На изискан коктейл, пред бизнес партньори, ръководството на Банка ДСК

...
На изискан коктейл, пред бизнес партньори, ръководството на Банка ДСК
Коментари Харесай

Банка ДСК създаде Дигитална фабрика за улеснение на клиента

На изтънчен коктейл, пред бизнес сътрудници, управлението на Банка ДСК презентира своята нова серия от услуги под формата на Дигитална фабрика под надпис „ Тук сътворяваме цифровите артикули и услуги на бъдещето “.

Новото звено съставлява софтуерна компания в компанията, която концентрира своята активност в основаването на съвременни артикули и персонализирани решения, отговарящи на потребностите на своите клиенти.

В своята тирада господин Тамаш Хак-Ковач, основен изпълнителен шеф на Банка ДСК, изясни за какво Дигиталната фабрика е предизвикателство пред бизнеса в актуалната обстановка.
 Главен изпълнителен шеф на Банка ДСК - господин Тамаш Хак-Ковач
„ Тази Дигитална фабрика е първата стъпка в научаването и създаването на страхотни артикули. Бих желал да подчертая, че ние няма да сътворяваме нов артикул, тъй като, по мое персонално мнение, през последните 150 години банките вършим едно и също – разплащания и кредитиране, само че ще измислим нов метод да се изживее този артикул. В Банка ДСК, както и в други огромни компании, работата е обвързвана с това да дойдеш до офиса, да гледаш в огромния екран, да вървиш в срещи, да работиш по 8 часа. Тук обаче желаеме да променим усещането за това какво е време. Да, хората отново ще гледат огромния екран, ще имат срещи, само че концепцията е да се сътвори нещо скъпо за клиента. Може би не всеки ден, само че най-малко на 2 седмици да има подобен резултат “, сподели в своята откриваща тирада господин Тамаш Хак-Ковач.

За опциите, които предлага дигитализацията в банковия бранш, пред нашата медия приказва господин Петко Рангелов, началник на направление „ Дигитализация и технологии “ в Банка ДСК.

Г-н Рангелов, какво съставлява новият цифров артикул – Дигиталната фабрика, на Банка ДСК?

Разглеждаме това освен като един артикул, а като серия от услуги, които целят да цифровизират всичко, което банката предлага. Например, за самостоятелни клиенти, това включва кредитирането. В момента човек би трябвало да отиде в клон на банка, да попълни доста документи и да се върне назад в клона. Докато ние желаеме клиентът да може да прави това от у дома през телефона си. Желанието ни е това да се случва и при всички останали съществени артикули на банката, измежду които са съвещания за жилищно кредитиране, както и разплащането, което към този момент е цифрово и стартира да се случва. Искаме клиентът да може да избере дали избира да види човек онлайн в банков офис, който да го съветва или желае да има едно напълно цифрово преживяване със своята банка

Какви са Вашите наблюдения – има ли доверие от страна на хората към дигитализацията?

Ако ме бяхте попитали за това преди 2-3 години, щях да Ви кажа, че недоверието е огромно. В днешно време доверието е повишено до известна степен и по насила. Заради пандемията, хората малко или доста започнаха да употребяват цифрови услуги. За една година онлайн извършването на покупки се подвигна с 30-40% за всевъзможни артикули – облекла, храна, електроника и други Хората схванаха, че няма някакъв необикновен риск, а даже в някои връзки е по-сигурно. Това е по този начин, тъй като постоянно може да върнеш даден артикул или в случай че има проблем с заплащането, в множеството случаи, банките схващат това и го покриват. Мога да кажа, като статистика, че сега над 30 % от клиентите ни употребяват цифрови услуги. Те са дейни консуматори на мобилно или онлайн банкиране. Преди две години статистиката показваше, че тези консуматори са под 20 %. Вижда се внезапна смяна.

За тези клиенти, които към момента имат подозрения по отношение на дигитализацията, обяснете до каква степен значимо е това в банковия бранш?

В бъдеще, най-малко сполучливите банки, ще се отличават от не толкоз сполучливите, по това до каква степен са съумели да предложат на клиента едно преживяване, което да е основано не на това, което й би трябвало на банката, а на това, което клиентът желае. Те към този момент са научени от доста други промишлености, че могат да получат нещата по доста елементарен метод. Ако една бака стартира да предлага подобен вид артикули, клиентите ще стартират да клонят в тази посока. Банките, които са по-добри в това, ще стартират да притеглят повече клиенти, изключително по-млади хора, които занапред навлизат в банковата система. Ефектът няма да е мигновен, тъй като банковият бизнес е построен с години, разнообразни насъбрания, активи, пасиви и не всичко може да се смени единствено за една година. Като минат от 5 до 10 години новата генерация клиенти последователно ще отсее по-дигиталните банки от останалите. Затова, съгласно мен, дигитализацията е значима.
 д
Какво попада в ТОП 3 по отношение на бъдещите проекти на Банка ДСК като новаторска софтуерна компания?

Една от категориите е обвързвана с това по какъв начин ще цифровизираме към този момент съществуващи артикули. Тук влизат съществени артикули като кредитирането на самостоятелни клиенти, също по този начин кредитиране на бизнес клиенти, изключително дребния и междинния бизнес. Онбордингът също е различен наш приоритет. Ако желае един бизнес клиент да стане клиент на банката, би трябвало да отиде в клон и да попълни доста заявления. Освен това се вършат доста инспекции в разнообразни регистри, с цел да може той да получи бизнес сметка и да е титуляр като бизнес клиент в банката. Това нещо лишава много време. С новия развой всичко това ще става за минути. Тези инспекции, които се вършат сега с разнообразни информации, ще се правят автоматизирано. Ние построяваме артикул, с който клиентът има напълно гладко преживяване. Той попълня малко данни за себе си, с цел да може да го идентифицираме и минава като лице през видео идентификация, след което всички инспекции, които се правят в разнообразни регистри, се вършат цифрово. Клиентът получава работещ бизнес акаунт, без да попълня нищо на процедура. Клиентът получава документите си в електронен вид, подписва ги отново електронно и с това целият развой приключва. Плюсът е най-много в пестенето на време и по-малко на брой документи. Искаме клиентът да се концентрира върху бизнеса си, а не върху това, какво й е належащо на банката.

Коя е най-голямата цел пред Банка ДСК за 2022 година?

В банката има смяна по отношение на метода, по който работим, и продуктите, които се основават. Тя е ориентирана към това да се фокусираме към желанията на клиентите и това, което те желаят. Това е една огромна цел за банката и значително се отнася и за Дигиталната фабрика. Друга цел е, посредством дигитализацията, която вършим, да достигнем най-малко до половината от двата милиона клиенти на банката и да усетят действителна смяна в продуктите, които употребяват още до края на тази година. Постепенно през годините това ще продължава да се развива.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР