На фона на протестите за оставка на главния прокурор Иван

...
На фона на протестите за оставка на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Докато е в отпуск, Гешев обяви края на телефонните измами

На фона на митингите за оставка на основния прокурор Иван Гешев той взе присъединяване в взаимна конференция с Министерството на вътрешните работи, на която бяха регистрирани резултатите от битката с битовата престъпност. На съвещанието присъстваха и заместниците на Гешев - Десислава Пиронева, Борислав Сарафов и Даниела Машева, както и представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Въпреки че шефът на държавното обвиняване излезе в отпуск до 9 август, това не му попречи персонално да регистрира бомбастични триумфи против телефонните измами и кражбите.

" Само преди 3 години, в случай че някой кажеше, че казусът с телефонните измами може да бъде решен в допустими граници, никой български жител, в това число представителите на правоохранителните ограни, щяха да кажат, че това е невероятно. Това е неуреден проблем след 1989 година, който визира най-уязвимата част от българското население - нашите родилите, баби и дядовци. Тези хора крадяха последните им спестявания и ги лишаваха от почтени старини ", установи Гешев.

Той поддържа думите си и със статистика:  " В съпоставяне с 2017 година понижението на телефонните измами е 94%. Спадът през 2018 година в сравление с предходната година 91,6%. През 2019 година спадът е 90%. В началото на тази година става въпрос за единични случаи ".

Главният прокурор регистрира също спад в кражбите на коли. " Преди 10-15 години ставаше въпрос за 25-30 обири на МПС на територията на цялата страна на ден. Днес има 3 обири, а има дни без нито една! Спадът спрямо интервала от първите 5 месеца през миналата година е 12% ", посочи той. Грабежите като цяло пък са намалели с към 20% ", уточни той.

" Винаги съм твърдял, че с цел да бъдат реализирани резултати в полза на българското общество е належащо взаимоотношение сред институциите, без значение от коя власт са те. Резултатите от първите 5 месеца на годината демонстрират, че това е верния метод и сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи съвсем се построи едно положително взаимоотношение и партньорство ", разяснява още Иван Гешев.

За първите пет месеца от началото на годината във връзка с битовата престъпност са формирани над 550 досъдебни производства, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и стотици са импортирани обвинителните актове, добави Гешев.

След него думата взе основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, който означи, че дори в страни с доста по-висок обществен статус престъпността е на доста по-високи равнища. По негови думи е посещавал страни, където са го предупреждавали да не върви на избрани места, тъй като е рисково, а в България това не се случвало.
Главният прокурор излезе в отпуск
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР