На фона на русофобските изявления на европейските елити се открояват

...
На фона на русофобските изявления на европейските елити се открояват
Коментари Харесай

Къде в ЕС остана разумен подход към Русия

На фона на русофобските изказвания на европейските елити се открояват някои политици, които са срещу формалната антируска линия на Брюксел и страните от Европейски Съюз. Кои са тези хора, за какво обществено се афишират за положителни връзки със страната ни и вярно ли е да ги назоваваме „ проруски “?

Антируската политика на Евросъюза доближава нови висоти. Поредното удостоверение за това беше цялостното ограничение на влизането на регистрирани в Русия коли в балтийските страни. Още по-изненадващо е, че на Запад към момента има хора, в това число политици, които обществено вървят против мейнстрийма, призовавайки както да се вземат поради ползите на Русия, по този начин и да се построяват връзки на почитание с Москва.

Не бива обаче да се бърза със заключението, че тези политици безусловно са „ проруски “. На първо място, те са част от политическите системи на своите страни и работят за своята аудитория – т.е. в последна сметка за западния гласоподавател. В тяхната координатна система Русия е нужен съставен елемент, нужен за балансиране на ползите на останалите международни играчи. Освен това политиците, както всички хора по света, са чувствителни към икономическия аспект.

„ Плащаме на американците три пъти повече за газ, в сравнение с руснаците - за какво? “ - възмущава се френският политик Никола Дюпон-Енян, който оглавява партията " Франция, стани! ". Самият той е последовател на Франция като мощна и самостоятелна страна, провеждаща самостоятелна политика. Тоест, както беше по времето на военачалник Дьо Гол, доста преди Евросъюза.

От позиция на Дюпон-Енян, Франция в региона на външната политика е ангажирана в обслужването на ползите на другите, вместо да заеме мястото на мощна страна в мощна Европа, разпростряла се от океана „ до Уралските планини. ”

Според политика Русия също би трябвало да бъде част от тази мощна Европа - не Европейския съюз, а Европа, която не е склонна нито към Съединени американски щати, нито към Китай и знае по какъв начин да пази своите ползи.

„ Европейският съюз ще отдели 20 милиарда евро за поддръжка на войната до 2025 година... Европейският съюз не е европейски, той е американски. И не просто американски, само че и на Байдън и Демократическата партия “, споделя Дюпон-Енян преди няколко дни в своя канал в обществените мрежи, разяснявайки последните проекти на Брюксел да финансира украинската войска. “Макрон подреди доставката на нашите ракети “Скалп ” на Украйна, което е изцяло немислимо. Какво ще кажете за касетъчните муниции? В края на краищата, след тяхното потребление, следствията ще се усещат в Украйна десетилетия, както демонстрира образецът на Камбоджа ”, добави той.

Самият политик показа проект, който планува демилитаризация и безпристрастен статут на Украйна в подмяна на евакуиране на съветските войски. Но, както споделя самият Дюпон-Енян, американците не се нуждаят от спокойно споразумяване, а точно от спора в Европа, който в последна сметка ще я отслаби.

Друг френски политик, Флориан Филипо, оглавява партията на патриотите. Въпреки че в този момент той прокарва главно концепцията за „ Фрекзит ”, външнополитическите въпроси също са в неговия дневен ред.

Политикът приканва за мир „ в полза на всички нации “ и назовава Зеленски „ рисков “, защото съгласно Филипо той се пробва да въвлече НАТО в спор с Русия, което сигурно ще докара до трета международна война. Според Филипо Франция ще би трябвало да играе „ велика историческа роля “, като работи като медиатор при сключването на мир.

И Филипо, и Дюпон-Енян бяха политически свързани в предишното с Марин Льо Пен, която беше подложена на гневни рецензии като най-проруския политик в Европа след експлоадирането на военните дейности в Украйна. В последна сметка Марин льо Пен освен отиде в сянка, само че най-малко стана по-внимателна във всяко свое изявление, обвързвано с Русия.

Въпреки това, когато неотдавна още веднъж се пробваха да я обвинят в минали изявления, тя съобщи, че да вземем за пример във връзка с Крим не е трансформирала гледната си точка, което повтори повече от един път след 2014 година: „ Крим беше съветски два века, а на украинците едвам 60 години. „ Вярвам, че на референдума жителите на Крим потвърдиха желанието си да бъдат част от Русия. ”

Междувременно в Германия пораства рейтингът на партия " Алтернатива за Германия ", която обичайно се дефинира като дясна и популистка. Тя също е упрекната, че желае да реализира съглашение с Русия, в това число в региона на доставките на газ.

„ Газът и петролът от Русия би трябвало да станат налични още веднъж “, сподели ръководителят на “АзГ ” Тино Хрупала. “Ние сме срещу икономическа война с Русия. Отговорните за офанзивата против “Северен поток ” би трябвало да бъдат осъдени, без значение кои са ”, счита той.

От позиция на водача на “АзГ ”, американските управляващи съзнателно разпалват огън на европейска територия, с цел да отслабят, както нормално, своите геополитически противници и да оберат каймака от обстановката. Много елементарна тактичност, само че явно е печеливша, изключително откакто европейците ще платят всички разноски. През март Хрупала сподели по време на спор в Бундестага: „ Украйна ще загуби войната, тъкмо както Русия. Отново има единствено един победител и името на този победител е Съединени американски щати. "

Думите на Хрупала толкоз наскърбиха европейските медии, че те побързаха обществено да нарекат партията „ орган на пропагандата на Путин “ и „ пета колона “. По същото време приказва и левият народен представител Сара Вагенкнехт, която няма нищо общо с “АзГ ”, само че също се застъпва за мир и съдействие с Русия.

„ Нуждаем се от мирни договаряния и европейска мирна самодейност, а не от от ден на ден и повече пари, наливани във войната “, сподели Вагенкнехт. Според нея Европа, в това число страни отвън Европейския съюз, ще похарчи общо 156 милиарда евро за помощ на Украйна, до момента в който Съединени американски щати, които са водещи в процеса, ще похарчат единствено 70 милиарда. За немските данъкоплатци сходни разноски са прекомерно тежко задължение.

Унгарското управление, на първо място министър председателят Виктор Орбан, е последовател на установяването на връзки с Русия. Още преди 2022 година недоволството на унгарците беше провокирано от потисничеството на унгарското малцинство в Украйна. Оценявайки вероятностите пред Украйна, в скорошно изявление Орбан означи, че тя няма да може да завоюва, защото „ ще изчерпи бойците си преди Русия “, а опитът на Запада да изпрати свои бойци в Украйна ще докара до международна война. Но настояването за мир среща съпротивата на сегашните американски управляващи, за които войната е преференциална от всички гледни точки, в това число икономическа, и до момента в който Байдън е на власт, нищо няма да се промени.

В Австрия Херберт Кикел, ръководител на опозиционната Партия на свободата на Австрия, заема проруска позиция, а в Словакия водачът на парламентарната съпротива Роберт Фицо. Представители на ПСА приканиха управляващите да се откажат от глобите против Русия, които съгласно тях са по-вредни за самите австрийци - да вземем за пример инфлацията през август доближи 7,5%. Санкциите, а не спорът в Украйна, съгласно Кикел, са предизвикали проблемите. В Словакия Фицо сподели, че Украйна би трябвало да играе ролята на буфер сред НАТО и Русия. Политикът също по този начин означи, че „ участието на Украйна в НАТО опонира на нашите национални ползи “.

Не може да се каже, че в Европа няма рационални политици - те съществуват, само че главните решения не се вземат от тях и на напълно друго място, което Дюпон-Енян иронично назовава " Американската комисия ". Но все пак изявленията на политици, които приканват да се вземат поради ползите на Русия, играят своята роля.

Засега гласовете им са заглушени от настояванията на последователите на войната до триумфален край, само че рано или късно здравият разсъдък може да получи своето.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР