На гости ни дойдоха на гости Анжелика и нейното семейство

...
На гости ни дойдоха на гости Анжелика и нейното семейство
Коментари Харесай

Поговорих с позната нидерландка за тяхното образование и разбрах, че между нас има цяла пропаст

На посетители ни пристигнаха на посетители Анжелика и нейното семейство от Нидерландия.  Седяхме и говорихме на разнообразни тематики, по-специално за възпитанието и развиването на децата.

Най-голямата й щерка Алис скоро ще навърши 12 години. Това значи, че главното учебно заведение е към своя край за момичето и стартира междинното учебно заведение. За да се реалокира в приблизително учебно заведение, ученикът би трябвало да премине теста CITO, резултатите от който ще покажат в коя група ще учи.

Но с изключение на резултата от теста, е значимо и мнението на учителя, който познава опциите на всяко дете. На тази база се дефинира в коя група ще учи отсега нататък детето.

В Нидерландия има три разнообразни системи на учебно образование –  VMBO, HAVO или VWO. Ако детето приключи VMBO, най-лесната, след това ще работи в областта на производството, търговията или услугите. Другите две са по-трудни и точно те дават опция за висше обучение.

Разбира се, аз се поинтересувах какво споделят учителите за възможностите на момичето. Анджелика сподели, че учителите я поучават да отиде в професионално учебно заведение.

Не можех да остана безразлична, когато е заложена ориста на дете, по тази причина започнах да приказвам на тази тематика: „ Анджелика, в действителност ли ще позволиш щерка ти да остане без висше обучение? “ –

Анджелика отговори, че учителите знаят по-добре, тъй като знаят по-добре какви благоприятни условия имат девойките.

Искаше ми се да продължа да запитвам: „ А ти като майка толкоз елементарно ли се съгласяваш с такива прогнози? Пука ли ти, че щерка ти няма да има висше обучение? Не искаш ли по-добър живот за нея? “

Но си замълчах, тъй като считам, че е неточно да се задават такива въпроси. Тази тематика щеше да бъде затворена, само че брачният партньор ми се намеси.

Той изясни на Анджелика, че у нас всички деца са задължени да учат до 16-годишна възраст, а по-късно всеки самичък взема решение какво да прави по-нататък: какво учебно заведение да избере и в кой университет вероятно да кандидатства.

Той подчертава и че някои специалности у нас са със предпазен статут и че таксите за тях се поемат от страната.

Тя не се впечатли изключително. А аз не спирах да мисля какъв брой разнообразни са ни системите. За положително или неприятно.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР