в залата и от всяка от партиите бяха показани публично с подробни биографии, акценти и мотивации.

Вече двамата претенденти бяха изслушани в бюджетна комисия в Народно събрание, на което съвещание показаха целите си, едната от които " за ", а другата " срещу " приемането на еврото.

Кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, изрично дефинира мястото на България в Еврозоната, както и изрази подготвеност да утвърди страната ни като мощен участник в Паричния съюз. „ Стратегията е стягане на паричните условия в страната. Целта, която подкрепям е не по- късно от 1 януари 2025 година България да влезе в Еврозоната ”, съобщи Димитър Радев. Той разясни, че Българска народна банка е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка отвън Еврозоната, която работи в тясно съдействие с ЕЦБ, мощно интегрирана е в Еврозоната, няма и спомагателни критерии за нейното влизане. „ Ако бъда избран отново за гуверньор на Българска народна банка, ще концентрирам институциите върху осъществяването на всички нормативни и механически условия за сполучливото въвеждане на еврото в България “, сподели още досегашният гуверньор на Българска народна банка.

Кандидатът на „ Възраждане ”, Любомир Христов, съобщи, че Еврозоната има преимущества, само че крие опасности и посочи, че в случай че бъде определен за шеф на Българска народна банка ще работи по седем целта, първи от които изработването на разбор на средносрочните резултати от въвеждане на еврото в страната. " Мисля, че мястото на България е в Еврозоната. Преждевременното присъединение обаче основава неоправдани опасности със съмнителни изгоди ”, счита претендентът на „ Възраждане ” за гуверньор на Българска народна банка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР