На извънредно заседание днес парламентът на Република Северна Македония ще

...
На извънредно заседание днес парламентът на Република Северна Македония ще
Коментари Харесай

Ротация на кабинета в Северна Македония

На изключително съвещание през днешния ден Народното събрание на Република Северна Македония ще гласоподава техническото държавно управление, което би трябвало да провежда изборите  в страната напролет. 

Преходното държавно управление е резултат от контракта от Пържино, който постави завършек на политическата рецесия в Северна Македония през 2015 година и в неговия състав, на авансово посочени позиции, влизат представители и на опозицията. Номинираният за механически министър председател доскорошен ръководител на Народното събрание Талат Джафери внесе през вчерашния ден предлагането си за състава на държавното управление, който беше явен от предварителните номинации, които политическите партии направиха. 

 В кабинета на Джафери има две нови имена на министри, тези от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, няколко спомагателни заместител министри, както и ротация на поста първи вицепремиер. Тази функционалност до този миг извършва Артан Груби от ДСИ, който ще резервира позицията си на министър на политическата система и връзките сред общностите, а в държавното управление на Джафери първи вицепремиер ще бъде Боян Маричич, чиито ангажимент остават европейските въпроси. Целта на тази смяна е опазване на салдото на позициите на албанските представители в държавното управление, откакто за първи път министър председател на страната става албанец. 

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в държавното управление влизат Панче Тошковски, който ще оглави Министерство на вътрешните работи на мястото на Оливер Спасовски и Гьоко Велковски, който ще управлява Министерството на труда и обществената политика, вместо Йована Тренчевска, която остава във ведомството, само че като спомагателен зам.-министър. Останалите министри от предходния кабинет на Димитър Ковачевски резервират позициите си, както и двамата вицепремиери – Фатмир Битичи по икономическите въпроси и Славица Гърковска – за положително ръководство.

При заместник-министрите и спомагателните заместник-министри, позиция, която участва съгласно контракта от Пържино за такова преходно правителсто, има няколко нови имена и една ротация. По предложение на опозицията Елена Петрова ще стане спомагателен заместник-министър на финансите, Стефан Андоновски – на осведомителното общество и администрацията, а Цветан Трипуновски – на земеделието. От СДСМ Митко Боймачалиев, шеф на кабинета на Олевир Спасовски става спомагателен зам.-министър в Министерство на вътрешните работи, Виктория Аврамовска-Мадич в Министерството на правораздаването, Мая Манолева в Министерството на здравеопазването, Александър Байдески в Министерството на осведомителното общество и администрацията, Филип Николовски в Министерството на финансите и Мики Кръстев в Министерството на локалното самоуправление.

Талат Джафери е показал и програмата за работа на техническото държавно управление, като главен приоритет е организирането и произвеждането на свободни, почтени и демократични президентски и парламентарни избори. Първият тур на президентските избори в страната ще се създаде на 24 април, а вторият тур, както и постоянните парламентарни избори, ще се произведат на 8 май.

До среднощ през днешния ден е последният вероятен период за гласоподаване на държавното управление, като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията си, че ще участва в пленарната зала, само че няма да го поддържа, поради премиера – Талат Джафери. Гласовете на ръководещото болшинство, обаче са задоволителни държавното управление да бъде гласувано.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР