На интернет страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg е публикувано

...
На интернет страницата на Националното тол управление www.bgtoll.bg е публикувано
Коментари Харесай

На www.bgtoll.bg са публикувани заявленията за възстановяване на неоснователно платена пътна такса и корекция на сгрешена е-винетка

На интернет страницата на Националното тол ръководство www.bgtoll.bg е оповестено заявката за възобновяване на безпричинно платени такси, което водачите, платили повече от три нарушавания годишно, би трябвало да подадат, с цел да получат парите си назад.

Според промените в Закона за пътищата водачите няма да бъдат глобени за придвижване без е-винетка повече от три пъти годишно. Това значи, че в случай че в границите на една календарна година едно пътно транспортно средство е било записано три пъти да употребява платената пътна мрежа без закупена винетка, следващо негово придвижване без платена такса няма да се смята за административно нарушаване и няма да се глоби.

Заявлението може да бъде изтеглено от www.bgtoll.bg, в раздел „ За нас “, секция „ Заявления “. Директният линк към него е ТУК. Документите, които би трябвало да се показват към заявката, са копие от регистрационния ваучър на ППС, копие от документи, удостоверяващи осъществено заплащане на таксата, документи, доказващи основателността на настояването за възобновяване на платената такса, уверение от обслужващата банка за банковата сметка и титуляр, посочени от заявителя, и пълномощие, при положение, че заявката не се подава от собственикa или ползвател на ППС с категорично изтъкване на банковата сметка, по която следва да се възвърне сумата.

Заявлението дружно с нужните документи може да бъде подадено на място в Агенция „ Пътна инфраструктура “, в Националното тол ръководство на адрес: гр. София, бул. „ Никола Петков “ №86 или в 27-те регионални пътни ръководства, както и на електронен адрес: [email protected].

Срокът, очакван в Закона за пътищата, в който би трябвало да се възстановят сумите, е пет работни дни.

Направените досега планове от Научно-техническо управление демонстрират, че ще са нужни към 5 млн. лева за възобновяване на недължимо платените суми на водачите.

Друга смяна в Закона за пътищата е свързанa с корекцията на сбъркана винетка. Според промените, когато при издаването на електронна винетка е позволена неточност при обявление на не повече от три признака и/или липсва знак от регистрационния номер на пътното транспортно средство, в това число на страната, в която е записано, или на неговата категория, се разрешава промяна от съответните длъжностни лица. За да бъде осъществена корекцията, е належащо винетката да е към момента годна и да бъде подадено заявление за смяна на позволена техническа неточност по реда на член 10а, алинея 3б от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) от страна на притежателя или ползвателя.

Когато се откри, че в Република България съществува пътно транспортно средство с еднакъв на в началото заявения във винетката регистрационен номер, заявителят би трябвало да показа доказателства за заплатената от него винетна такса.

Заявлението за смяна на позволена техническа неточност може да бъде изтеглено от уеб страницата www.bgtoll.bg, в раздел „ За нас “, секция „ Заявления “. Директният линк към него е ТУК. Към заявката би трябвало да бъдат показани и следните документи: удостоверение за регистрация на ППС, касов бон за купена електронна винетка, в случай че е платена в брой, банково извлечение за купена е-винетка, при заплащане, осъществено по банков път и пълномощие, при положение, че заявката не се подава от притежател или ползвател на ППС.

Те могат да се подават до Агенция „ Пътна инфраструктура “, Национално тол ръководство на адрес: гр. София, бул. „ Никола Петков “ №86, в 27-те регионални пътни ръководства или на електронен адрес: [email protected].

Заявлението ще бъде прегледано от съответните длъжностни лица, като срокът за осъществяване на промяна е 3 работни дни от депозирането му. Когато при разглеждането му се откри, че същото не съдържа изброените документи, както и при нужда от осъществяване на спомагателни информации, срокът се удължава с времето от тяхното условие до даването им.

За осъществени корекции след дата 10.02.2023 година смяната в данните на електронната винетка има деяние от момента на издаването ѝ. Срокът на валидността ѝ е до приключването на периода на в началото издадената.

Според признатите законодателни промени след осъществена промяна след 10.02.2023 година при сбъркана винетка на притежателя, на вписания ползвател и на лидера на ППС не се постановат санкции за нарушавания, регистрирани в интервала на годност на в началото издадената винетка. Също по този начин не се образува административнонаказателно произвеждане, а формираните се приключват.

В случай, че настояването бъде задоволено и корекцията бъде осъществена платената обезщетителна такса предстои на възобновяване. За да бъде възобновена притежателят или ползвателят би трябвало да подаде заявление за възобновяване на безпричинно заплатени такси. Срокът, очакван в Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, в който би трябвало да се възстановят сумите, е пет работни дни.

В случаите на сбъркана винетка не се възвръщат санкции и имуществени наказания, наложени с наказателни постановления или електронни фишове, както и обезщетителни такси, когато е изработен отвод за промяна.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР