На извънредно заседание служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022

...
На извънредно заседание служебното правителство реши да удължи Бюджет 2022
Коментари Харесай

Министерският съвет удължи Бюджет 2022

На изключително съвещание служебното държавно управление реши да удължи Бюджет 2022 и през идната година. В началото на съвещанието министър председателят Гълъб Донев съобщи, че са се спрели на така наречен удължителен закон, тъй като имат основателни опасения, че в солидно и мощно фрагментиран парламент разискването и приемането на бюджет може да се трансформира в предизборно наддаване.

Според него цената на сходна безнаказаност ще е непостижима за обществото, а последствията ще са дълготрайни във финансов, стопански и обществен проект. Голямата вяра на Донев обаче е бюджетът да не се трансформира в дълга парламентарна процедура.

По-рано Тристранният съвет не одобри законопроекта за удължение на действието на Бюджет 2022.

Финансовият министър Росица Велкова разяснява, че с така наречен удължителен закон се подсигуряват всички заплащания.По думитеѝ,акосепредложатполитикиотслужебноправителство-товабиизкривиловолятанаНародното заседание.

Вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаровуточни, че обществените заплащания са обезпечени до сформирането на ново постоянно държавно управление.

Бизнесът поддържа кардиналното удължение на закона, до момента в който представителите на синдикатите показаха противоречие с предлагането и настояха за по-високи приходи.

Уверение, че няма да има понижаване на обществените заплащания с приемането на по този начин наречения удължителен закон за бюджета за следващата година, изрази общественият министър Лазар Лазаров по време наднешното изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

От своя страна финансовият министър Росица Велкова разяснява, че служебният кабинет ще внесе в Народното събрание законопроект за продължение на действието на наредбите от законите за държавния бюджет, за Държавното публично обезпечаване и за Националната здравна каса. Предложението е законопроектът да работи в първите месеци на 2023 до приемане на бюджетни закони за идната година с политики, препоръчани от постоянен кабинет. Велкова добави, че всички заплащания са обезпечени.

Резерви против текстовете показаха от КНСБ и КТ „ Подкрепа ”, като съгласно тях обстановката е неприемлива и законопроектът замразява приходите.

Добри Митрев, ръководител на Българска стопанска камара, изясни, че това не е най-хубавият бюджет, тъй като няма задоволителна предвидимост. Но, въпреки това, работодателите акцентират, че до образуване на болшинство и нов бюджет за 2023 година от постоянен кабинет, параметрите ще бъдат непокътнати, а някои от тях и усъвършенствани.

Пресечна точка сред бизнеса и синдикатите е апелът за сформиране на постоянно държавно управление.

По тематиката работиха репортерите на Дарик радио Люба Алексиева и Мариела Чепелова.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР