На фона на свирещите сирени за въздушно нападение, контролно-пропускателните пунктове,

...
На фона на свирещите сирени за въздушно нападение, контролно-пропускателните пунктове,
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Одеса се противопоставя на Русия като показва признаци на живот |

На фона на свирещите сирени за въздушно нахлуване, контролно-пропускателните пунктове, кварталните патрули и непрестанните страхове от съветски офанзиви - откъм морето, въздуха или сушата - историческият и вселенски украински курортен град Одеса леко се пробва да възвърне прочутия си спокоен ваканционен дух, като че ли приемането му е форма на опълчване срещу Кремъл.

" Музиката е живот. Когато музиката замлъкне, всичко може да се случи. Музиката е метод да защитим съзнанието си ", споделя музикалният критик Олександър Пролетарски, седнал на бар стол в мрачно заведение в мазе покрай центъра на града.

Но неотдавнашното наново отваряне на клубове, плажни заведения за хранене и салони за маникюр в Одеса не е просто израз на неподчинение или икономическа нужда. То отразява и възходящото доверие на локалните поданици в хода на войната против Русия, най-малко тук, на черноморското крайбрежие.

" Усещам, че градът се съживява. Мисля, че страхът малко се е разсеял. Хората имат вяра в нашата войска, която ни пази, и се усещат удобно, усещат се в сигурност. Не мисля, че съветската войска побеждава ", споделя Александър Ходосевич, барабанист на инструментална психеделична тайфа, седнал с група другари, откакто завършил едночасовия си сет в клуб More Music.

Заведението преди малко е отворило порти и провежда концерти онлайн (и с директно излъчване) в късните следобеди, с цел да даде на публиката задоволително време да се прибере преди полицейския час.



Северно от града, на ветровития плаж, известен измежду туристите през лятото, бръснеща тел, противопехотни мини и чували с пясък блокират достъпа до морето.

" Виждал съм съветски кораби. Но те се отдръпнаха. Те знаят, че сме опасност за тях. Обстрелваха ни с ракети. Имаше и безпилотни самолети, които пускаха бомби. Но те няма да съумеят тук. Нека се опитат да се приземят - ще ги накараме да платят висока цена ", сподели Анатолий, 27-годишен украински боец, който обслужва зенитно оръдие.

В възходящата убеденост на Одеса има логичност.

Настъплението на Русия по черноморското крайбрежие е спряло. Украинските войски в град Николаев освен опазиха стратегическия си мост, само че и съгласно известията изтласкват съветските сили назад на изток.

В Херсон, първият град, високомерен от съветските войски преди месец, окупационните сили за сигурност в този момент са упреквани, че употребяват несъразмерна мощ против протестиращи цивилни жители и че отвличат или арестуват локални водачи, с цел да се опитат да овладеят националните безредици.

" Когато започнаха да употребяват този газ, димки и зашеметяващи гранати, започнах да тичам. Беше в действителност ужасно ", споделя Лада Даник, академични учител в Херсон, в диалог по Skype.

" [Руснаците] започнаха да отвличат хора, да влизат в жилищата им и в местата, където живеят хората - протестиращи и деятели. Изглежда, че употребяват по-заплашителни техники и тактики. Мисля, че са в суматоха ", сподели тя.

В Одеса има голяма признателност за метода, по който украинските бойци в места като Николаев и Вознесенск са отстояли позициите си и са блокирали напредването на съветските сухопътни сили на запад. Но можем ли да чакаме амфибиен десант?

Анализаторът по въпросите на сигурността Хана Шелест счита, че Одеса е можела да падне в интерес на Русия, в случай че промосковските водачи са били организирали капитулация в първите дни на войната. Но тази опция към този момент е затворена и тя счита, че съветските войски мъчно биха могли да нападат откъм морето, без преди този момент да са построили база на сушата.

" Струва ми се, че това е просто невероятно. Ако погледнете техническите условия, стратегическия терен, Одеса в никакъв случай не е била град за елементарно завладяване (откъм морето). Историята го е потвърдила няколко пъти ", сподели тя.

Междувременно големите катакомби на града - може би 2500 км подземни тунели, прокопани през последните два века - още веднъж се приготвят като вероятни убежища по време на въздушни набези.



Сега матраци и хранителни ресурси се намират в тъмни ъгли на затънтената мрежа, наподобяваща лабиринт, която е била употребена от бягащи фамилии и от партизани по време на двете международни войни, както и по време на Гражданската война в Русия.

" Тук има графити от 40-те години на предишния век. На този написа: " Смърт на фашистите " - споделя 46-годишният пещерняк и локален историк Максим Баранестски, размахвайки фенерчето си към надписи върху каменна стена с песъчлив цвят надълбоко подземен.

Но в Одеса твърдо се надяват, че историята няма да се повтори и че настъплението на Русия на запад по крайбрежието ще остане осуетено.

Превод: Стефан Йончев
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР