На фона на страховете от задаваща се рецесия и продължаващия

...
На фона на страховете от задаваща се рецесия и продължаващия
Коментари Харесай

Какъв кредит е подходящо да избереш при спешна нужда от пари?


На фона на страховете от задаваща се криза и продължаващия растеж на цените, от ден на ден българи протягат ръка към заемите. Ръстът на кредитирането при семействата за последната година е 15%, демонстрират данни на Българската национална банка.

Излишно е да обясняваме какъв брой по-хубаво е да имаме заделен паричен фонд за незабавни случаи и в какъв размер би трябвало да са спестяванията ни, с цел да посрещнем решително тежки интервали. Факт е, че в последната година всеки пети депозит беше закрит. Високите цени се отразяват най-силно в дребната потребителска кошница, където се наблюдават цените на витално нужни за семействата артикули и услуги.

Въпреки че не е целесъобразно да теглим при започване на криза, за най-малко 1/5 от сънародниците ни това е единствената опция да се оправят с инфлацията.

Какъв заем е уместно да избереш при незабавна потребност от пари?

Когато избираме заеми, първото, което гледаме, е лихвата. Тя е значим съставен елемент в избора на заем, само че не и най-важния. Има редица други фактори, които би трябвало да обмислиш преди да избереш верния заем за теб.

Какъв тип заем ти би трябвало?

Видът на заема е първото и най-важно нещо, което би трябвало да обмислиш при търсене на заем. У нас депозитите не престават да се възприемат като първия и единствен ход, когато имаме пари, а потребителските заеми – когато нямаме.

Всъщност, типовете заеми са доста и разнообразни. И не става дума единствено за размера на лихвата. Като „ най-евтини “ вноскови заеми на база лихвен % можем да посочим ипотечните, само че поради дългия си интервал и редица съпътстващи разноски – като изповядване на ипотеката и застраховка на парцела да вземем за пример, те действително са също с висок размер на общите разноски, доближаващ се до размера на лихвите по потребителски заем.

Днес банките оферират потребителски заеми с извънредно висок оптимален размер – до 80 000, даже 100 000 лв.. В същото време към 1/3 от българите нямат достъп до банково кредитиране и това изяснява двуцифрения растеж на изтеглени заеми от небанкови финансови институции – това са по този начин наречените „ бързи заеми “. Когато търсиш заем за покриване на незабавна потребност от пари, този вид заеми са бързо и несъмнено решение. Към тях се предлага възможностда договориш овърдрафт или да помислиш за подобаваща кредитна карта.

Какъв размер заем ти би трябвало?

Освен типа на заема, не забравяй да опиташ да пресметнеш обективно какъв размер финансиране ти е нужно. В случай че се нуждаеш от 5000-10 000 лв. за интервал от 1 година, да вземем за пример, най-добре ще е да се насочиш към дребен потребителски заем, овърдрафт или кредитна карта.

На пазара могат да се намерят разнородни кредитни артикули, тъй че деликатно ревизира и съпостави изискванията по тях. Имай поради, че при потребителските заеми нормално вноските са анюитетни. Това значи, че в първите заплащания размерът на лихвата е по-висок и с времето последователно понижава, без значение, че размерът на месечната вноска е еднакъв. При утвърден овърдрафт, можеш да ползваш някаква сума при потребност и да я погасиш вкупом, когато получиш приход. След това утвърдената сума още веднъж е разполагаем. Хубаво е да внимаваш с този тип заем – използвай толкоз, колкото можеш да си позволиш да върнеш напълно.

Кредитните карти пък са подобаващи като помощно средство за покупки на ПОС терминал или онлайн. Повечето такива карти имат гратисен интервал, което оказва помощ на притежателя им да разсрочва по-големи покупки във времето. Важно при кредитните карти е да се погасява цялото обвързване до датата на падеж. Отлагането на част от задължението води до заплащане на немалки лихви.

Ако ти е необходим по-голям заем, най-добре е да се насочиш към ипотечен заем. Такъв най-често теглим при покупка на нов парцел, само че може да се ипотекира и личен парцел, когато възникне незабавна потребност от по-висока сума.

Как ще изплащаш заема?

Свикнали сме, че заем значи да връщаме дадени пари назаем на равни месечни вноски. Не е наложително да е по този начин. Съществуват заеми с намаляващи вноски, при които можеш да разпределиш тежестта на месечните вноски. Ако не можеш да предвидиш приходите и сигурността на работното си място задоволително напред във времето, може би е по-добре да се спреш на подобен вид.

Какви са съответните параметри по заема?

Всички изброени към този момент критерии за избор на заем целят единствено да те ориентират към точния артикул и размер, който ти е необходим. Когато имаш отговори на тези въпроси, изследва и съпостави разнообразни финансови институции. Използвай кредитните им калкулатори, с цел да оцениш обективно кой заем ще ти излезе най-евтино като рента, ГПР, странични такси и разноски и така нататък

Като цяло не се предлага да се теглят заеми като отговор на криза и интервали на финансова неустановеност. Ако нямаш различен избор, деликатно реши опциите си и избери най-подходящия заем за теб. Не се впускай в погашение на голям брой стокови заеми – в интервал на рецесия покупките на нови придобивки нормално могат да почакат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР